Mitä jäi käteen kaudesta 2016-2017?

Aloittaja Pappis, 15.05.2017, 17:27:50

« edellinen - seuraava »

Pappis

Jos tämä mennyt kausi on jäänyt mieleen jostakin tällä palstalla, niin huonoista havaintokeleistä! Mutta, on tässä tapahtunut muutakin...

Otan pari esimerkkiä omasta takaa:

Positiivista:
+ Ostin ekan oman putken (alkukesällä 2016), tuunailiin sitä, opiskelin putken ja jalustan käyttöä, kollimointia, jne.
+ Opettelin "lucky imaging"-kuvausta ja sain jopa aikaan muutamia ihan hyviä kuvia Auringosta ja Kuusta (ainakin monet tutut ja ystävät ovat tipautelleet leukojaan niitä nähtyään).
+ Ekat kokeilut stakkaamiseen on tehty, ja opiskeltu ahkerasti kuvien prosessointia.
+ Vuoden aikana tuli havainnoitua kiikarein kaikki "oikeat" oman Aurinkokunnan planeetat. Tuli nähtyä myös Merkuriuksen ja Venuksen vaiheet okulaarissa, sekä Jupiter ja Saturnus okulaarissa.
+ Tuli opeteltua kantapään kautta kelien merkitystä ja vaikutusta näkymiin ja tuloksiin.

Negatiivista:
- Halu edetä kasvoi taitojen myötä, mutta kalusto on rajoite monella tapaa.
- Suurin puute itsellä on kamerakalustossa (lähinnä kaipaan videota ja lisää resoluutiota).
- Suotimia, telejatkeita, yms. rojua olen kyllä alkanut jo kerätä, mutta se vie aikaa ennen kuin löydän itselleni ja tyylilleni sopivimmat kilkkeet ja opin käyttämään niitä tehokkaasti. Näinhän sen pitäisi mennäkin, mutta ei opiskelu aina niin kivaa ole!

Mitäs teidän kauteen, mitä jäi käteen tai hampaan koloon tulevia kausia silmällä pitäen?

Lithos

Tästä kaudesta jäi valitettavasti lähinnä mieleen ajan ja kelien puute, Jupiteria sentään ehdin vähän katsomaan ennen kuin se menee lymyilemään etelään vuosiksi, ja yhden kuvankin sain aikaan mutta siinäpä se sitten oli. Nyt on sentään se vajaa kymmenen vuotta ainakin aikaa päivitellä planeettojen havaitsemis kalustoa ennen kuin tulee tositoimia kaasujättiläisten suhteen :p

Sain viimeinkin aikaiseksi hankkia mono kameran värillisen kaveriksi, se on sentään plussaa... jos vaikka auringosta vielä jonkin kuvan kesällä saisi. Tukevampaa jalustaa tekisi mieli mutta kelien ja oman ajan vähäisyyden vuoksi kaikki muut hankinnnat tuntuvat aina ajavan tärkeydessä edelle joten voi olla että siihen menee aikaa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

blaatu

Tämä kausi tuotti omatekemät okulaarisalkun ja kollimointiholkin, salkkuun pari huygens okulaaria. Jupiter, kuu, mars, venus kotipihalla, Andromeda on edelleenkin vain sumea läiskä tässä paikassa ja näillä välineillä. :cool:
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

Timpe

Uuden observatorion rakentelu lienee se positiivisin asia edelliseltä havaintokaudelta. Aina on ollut yhtä mukavaa mennä valmiiseen koppiin ja lopettaa havainnot/kuvaamiset helposti purkamatta mitään pois.  :smiley: Uudet hankinnat (AP jalusta) kurittivat miestä urakalla, mutta se nyt oli odotettavissakin. Olen aina ollut sitä mieltä, että yksi kausi hukkuu sen sileän tien opiskeluun kuvauskaluston vaihdon yhteydessä ja yleensä kuvaustouhuissa menee lisäaikaa ennen kuin kulloisenkin kaluston saa 100% kunnolla hallintaansa (kaikki asetukset tip-top kuntoon). :huh:
Ei kai tässä muuta... Nyt lepuutellaan kesän ajan kaikesta astrotouhusta ja aletaan heinäkuun lopussa kaipaamaan tähtitaivaan alle uusin mielin. (Tai no, jos tässä ehtisi viimeinkin (!) tekemään 300/1500mm Newtonille sen suuresti kaipaaman Dobson-jalustan, kun tuollaista visuaaliputkea kaipaa aina silloin tällöin, eikä normaalia kuvauskalustoa pitäisi mennä purkamaan kovin kevein mielin vakio-setupista pois.) Välivuosi siis takana!  :grin:
- Timo Inkinen

lapimmies

Uhhautsi,

Tämä kausi meni ensin käyttäessä internetteleskooppeja, mutta niillekin tuli yllätttävn paljon hintaa. Loppu kausi onkin sitten mennyt haalitessa omaa kalustoa. Nyt melkein kaikki palaset jo on Micro Fourd Thirds kameralla kuvaamisen aloittamiseen. VOisi jo kuvailla niksmannilandiassa, mutta kun se jalusta on SUomen Lapissa :)

Josko sitä sitten ensi syksyn pääsisi testailemaan. Viimeistään joulun tienoilla.

Yksi highlight on kyllä ollut tämä foorumi, josta on saanut pöljiinkin kysymksiin vastaukset.

VP

Oman observatorion rakentaminen ja laitteiston käyttöönotto varmaankin huippukohdat. Pitkään pakkasessa kyyhöttäneelle lankalaukaisin kädessä oli melkoinen elämys istua lämpimässä mökissä katsoen leffaa samalla kun putki naksuttaa ulkona (ja kaikki toimii). Tähän voisi tottua.

