Abell 28 (PK 158+37.1)

Aloittaja Ransu, 30.03.2017, 21:08:32

« edellinen - seuraava »

Ransu

Tässä hiukan haastavampi planetaarinen kuvauskohteeksi, teksti on suoraan tuolta taivaanvahdista, säästetään näppäimistöä:

Abellin planetaaristen sumujen kohde numero 28 löytyy Ison Karhun tähdistöstä ja on tähän aikaan vuodesta hyvin kuvattavissa koska pimeän tullen se sijaisee lähes suoraan zeniitissä.
Kuvaamisen helppous loppuukin sitten siihen, sillä kohde on pintakirkkaudeltaan erittäin himmeä. Kokonaiskirkkaus 13.5mag antaisi olettaa että kyseessä on helppo kohde, mutta suurehko halkaisija levittää tuon kirkkauden isolle alalle. Kuvaajille vinkiksi että kannattaa käyttää h-alfa filtteriä, OIII ja valosaastefiltterillä otetuissa kuvissa kohteesta ei erottunut yhtään mitään.
Jos visuaalihavaitsijat haluavat haastetta, niin nähtävästi Suomesta ei tätä ole havaittu omin silmin, maailmalta löytyy  muutama isoilla putkilla (+50cm) tehty havainto, hyvä haaste siis esim Astrofoxin käyttäjille.
Otin tätä kuvaa varten kahtena yönä yhteensä 10.5h valotusta ja kuvan käsittely oli vaikeaa, vieläkään tuota ei saa kunnolla erottumaan taustasta. Tosin ei taida maailmaltakaan kovin ihmeellisiä kuvia löytyä tästä planetaarisesta.

Vaikka kuva tuskin nousee APOD ehdokkaaksi niin itse olen tyytyväinen lopputulokseen näissä valosaasteolosuhteissa, kohde on pahuksen vaikea kuvattava.




Negatiivikuvaa on revitelty reilummin ja sumusta erottaa heikon pienemmän erillisen ulokkeen kello 5 suunnalla, myös kello 1 suunnalla on jotain heikko haituvaa.



Viimeisenä kuvana on 8min kalibroitu yksittäisvalotus h-alfa filtterin läpi, sumun erottaa aavistuksenomaisesti klo 5 suunnalta.


Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

VP

No ei ainakaan ole pelkoa puhkipalamisesta. Mahdottoman himmeä kohde mutta silti ihan onnistunut kuva!

-V

Timpe

Tämä näytti Taivaanvahdissa julkaistussa havainnossa jotenkin kirkkaammalta... otin siis koordinaatit talteen ja ajattelin napata tuosta kauden päättäjäiskuvan ihan LRGB-muotoon.
Nyt en ole enää niinkään varma tuon ajatuksen järkevyydestä, kun näin tuon kuvan suurempana (ts. jätänpä pähkähullut haihattelut sikseen, kun kuvaussäätkin menivät tuon mielleyhtymäni jälkeen jo pilviseen suuntaan). Mutta onpa hieno juttu, että kuvataan näitä harvemmin kuvattuja kohteita ts. iso peukku sille ja varsin hyvälle yritykselle/lopputulokselle!  :cheesy:
- Timo Inkinen

Ransu

Kiitos Ville ja Timpe.
Ehdottomasti Timpe kokeile mitä saat LRGB:llä näkyviin, vaatii pimeän kuvauspaikan
Jos Abellin planetaariset kiinnostaa niin Saksalainen tähtiharrastaja Reiner Vogel on tehnyt PDF muotoisen mainion Observing guiden kohteista. http://www.reinervogel.net/index_e.html (löytyy Abell planetaries kohdasta), tuolla on myös muita hyviä Observing guideja.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

ollia

Hieno kuva on syntynyt mahdottoman vaikeasta kohteesta.

Huvikseen googlasin tätä ja ainoastaan yhden toisen kuvan kohteesta bongasin ja siinäkin pitkälti toista vuorokautta valotusaikaa eli ei suosituimmasta ja helpoimmasta päästä ei... Eli siis entistä hienompaa ottaen tuon huomioon.  :cool:
Olli Arkko

Skywatcher 200PDS - HEQ5 PRO - Nikon D7000 (modattu)

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 30.03.2017, 23:08:21
Ehdottomasti Timpe kokeile mitä saat LRGB:llä näkyviin, vaatii pimeän kuvauspaikan...

Menee kyllä ensi syksyyn, jos tuon muistaa vielä silloin. Huomasin näet, että tuo menee omassa kuvauspaikassa puiden taakse piiloon heti pimeän tultua. Ja kasvava Kuu vie kontrastin mennessään muutoinkin tältä keväältä.
- Timo Inkinen