Otsikko muutettu: Putken rakentaminen (Newtonin muutossovitus DSLR-kuvaukseen)

Aloittaja GaryP, 29.09.2007, 16:46:44

« edellinen - seuraava »

Kaizu

Aiemmin emalikattiloita tehdessäni kuvittelin asian olevan lämmönsiirtymisen kannalta juuri niin kuin kirjoitit, el oletin että lasipintainen teräs pitäisi lämmön paremmin sisällään kuin pelkkä teräs.

Teimme kuitenkin laboratoriosa kokeita keitoksien jäähtymisnopeuksista erilaisissa kattiloissa. Osoittautui että suurempi merkitys oli kupin pinnan laadulla, kiiltävä pinta säteili huomattavasti vähemmän kuin värikäs lasite. Nopeimmin jäähtyi teräskuppi jonka ulkopinta oli mattamusta.

Työpaikallani yksi on käytössä eras toimintaamme kuvaava slogan, "jatkuva parantaminen".
Se edellyttää että asioita ei tehdä kerralla valmiiksi, muutoin ei jää parannettavaa.

Kaizu
Kai Forssen

GaryP

Jaa, lasista en tiedä, mutta kangas ainakin eristää ja hidastaa koska se pitää hieman ilmaa seisovassa tilassa. Mustan ja kiiltävän ominaisuudet sen sijaan opetettiin jo muistaakseni koulussakin.

Jatkuva parantaminen vaatii aika nopeasti jo sitten hyvää mittausteknistä laitteistoa ja oikeita menetelmiä, mutta kai niitäkin voi sitä mukaa parannella kun vanhoilla mittareilla ei enää havaitse muutoksia, heh...

Saan painajaisia koko ajatuksestakin, kauhea noidankehä!!! Mutta toisaalta taas...?!

Kari

Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Timpe

Hyvä, että tuosta edellisestä oli apua sinulle :)
Kannattaa muistaa, ettei tuo ylläolevakaan ole mikään viimeinen totuus näistä asioista, mutta onpahan vain jonkinlainen yleinen 2000-luvun konsensus, johon törmää ympäri nettiä. Olen itsekin valmis tarkistamaan näkemyksiäni heti kun siihen joku antaa hyvät perusteet, mutta sitä ennen toteutan omaa visiotani tämän viimeisimmän projektin kanssa. Lopputulos kertonee sitten ajallaan, kannattiko vaivannäköni tässä suhteessa.

Optiikan lämpötilanhallintaa varten on kerätty linkkilista tähän Cloudy Nightsin ketjuun:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2190310/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1  Mirror cooling info
Noilla linkeillä pääsee hyvin alkuun ja näkee, mitä pidemmälle ehtineet tekevät vähentääkseen kaukoputkensa mahdollisia lämpöongelmia.

Putkimateriaalista on käsittääkseni kahta mielipidettä: joko se tehdään mahdollisimman eristäväksi ja vähän lämpöä johtavaksi (kuten puu/kartonki/sonotube) tai sitten se tehdään mahdollisimman lämpöä johtavaksi, jolloin se jäähtyy nopeasti ja seuraa ulkoilman lämpötiloja hyvin (esim. paljas, maalaamaton alumiiniputki). Jos olen oikein käsittänyt, niin eristävän ratkaisun kannattajat laittavat putkeen aktiivisen jäähdytyksen hallitakseen putken ilmavirtauksia kauttaaltaan (-> peili jäähtyy nopeammin ja havainnon aikana ilma virtaa putkessa yhdensuuntaisesti alhaalta ylös poistaen samalla haitalliset poikittaiset ilmavirtaukset => puhallin on päällä havaintojen aikana pienellä nopeudella koko ajan).

Lämmönjohtavassa ratkaisussa luotetaan siihen, että putki ja optiikka jäähtyy nopeasti lämpötasapainoonsa ja putkivirtaukset loppuvat lämpötilaerojen kadotessa. Tässä voidaan käyttää puhallinta tilapäisesti peilin jäähdytyksen nopeuttamiseen, muttei yleensä enää havainnon aikana. Ongelmia saadaan aikaiseksi, jos sotkataan nämä kaksi tapaa ja putkiratkaisua keskenään, kuten jos esim. rakennetaan eristävä/hyvin lämpöä keräävä putki (=jäähtyy hitaasti ulkoilman lämpötilaan) ja jätetään tämä ilman aktiivista jäähdytystä. Saattaapi käydä niin, etteivät putkivirtaukset rauhoitu moneen moneen tuntiin.

Tällä perusteella olen valinnut itselleni tuon sonotuben putkimateriaaliksi ja varustan sen aktiivisella jäähdytyksellä (ilm. yksi 80mm puhallin peilin takana riittää). Saa nähdä kuinka tämä ratkaisu toimii. Ja jollei toimi, niin sitten kokeillaan jotain muuta eli iteroidaan vähitellen se paras ratkaisu aiempien virhekokemuksien mukanaan tuomalla varmuudella :)
- Timo Inkinen