Nikon D200, dark frame valotukset

Aloittaja Timo Kuhmonen, 09.10.2007, 21:38:03

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

Ihan mielenkiinnosta kokeilin, tuloksissa huomasin erikoista käytöstä.
Tällä foorumilla oli jossain toisessa ketjussa juttua vastaavasta, olikohan D70 rungolla... Linkki oli jonkun ulkomaalaisen tekemään koostesivuun. Siellä oli kokeiltu eri asetusten vaikutusta tulokseen (long exp NR).

Oma kuvaustesti RAW moodissa, kuumien pikselin etsintä konvertoidusta / pakkaamattomasta TIFF kuvasta.
Otettu kolme kuvaa. Kiinni oli laajiskakkula, kaikki valonpääsy kennolle estetty.
Kukin valotus 30sek, ISO800:lla.

******************************
image 001:
-long exp NR=OFF
-high ISO NR=OFF
-normal exposure

image 002:
-long exp NR=ON
-high ISO NR=OFF
-normal exposure, wait until ending of internal dark frame

image 003:
-long exp NR=ON
-high ISO NR=OFF
-power off camera during internal dark frame exposure

******************************
vain testikuvalla #3 oli kuumat pikselit näkyvissä, ei niitä kaueasti kuitenkaan ollut. Tämä tapahan ei ole valmistajan suosittelema.
Eikös tämä tarkoita sitä, että kamera kaikilla moodeilla joten sisäisesti prosessoi kuvat ennekuin talettaa ne kortille...? (ja vain "huijaamalla" #3 tavalla tuon saa pois päältä)
Onko kukaan huomannut taikka tutkinut vastaavaa ?

Mielenkiinnolla odotan koetuloksia... Mikä on tähtitaivaan kuvan terävyyteen mahdollinen (?) vaikutus, kun käyttää tapaa #3.



Vesa Kankare

Eikös tämä ole hyvin yleisesti tunnettu Nikonin käyttäytyminen? Niissä on joku sisäinen mediaanifiltteri, jonka pystyy kiertämään sammuttamalla kameran prosessoinnin aikana, jolloin se tekee "hätätallennuksen". Terävyyden vaikutuksesta en tiedä, mutta kalibrointihan ei tällaisella mekanismilla tuota tarkkaa lopputulosta (jos se nyt millään digijärkkärillä, kun on kaikenmoista vahvarikohinaa yms...). Kalibrointia varten pitäisi kennolta saada täysi raakadata ulos, mikä vaatii [Nikonissa] tuon sammuttamisen valotusten välissä.

Se mimmonen vaikutus kuvaan on, kun tehdään "pretty pictures" tyyppistä kuvausta, on lienee aika vähäinen. Tieteellisen tarkkaa työtä digijärkkäreillä ei kuitenkaan oikein voi muutenkaan tehdä.
Vesku
www.vkastronomy.com

Timo Kuhmonen

Kuvausharrastus on itselläni siinä vaiheessa, että pala palalta opetellen ja virheistä oppien mennään "pretty pictures" kuvia kohti. Jos totta puhutaan ei ole vielä sillä tasolla, että tuon kameran rajoitukset tulisi omassa kuvauksessa vastaan. Enemmän lienee kameran käyttäjän taidoista lopputulos kiinni... Niitä kohteita täytyy kuvailla, mihin havaintopaikan olosuhteet ja kameran ominaisuudet parhaiten sopii...