Kevätkaudella sitten iski katastrofi agregaatin lohkon suhteen. Öljylätäkön saattelemana loppui kuvauskausi kesken. Onneksi Härkämäelle sentään pääsin parina yönä paikkaamaan tilannetta.

Visuaalihavaintoja tuli myös tehtyä urakalla, parhaimpina jäi mieleen Astrofoxilla katsottu Hubblen muutuva sumu sekä harsosumu. Kuuhavainnoista yksi ilta kevättalvella oli aivan törkeän hyvällä seeingillä varustettu, Platon sisältä näin 5 pienempää kraateria melko vaivattomasti. Omanlaisensa elämys kun pääsee isoilla suurennuksella leikkimään ja ilmakehä ei vello lähes yhtään.

Hieno harrastus hienossa porukassa. Tästä on hyvä jatkaa.

-V

naavis

Meikäläisellä meni kevätkausi kokonaan harakoille määrittämättömien taipumaongelmien tms. takia. Aikomuksena olisi nyt kesän aikana flokata kaukoputki ja asentaa hiilikuituputken tueksi muutamia alumiinivahvikkeita, ja parantaa pääpeilipidikettä. Meinaan myös korvata tarkennusmoottoria ohjaavan Armadillon omalla Arduino-pohjaisella boksilla. Lisäksi Rigrunner toivottavasti korvautuu Komakallion omalla Komahubilla. :grin: Syksyllä pitäisi myös observatorion katto olla motorisoituna.

kjj

Ite sain budjettiluokan guidauksen enemmän tai vähemmän pelittämään EQ5:n kanssa + pari kolme guidattua sumukuvaa tuli räpsäistyä.

Planeetta- ja kuukuvat jäivät tällä kaudella aika vähälle - Venusta tuli jonkin verran keväällä kuvattua.

Nii, ja hommasin Astrobin-tilin. Vaikka joskus totesin, että en hommaa  :angel:

MikaHoo

Itselleni kaudesta jäi mukavia muistoja kun huhti-toukokuussa perustin leirin läheiselle sähkölinjalle ja kuvailin Jupiteria. Mukava oli samalla kuunnella metsän ääniä. Toki planeettakausi vielä jatkuu  :azn:
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

PetriKe

Vuodelta 2016 n. 16 000 kuvaa ja tämän vuoden puolella tähän mennessä n. 8000 tähtikuvaa. Ei Suomessa, vaan Chilessä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

arik

Tällä kaudella sain käyttöön kesällä nikkaroimani astrojakkaran. Sillä saan istumakorkeuden säädettyä aina sopivaksi, joka on 12" dobsonin kanssa varsin hyödyllistä ja helpottaa havainnointia. Muutenkin kalusto alkaa olla nyt riittävä visuaalihavainnointiin.

Olin riittävän ajoissa kauden alussa liikkeellä ja onnistuin katselemaan Omega- ja Kotka-sumuja kun ne vielä olivat edes jotenkin korkealla.

Luonnonilmiöistä tutustuin ensimmäistä kertaa elosalamoihin, täysin kirkkaan tähtitaivaan alla.

Tavallaan kauden kohokohta oli kvasaarin CTA-102 bongaaminen joulukuussa. Vaikka se nyt olikin vain pieni himmeä piste, niin ikää valolla oli 8 miljardia vuotta.

Varsinkin kevät oli melko onneton säiden puolesta, joten taivaan katselu jäi vähemmälle. Tänäkään vuonna en päässyt tuosta syystä kunnolla perehtymään Neitsyen galakseihin. (Keskitalvella ei oikein jaksa aamuyöllä niitä katsella.)

Alkuvuodesta seurasin kuitenkin Venuksen etenemistä iltataivaalla. Komeetat jäivät pettymykseksi, ja onnistuin havaitsemaan niistä kaksi vain varsin himmeinä läntteinä.

Celest1al Sphere

Moi kaikki!

Kappas, tällainen keskustelusäie olikin päässyt livahtamaan ohi,

no parempi myöhään kuin ei milloinkaan (näin uuden kauden jo alkaessa! :D)

Eli kaudella 2016-2017 jatkoin syvän taivaan visuaalihavaintoprojektejani. Havaitsin pääasiassa Herschel 400 -kohteita. Uusia kohteita tuli havaittua visuaalisesti piirtäen 83 kpl, havaintosessioitakin kertyi 25 kappaletta.

Tässä pieni tilastopoiminta blogistani:

Here you can see some statistics:

    Number of new, unique observations: 83
    Number of observing sessions: 25
    Number of observations per observing session on average: 3,32
    Total observing time: 59h 00min 00s
    Best NELM recorder: 6.6
    Best SQM meter reading recorder: 21.36

Number of observing sessions in my observing sites:

    Ulvila observatory, 11 sessions
    Stormälö, Parainen, 6 sessions
    Leistilänjärvi, Nakkila, 4 sessions
    Friitala, Ulvila, 1 session
    Koski, Kullaa, 1 session
    Saarijärvi, Lavia, 1 session
    Tähtikallio observatory, 1 session

Number of sessions with my instruments:

    10" Newton, 15 ½ sessions
    11" Catadioptric in Ulvila observatory, 9 sessions
    36" Folded-Newton (Astrofox) in Tähtikallio observatory, ½ sessions

half sessions: ½ because during one session I used half of the time 10" Newton and other half of the time 36" Folded-Newton of Tähtikallio observatory

Koko blogipostaus: https://celest1alsphere.wordpress.com/2017/06/07/observing-season-2016-2017/

Mutta joo, nyt katse kohtu uutta havaintokautta (2017-2018) ja uusia haasteita!

Terveisin,

Juha