Bongaa Linnunrata - valosaasteen vastainen tempaus syksyllä 2017

Aloittaja jmantyla, 02.09.2017, 15:09:18

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat yhdistäneet voimansa valosaasteen vastaisessa taistelussa.
Syys-lokakuussa 2017 järjestetään eri puolilla Suomea Bongaa Linnunrata -tapahtumia, joiden tarkoitus on havainnollistaa valosaasteen vaikutus ja tiedottaa aiheesta julkiseen sanaan. Ursalaiset ja luonnonsuojelijat menevät joukolla kaupunkien valosta pimeisiin paikkoihin ihailemaan Linnunrataa, jota kaupungeissa ei enää näe.

Tempauksia on tiedossa ainakin 15.9. Helsingissä ja Tampereen seudulla.
Kangasalan luonto ry. tekee yhteistyössä Tampereen Ursan kanssa Linnunradan bongausretken Kuhmalahdelle perjantaina 15.9., tai jos silloin on pilvistä, niin lauantaina 16.9.

Lähtö on Kaupin tähtitornilta kello 19.30 sekä Kangasalan linja-autoasemalta klo 19.30. Retki tehdään henkilöautoilla, joten jos kyytiisi mahtuu autottomia harrastajia tai Linnunradan bongaamisesta kiinnostuneita, niin toivottavasti tarjoat kyydin.

Paikka, johon retki vie, on Kangasalan kunnan Kuhmalahden uimaranta Längelmävedellä, jossa on komea näkymä etelään, osoite Uittomiehentie 149. Ajomatkaa kertyy noin 50 km suuntaansa Tampereelta ja noin 26 km Kangasalta. Uimarannalle on tienviitta 325-tiellä noin kilometri itään Kuhmalahden kaupalta. Paluu tapahtunee autokunnittain noin puolenyön aikaan.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys tekee samana iltana retken Suomenlinnaan.

Alle on koottu liitteeksi tietoja Bongaa Linnunrata -tapahtumasta. Sivustoilla on osallistumisohjeita ja viime hetken tietoja sään varalta.
Lisätietoja muista retkistä voi päivittää tähän juttuketjuun.

Jorma Mäntylä
Kangasala

https://www.bongaalinnunrata.fi/

https://www.ursa.fi/pimeataivas.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/07/oletko-koskaan-nahnyt-linnunrataa-esko-valtaoja-kertoo-kolme-syyta-bongata

https://tu-pimeataivas.blogspot.fi/

https://www.sll.fi/uusimaa/helsy/tapahtumat/pe-15-9-bongaa-linnunrata-suomenlinnassa-helsinki

https://fi-fi.facebook.com/kangasalanluonto/

https://www.sll.fi/pirkanmaa/paikallisyhdistykset/kangasalan-luonto

Edit 10.9.: Lisätty linkkejä.


lapimmies

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 15.10.2017, 12:47:58
Teemaan sopii havainnollinen video valosaasteen merkityksestä näkymille.

Videon kuvauksessa mainitaan:" During a 1994 blackout, L.A. residents called 911 when they saw the Milky Way for the first time."  :shocked:

lapimmies

Lainaus käyttäjältä: lapimmies - 15.10.2017, 13:01:21
Videon kuvauksessa mainitaan:" During a 1994 blackout, L.A. residents called 911 when they saw the Milky Way for the first time."  :shocked:

Tekniikanmaailmakin kirjoittanut jutun avaruuspilvestä.
https://tekniikanmaailma.fi/tiede/outo-valoilmio-yllatti-los-angelesin-vuonna-1994-taivaalla-nakyi-oudosti-hehkuva-koko-taivaan-yli-ulottuva-pilvi/

RL

Niillä leveysasteilla näkyy myös linnunradan kirkkaimmat alueet ja Suomessa syksyllä näkyvä kirkas suuren repeämän alku on siellä melkein zeniitissä. Seeing ja läpinäkyvyys siellä sateettomalla alueella on myös niin hyvä että Suomen jääsumun keskellä saa vain haaveilla sellaisesta. On varmaan ollut outo näky jollekkin kuka on valosaasteen keskellä ollut koko elämänsä.

Tässä jonkun suomalaisen kuvaamaa linnunrataa etelästä, tosin vähän etelämmästä Afrikasta.

https://www.instagram.com/p/BVxRnN-lUh1/