Kaalin kraateri

Aloittaja Mikko_L, 22.08.2017, 21:55:01

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Tuli käytyä Saarenmaalla ja poikettua päätieltä pari kilometriä katsomaan Kaalin meteoriittikraateria. Olin nähnyt tästä kuvia mutta niistä ei saanut mittakaavasta mitään käsitystä, tämähän on aika valtava kuoppa!  Varsinkin näin kesäaikaan veden ollessa matalalla.  Halkaisija on 110m ja syvyyttä >20m, kuvassa vastarannalla seisoo pari ihmistä. Ja kuten kuvasta myös näkyy, oli aika suosittu turistikohde ja museota ja matkamuistokauppaa rakennettu.  Paikalla oli varsin seikkaperäiset opastaulut joissa kraaterin syntyä ja geologiaa käsiteltiin.

http://www.kaali.kylastuskeskus.ee/fin/tutuvustus.php

-Mikko
36/50/76/127/250mm

T. Öhman

Joo, Kaali on aivan upea paikka. Siellä kannattaa pääkraatterin lisäksi kierrellä myös kahdeksan pienempää kraatteria, jotta saa käsityksen myös iskukraatterien olemuksesta (vain pääkraatteri on aito räjähdyskraatteri, muut syntyivät vain rautamöykkyjen mekaanisesta iskusta).

Jos "valtavasta kuopasta" puhutaan, niin silloinhan täytyy kyllä mainostaa myös kotimaan matkakohteita. Kun kiipeää kotimaisen kraatterin reunalle, etenkin Söderfjärdenin Öjbergetille, näkee ihan toisen kertaluokan valtavuutta. Toinen kotimainen paikka, jossa kraatterin reunalta pääsee tosi isoa kuoppaa ihmettelemään, on Euroopan suurin kraatterijärvi Lappajärvi. Vimpelin Lakeaharjulta ja Alajärven Pyhävuorelta näkee käytännössä koko reilu 20-kilometrisen kraatterin mainiosti.

Teemu