Okkultaatioiden näkymisestä?

Aloittaja Jarmo, 29.12.2017, 15:05:06

« edellinen - seuraava »

Jarmo

Mahtaako olla jotain sivustoa, josta näkisi helpohkosti ajat jolloin jokin planeetta/kuu menee toisen kohteen eteen? Tähdenpeittoja lähinnä ajattelin, mutta toki muutkin okkultaatiot ovat mielenkiintoisia. Joko automaattisesti generoitu tai jonkun innokkaan itse laskemana. Löysin tällaisen, mutta siinä on kuvattu vain Pohjois-Amerikasta näkyvät: http://www.iota.timerson.net . Kuun tapauksessa tuo karttakin on tarpeen, kun on niin lähellä katsojaa.

Jarmo

Lauri Kangas

Tähdet-vuosikirjaan on Suhonen noita laskeskellut kautta aikain, vieläköhän siellä on ne taulukot mukana?

avanti

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 29.12.2017, 15:30:45
Tähdet-vuosikirjaan on Suhonen noita laskeskellut kautta aikain, vieläköhän siellä on ne taulukot mukana?

Kyllä Tähdet 2018 vuosikirjassa on sivuilla 142-143 tietoa ja taulukot kuukausille tähdenpeitoista Helsingissä ja Oulussa.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Pappis

Käsittääkseni myös CalSky osaa kertoa okkultaatiosta, vaikka ei sellaisella tavalla kuin toivoisi. Eli tieto löytyy valitun päivän osalta ainakin.

hm

Tulevana yönä Kuu peittää Hyadien tähtijoukon tähtiä, josta tarkemmin Tähdet 2017 -vuosikirjan sivuilla 91-92. Sääennuste lupailee pientä näkymisen mahdollisuutta kalenterivuoden lähes viimeisimmille havainnoille.

Hannu Määttänen

Jarmo

Juu, vuosikirjoissa toki on, mutta etsin juuri nettisivua tai vastaavaa, josta nuo näkisi. Ei tarvitsisi raahata opusta mukana. Ja tiettyyn paikkaan sidottu tieto (tyyliin Oulu / Hki) on vähän epäkäytännöllistä nykymualimassa. Näkyvyydet mille tahansa paikalle kun voisi laskea lennossa sopivalla ohjelmalla. CalSkyä tms voisi ehkä testata.

Jarmo

Lauri Kangas

Koodailin pari vuotta sitten itse pyephemillä vehjeksen joka ennustaa tulevia ISS:n ylikulkuja. Sitä varten piti keksiä ihan itse aika jännää isoympyrämatikkaa mutta jotenkin onnistuin tekemään aika hyvän (liittyi siihen että miten pystyy harvalla aikasämpläyksellä tähtäämään, osuisiko tällä ylityksellä lähelle kuuta/aurinkoa ilman että aikasämplen pitää osua siihen juuri kohdalle).

Kuun ja tähden keskinäiset asemat kuulostaisi paljon säyseämmältä ratkaistavalta kuin kuun ja satelliitin. Eli voisi olla aika helppo nakki.

VeikkoM

Juu, vuosikirjasta löytyy valikoituja tähdenpeittoja Helsingille ja Oululle.   Lisää niitä on Kuu ja planeetat -ryhmän tähdenpeittosivuille (jotka itse asiassa on vielä vanhoilla pikkuplaneetat ja tähdenpeitot -jaoston sivuilla): https://www.ursa.fi/ursa/jaostot/pikkuplan/tahdenpeitot.html

Tähdenpeittojen ennustamiseen on joukko ihan siihen tehtyjä ohjelmistoja.  Joitain löytyy IOTA-yhdistyksen sivuilta:  https://occultations.org/observing/software/

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät