Suomen rumin dobson-jalusta

Aloittaja Mikko_L, 30.01.2018, 19:57:23

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Viime sunnuntaina tarvitsin projektin, ja rakentelin Sky-Watcher Explorer 150P -putkelleni dobson-jalustan prototyypin.  Kerta kerralta alkaa enemmän ärsyttää EQ-kolmijalan kokoaminen havaintopaikalla ja ennenkaikkea vastapainojen raahailu, kun kuitenkin havaitsen vain visuaalisesti.  Ja EQ3-2 on siinä rajoilla jaksaako se kantaa tuota putkea ainakaan yli 100x suurennoksilla (jonkinasteista menestystä olen kyllä saavuttanut senkin suhteen: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=16657.0)

Tavoite siis oli rakentaa dobson-jalusta laittamatta siihen yhtään rahaa, ja nopeasti.  No rahaa kului kolme euroa noihin ilmastointiputken 120mm päätyventtiileihin jotka toimittavat altitudiakselin virkaa, ja aikaa 2½ tuntia josta siinäkin kyllä kului suurempi aika työkalujen etsiskelyyn. Puuruuveja oli miljoonalaatikossa ja nylonpalikka, josta sahasin liukupalat 4x altitudille ja 3x atsimuutille.  Työkaluina pora ja käsisaha, levymateriaaliksi dyykkasin roskalavalta vanhan kirjahyllyn.

Hienostelin siinä, että vedin liukupalat sileäpintaisiksi ja tasapaksuiksi jyrsinkoneella.  Ajattelin kierrättää ne parempaan vaneriseen versioon, jos havainnointi tämän kanssa osoittautuu miellyttävämmäksi kuin EQ-jalustalla.  Vastapäisen talon savupiippua tähtäilin niin tärinöitä ei juuri ole ja liike on riittävän sulavaa että 175x suurennoksella kohteen keskittäminen on helppoa.  Ja painoa on vähemmän kuin kahdella vastapainolla, haittapuolena matala havaintoasento (=polvillaan lattialla/maassa) f/5 putkella eikä taitu kasaan.

Ensi havaintoreissulla, kun pilvet niin suovat, jätän kolmijalan kotiin ja otan vain tämän mukaan.  Katsotaan miltä tuntuu ja ryhdynkö mukaan dobson-lahkoon  :laugh:  Nyt jo ennen havainnointia olen huomannut mm. että pohjalevy kannattaisi tukea maahan kolmella kumitassulla eikä joka kulmasta niinkuin nyt; ja altitudi tarvitsee jonkinlaisen kitkajarrun sillä eri painoiset okulaarit heittävät tasapainon pieleen.  Putkeahan voi liu'uttaa renkaissaan mutta ei sentään kesken suurennoksen vaihdon kun kohteen pitäisi pysyä näkökentässä.  Että ajatukset ovat selvästi jo kehittelemässä nätimpää, mutta ensikokeiluun tämä Suomen rumin jalusta on varmasti hyvä.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Lithos

Vähän korkeammaksi kun sen saisi että voisit istualtaan havainnoida niin olisi varmasti mukavampi ja nopeampi kuin normi EQ jalusta.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Mikko_L

Niinhän itsekin mietin, mutta korkeampi = kiikkerämpi jolloin siitä pitäisi tehdä myös leveämpi ja niin edelleen.

Siihen on selvästi syynsä että kaupalliset 150mm dobsonit ovat f/8 putkia!

Toiseen suuntaan ajatellen tätä voisi madaltaa vielä reilu kymmenen senttiä, tuon laatikon korkeus on nyt 50cm.  Sitten se olisi "pöytämalli".

EQ-jalustan kanssa havaitsen jakkaralla istuen.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

kihar

Osta zoom-okulaari. Tasapaino ei muutu suurennosta vaihdettaessa.  :grin: Hienon raffi toteutus jalustassa.

VP

Lainaus käyttäjältä: kihar - 01.02.2018, 07:03:25
Osta zoom-okulaari. Tasapaino ei muutu suurennosta vaihdettaessa.  :grin: Hienon raffi toteutus jalustassa.

Ei, vaan osta isompi putki ettei pienet tasapainotusvirheet tunnu. :grin:

3 euron budjetilla tuskin parempaa saa aikaankaan. Tällaiset helpot mutta toimivat viritykset on minun mieleeni. Ainut huono puoli on tosiaan tuo edellämainittu korkeus joka kyllä haittaa havaintojen tekoa. Tuon tasapainoitusongelman saanet ratkaistua jousilla, jotka vedät altitudiakselin keskeltä kiinni jalustan runkoon. Monessa kaupallisessa mallissa näin on tehty ja se tuo riittävästi lisää kitkaa jotta pieni tasapainotusvirhe ei haittaa.

-V

kurppa

iha kivannäköisen jalustan oot väsännä
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

Mikko_L

#6
Toissa yönä (lopulta!) pääsin kokeilemaan tätä tähtien alla.  Ei tuo lastulevy ja muoviset putken päädyt nyt kaikkein vakainta materiaalia ole, mutta käyttö kuitenkin onnistui.  Loppujen lopuksi tästä ei tullut tukevampaa kuin EQ3-2 jalustasta, mutta on aika paljon kevyempi ja nopeampi pystyttää.  Reppu tuntui hyvin keveältä kun vastapainot sai jättää kotiin.

Käyttö edellyttää istumista maassa (solumuovilevyn päällä toki) tai korkeaa polviasentoa, ja punapistetähtäintä käytettäessä on käytännössä maattava maassa putken takana kyynärpäähän tukien.  Puhtaalla lumella se ei haittaa mutta kevään rapakeleillä varmaan on vähän ikävää.  Ainakaan ei jumpatessa tullut kylmä vaikka pakkasta oli -13 astetta.  Eikä tietenkään ole jähmettyviä rasvoja.

Tuon käyttöasennon hankaluuden takia saattaa kuitenkin jäädä kokeiluksi, vaikka alunperin meinasin rakentaa 'kunnon' version vanerista.

[edit] Nyt käytin jalustaa kahtena alkuiltana peräkkäin kuun katseluun.  On se helppoa ja nopeaa, 20min sessiota varten en jaksaisi alkaa viritellä putkea eq-jalustalle (itse putki oli valmiiksi jäähtynyt päivän aikana autossa).  Tuonne 45° korkeudelle katselee vielä mukavasti jakkaralta.  Ehkäpä kuitenkin.. Mistä löytäisi pk-seudulta pajan joka cnc-leikkaa kunnon osat vanerista jos sinne lähettää tiedostot? [edit]

-Mikko
36/50/76/127/250mm