Foorumi ja erikoisaiheet > Tähdet ja avaruus -lehti

Uusin Tähdet ja avaruus ilmestyy tänään / Ridderstadin iso löytö

<< < (2/2)

Riqis:

--- Lainaus käyttäjältä: Jorma Koski - 05-03-2017, 10:41:31 ---En lukenut alkuperäistä paperia koska www.academia.edu vaatii kirjautumista, mutta tutkimusta puolustaakseni toteaisin että kekrin (1.11.) ja pääsiäisten (22.3.-25.4.) auringonnousujen etäisyydellä on kyllä suuri ero.

--- Lainaus päättyy ---

Kun menee tuohon academia.edu:n linkkiin, ei tarvitse kirjautua. Sen käyttöliittymä vain ensivilkaisulla näyttää siltä kuin tarvitsisi. Mutta kun vain scrollaa sivua alas, niin paperi latautuu samalle sivulle sivu sivulta suoraan näkyviin.

 https://www.academia.edu/31689735/Orientations_of_the_early_Christian_graves_in_Finland

marduiz:
Kiitos linkeistä, pitää tutustua tutkimuksiin paremmalla ajalla. Onneksi tuo englanti taipuu kohtuu hyvin :laugh:. Tarkoitukseni ei ollut mollata tutkimuksia, lyhyemmistä artikkeleista ei tosiaan aina tiedä kunka tarkkaan ja millä menetelmillä on tutkittu.

Pappis:
Jos on rekisteröityneenä Googleen, ja kirjautuneena sisään, saa sivulle myös suoran latausnapin. Näin ainakin tapahtui mulla, ja koko paperi oli pian ladattuna koneelleni PDF-tiedostona.

marduiz:
Nyt on pikaisesti luettu tutkimus läpi. Havaintoaineiston perusteella on aika rohkea johtopäätös että kristinuskon tulemisen voisi luotettavasti päätellä pelkästä hautaussuunnasta, suurimmat piikit olivat paremminkin kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen auringonnousujen suunnissa. Eri kalmistoilla oli lisäksi melkoisia poikkemia sekä muista kalmistoista että sisäisiä eroja. Oli siinä toki huomioitu hautaustapoja muutenkin, mikä onkin ihan oikein. Kristittyjen hautaustapojen tuleminen Suomeen 800-luvulta alkaen on muutenkin todistettu arkeologisilla tutkimuksilla, tämä ei siis ole mikään uusi löytö, mutta voi toki vahvistaa entisiä tietoja.

Tuli sitä lukiessa mieleen ihan käytännönläheinen syy suuntauksiin. Siihen aikaan ei varmaan kaivettu hautoja talvella vaan vasta roudan sulettua, ehkä hautaukset on tehty keväisin ja suunnattu hautausajankohdan mukaisen auringonnousun suuntaan. Silloinhan oli nykyistä lämpimämpää ja talvetkin varmaan lyhyempiä.

Riqis:
En käy foorumilla säännöllisesti, joten näin tuon edellisen viestin vasta viime viikolla. Pyysin arkeoastronomiasta väitellyttä tähtitieteilijä M. Ridderstadia itse vastaamaan. Hänen vastauksensa ovat alla.


--- Lainaus ---Nyt on pikaisesti luettu tutkimus läpi. Havaintoaineiston perusteella on aika rohkea johtopäätös että kristinuskon tulemisen voisi luotettavasti päätellä pelkästä hautaussuunnasta, suurimmat piikit olivat paremminkin kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen auringonnousujen suunnissa.
--- Lainaus päättyy ---

Ei oikein ymmärrä tuota kommenttia. Mitä graafia marduiz tarkoittaa kun sanoo, että huiput ovat kesäpäivänseisauksen ja kevätpäiväntasauksen suunnassa? Luistaria? Eihän siellä ole kuin kesäpäivänseisaus ja kekri suurimmat huiput. Onko hän sekoittanut atsimuuttiasteikon suunnat?


--- Lainaus ---Eri kalmistoilla oli lisäksi melkoisia poikkemia sekä muista kalmistoista että sisäisiä eroja.
--- Lainaus päättyy ---

No niinpäs olikin ja siksi kalmistojen suuntahuiput taulukoitiin, jotta voisi laskea, mihin oli eniten suuntauksia. Jokainen kalmisto myös käsiteltiin erikseen.


--- Lainaus ---Kristittyjen hautaustapojen tuleminen Suomeen 800-luvulta alkaen on muutenkin todistettu arkeologisilla tutkimuksilla, tämä ei siis ole mikään uusi löytö, mutta voi toki vahvistaa entisiä tietoja.
--- Lainaus päättyy ---

Tämä ei kyllä pidä paikkaansa. Arvioita on esitetty (esim.Unto Salo uskoo kristinuskoon Eurassa ehkä jo merovingiajalla), mutta varsinaista todistetta ei ole ollut ennen tätä. Ks. esim. ajantasaisessa populaariarkeologisessa kirjassa "Muinaisuutemme jäljet" osiot Viikinkiaika, Ristiretkiaika ja Keskiaika-osion alku.

Kannattaa myös huomata, että suuntaukset ovat absoluuttisia: ne ovat sinne minne ovat. Atsimuuttisuuntaushuipun sijainti on luonnontieteellinen tulos. Jos ei hyväksy artikkelissa esitettyä selitystä jollekin tietylle suuntahuipulle, marduiz on hyvä ja esittää tieteellisesti pitävämmän selityksen.


--- Lainaus ---Tuli sitä lukiessa mieleen ihan käytännönläheinen syy suuntauksiin. Siihen aikaan ei varmaan kaivettu hautoja talvella vaan vasta roudan sulettua, ehkä hautaukset on tehty keväisin ja suunnattu hautausajankohdan mukaisen auringonnousun suuntaan. Silloinhan oli nykyistä lämpimämpää ja talvetkin varmaan lyhyempiä.

--- Lainaus päättyy ---

Jos tämä selitys pitäisi paikkansa, suuntauksia pitäisi olla kaikkiin muihin suuntiin paitsi ehkä routakuukausien auringonnousuihin. Vaan kun ei ole. Vai meinaako marduiz, että rautakaudella kuoltiin vain huhtikuussa tai keskikesällä? Tämä asia muuten on käsitelty myös itse artikkelissa, jos sen on lukenut tarpeeksi tarkkaan.

M. Ridderstad

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta