Periodisesta virheestä vielä

Aloittaja hanva77, 14.10.2017, 11:11:45

« edellinen - seuraava »

hanva77

Vääntäkääs nyt vielä rautalangasta tuosta periodisesta virheestä ja sen vaikutuksesta.

Jos tiedossa on (fov-laskurilla laskettu) että Nikon D800 ja 200mm objektiivilla yhden pikselin koko on n.5 arc ja sitten tiedetään jalustan periodinen virhe n. 15-20 arc, niin miten tästä voidaan päätellä/laskea millaisilla valotusajoilla virhe ei näy kuvassa?

vehnae

Ei mitenkään. Periodinen virhe ilmoitetaan yleensä peak-to-peak -arvona eli seurantavirheen miniminä ja maksimina, mikä ei ota kantaa siihen että miten nopeasti ja missä kohtaa matoruuvin kierrosta nuo virheet ilmenevät. Esimerkiksi liitteenä olevissa virhekäppyröissä jos matoruuvin kierros kestää 10min niin ensimmäisessä tapauksessa minuutin valotukset olisivat kaikki hyviä kun virhe muuttuu pehmeästi eikä se ei ehdi minuutissa muuttua paljoakaan. Jälkimmäisessä taas kierroksen aikana 9/10 olisi hyviä ja yksi viiruuntunut, kun virhe käy äkkinäisesti molemmissa ääripäissä.

Oman jalustan käyttäytyminen selviää käytännössä kokeilemalla. Oleellista on myös että mihin kuvaajana laadullisen riman asettaa. Jos järkkärikuvan pienentää web/some-kokoiseksi niin siinä tuollainen parin pikselin seurantavirhe ei ole juuri huomattavissa.

hanva77

Kiitoksia tiedosta. Eli ajamalla käyrää omalla seurantapäällä saan selville käyrän muodosta ja korkeudesta millä aikavälillä seuranta pysyy esim. tuon 5 arc sisällä. Nyt alkoi selkiämään.

Timpe

Aiheeseen liittyen kannattaa lukea tämä vanha ketju:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=4508.0
Sitten kun tuossa pääsee pitemmälle, niin löytää muun ihmettelyn seasta keinon saada visualisointi oman jalustan jaksollisesta virheestä ja sitä kautta viimein laskentakaavat tarkemman periodisen virheen laskentaan:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=4508.msg42166#msg42166

Ja jollei muuta, niin voit saada ainakin helposti selvyyden, kuinka "pomppuista" jalustasi antama seuranta on tuolle 200-milliselle  :wink:
(PS. Nyttemmin en ole moneen vuoteen enää kiroillut taipumisongelmien kanssa, kun olen käyttänyt OAG-systeemiä.)
- Timo Inkinen