#valohaaste

Aloittaja jmantyla, 10.12.2017, 23:26:27

« edellinen - seuraava »

Pekka Lehtelä

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 21.12.2017, 08:50:48
Mainio artikkeli YLE:ltä valosaasteesta!

https://yle.fi/uutiset/3-9985845
Saisipa mahdollisimman monen ihmisen ymmärtämään tuon kirjoituksen sisällön sillä edelleen suurimmalle osalle ihmisistä pimeä edustaa monenlaista "pahaa" mitä se ei suinkaan ole. Pimeys on vain valon poissaoloa ja ilman pimeyttä ei voisi olla käsitettä "valo".

Pekka

Pekka Lehtelä

Muutimme avovaimoni kanssa keskeltä Tamperetta Helmikuussa vuonna -95 tänne Akaaseen (entinen Viiala) haja-asutusalueelle. Seuraavana syksynä syyskuussa marssin jakkararepun kanssa keskellä yötä tihkusateessa parin kilometrin päähän kaikesta asutuksesta metsään. Laitoin jakkaran puuta vasten ja olin aivan hiljaa. Muutaman minuutin päästä alkoi kuulumaan hiirien ja myyrien rapinaa, sitten peurojen töminää, koska täällä niitä on paljon. Istuin 45min paikallani ja koko ajan erilaisten eläinten ääniä alkoi kuulumaan lisää. Mitään pelkoa tai "pahaa" pimeää kohtaan en kokenut vaan aivan päinvastoin, olin paljon turvallisemmassa paikassa kuin jonkun valaistun ison kaupungin keskustassa yöaikaan. Oli oikeastaan vastenmielistä sytyttää otsalamppu ja lähteä kävelemään kotia kohden. Millähän tällaisen kokemuksen saisi siirrettyä niiden ihmisten mieleen, jotka pitävät pimeää "pahana" ja yrittävät öisin valaista kaikkea mahdollista pimeän poistamiseksi? Pimeys ei ole pahaa, se on vain pimeyttä. Yöllinen kokemus metsässä oli niin upea, että muistan sen hyvin vieläkin.

Pekka

artoni

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 16.12.2017, 00:27:40
Tein juuri Googlessa haun tekstillä #valohaaste ja tämä viestiketju näkyy jo ensimmäisellä tulossivulla. Ehdottaisinkin, että kaikki harrastajat ja yhdistykset, joilla on valosaasteesta kertovia sivuja, laittaisivat sivujen META-kuvauksiin ja META-sanoihin ensimmäiseksi seuraavat hästagit: #valohaaste #valosaaste #hukkavalo ja ehkä myös pelkkä "valohaaste" ilman risuaitaa...

Josko sillä saataisiin tätä valosaaste-puolta hieman nostettua hakutuloksissa itse kukin. Sitä en tiedä, onko tässä ideassa mitään järkeä, mutta tulipahan nyt mieleen tällainen...
MarkoM idea on minusta hyvä. Valosaasteesta kannattaisi antaa tietoa myös kunnille, kaupungeille ja valaisin suunittelijoillekkin. Ihmettelen valaisin suunittelijoita vieläkin tehdään esim. pallovalaisimia suurin osa valosta heijastetaan taivaalle.
Valosaaste haittaa nukkumista ja on epäterveellistä. Eläimet kärsii valosaasteesta.