Holmberg II (UMa kaapiögalaksi)

Aloittaja Timpe, 19.02.2017, 21:32:58

« edellinen - seuraava »

Timpe

Hubble on kuvannut Holmberg II -galaksin Isosta Karhusta ja se osoittautui tämän kuvan perusteella varsin mielenkiintoiseksi kohteeksi: https://www.spacetelescope.org/images/heic1114a/
Mietin saisikohan tuota kuvattua harrastajavälinein ja ajattelin yrittää, koska mm. Bernhard Hubl tähtikuvausharrastajakin oli sen saanut kuvaan 12" Newtonilla ja esille tänne: http://astrophoton.com/holmberg2.htm

Lopputulema olisi varmaan  5-0 Hubblen hyväksi, mutta yrittänyttä ei laiteta ajattelin ja otin tämän epäsäännöllisen galaksin talvikauden pääkohteekseni. Tätä tuli kuvattua kuutena iltayönä tammi-helmikuussa 2017 jokaisena mahdollisena hetkenä ja yhden yön kuvat (19x10min) jouduin hukkaamaan pois suoraan pinoamisvaiheessa, koska läpinäkyvyys oli tuona iltana kelvoton, eikä raakakuvaan jäänyt yhtään mitään tästä himmeästä galaksista. Tässä kumminkin viiden muun kuvausyön lopputulos, jolla pääsee harvojen tätä kohdetta kuvanneiden joukkoon ihan maailmanlaajuisesti... (tai ainakin Google kuvahausta on turha odottaa löytävänsä runsaasti kuvia tästä kohteesta  :tongue:) Tämän galaksin on muuten löytänyt Erik Holmberg niminen ruotsalainen kosmologi/tähtitieteilijä eli mennään kovasti skandinaavisissa merkeissä tämän kohteen kanssa).

Loppukuva on kenties vähän rupuinen läheltä katsottuna, mutta menköön nyt tällaisena läpi, kun on Suomessa ilmeisesti ensihavainto tästä kohteesta... (ei tullut turpiin ihan 5-0 Hubblelta, kun nuo jättiläismäiset Ha-alueet jäivät kuvaani suunnitellusti  :smiley:) Leivoin siis Ha-kanavan 120min yhteen R-kanavan 120min valotusten kanssa, keräsin G/B kanaviin 230min ja vielä luminanssiin 120min (piti kuvata 190 minuuttia lisää luminanssia, mutta tuolloin 27.1.2017 taivaalla oli jotain pakkassumumössöä pilaamassa raakakuvat kelvottomaan kuntoon, joten jätin ne pois loppupinosta).

10" RCT kaukoputki, QSI 583ws CCD-kamera, Astrodon LRGBHa suotimet, AP 1200 GTO jalusta ja runsaasti aikaa kohteen kuvaamiseen... (Suomen talviset säät ovat mitä ovat eli surkeita läpinäkyvyydeltään näin talvikuukausien aikana). Kuvasin tätä 10 minuutin osavalotuksilla yhteensä 13h 40 min edestä. Kuvausaika: 4.1.2017 / 5.1.2017 / 11.1.2017 / 7.2.2017 / 8.2.2017 Valotukset: L 120min R 120 min G 230 min B 230 min Ha 120 min (yhdistetty R-kanavaan).



Tässä olisi hyvä kohde esim. Ransun kookkaalle SCT-putkelle tai sinne Härkämäelle 16" putken eteen. Ja miksei Allunallekin Tähtikalliolle, kun olen tällä keskikoon 10" RCT-putkella "aurannut ladun" muille valmiiksi  :grin:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/61339
- Timo Inkinen

Ransu

Onnittelut Timpelle upeasta kuvasta! Kerrassaan hienosti olet saanut tuon himmeän galaksin esiin. Tuo muistuttaa ulkoisesti aika paljon IC:10:ä.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Samat sanat eli onnittelut harvinaisuuden bongaamisesta.
___
Tapio

VP

Mielenkiintoinen kuva erikoisesta galaksista, H-alpha tuo oman säväyksensä. Tätä voisi ehken koittaa Aurinkokuntatapaamisen aikana (jos vain sää suosii), Alluna on omiaan himmeiden tuhnujen kuvaamiseen isojen pikseleiden ansiosta.

Voisitko Timpe laittaa esille venytetyn osavalotuksen vaikkapa L kanavaa? Saisi hieman osviittaa miten himmeästä kohteesta on kyse, jos Tähtikalliolla tätä kuvaisimme.

-V

Timpe

Kiitos kommenteista!  :smiley:
Aina välillä pitää yrittää näitä "mahdottomia kohteita", jos vaikka lopputulos yllättäisi kuvaajan. Siitä huolimatta, että Suomen pakkassumukelit haittaavat pahasti näiden kuvauskyvyn rajoilla olevien kohteiden kuvaamista.

Tässä alla on ensin PixInsightin ruudulta viiden kuvausyön 10 min osavalotus luminanssikuvista tehdyt PI näyttövenytykset. Näistä oikean alanurkan 27012017 L-kuvat hylkäsin pinosta kokonaan. Sitten siinä vieressä on R-kanavan 10 min osavalotus, sillä punaisessa valossa tämä oli liki yhtä hyvin näkyvissä kuin luminanssissa tuon jatkuvan pakkassumukelin takia. Luminanssin kuvaamisesta ei siis ollut varsinaisesti mitään hyötyä, kun kuvasin kaikki 1x1 binnaten ja hyödynsin loppuluminanssiin mukaan myös RGB-kanavien luminanssitiedon (keskiarvo LRGB-pinoista ilman hylkäystä). Ja oikeassa ylänurkassa on sitten 10min Ha-kuva, jota rei'ittävät kuumat pikselit. (Tuo vesileima-signeeraus haittaa alarivillä, pahoitteluni tuosta.)



Tässä sitten 12x10min luminanssipino eli pinoamisessa on voimaa.  :smiley:
Joskin omassa tapauksessani jouduin tappelemaan noiden flat-gradienttien kanssa, kun loppupinossa oli 82 kpl ruutuja viideltä kuvausyöltä hiukan eri asennosta jokainen yö. Itse rajasin kuvaa noin 80% originaalista ja pyöräytin 180 astetta ympäri liki samaan orientaatioon HST:n kanssa.



Voisin laittaa yksityisesti jakoon liitekuvan mukaiset PI-kalibroidut LRGBHa pinot, jos joku haluaa yrittää noista loppukuvan tekemistä. Noita on siis 5 x 32 MB = 160 MB, joten minne nuo voisi sopivasti suojaten laittaa jakoon? Ehdotukset yksityisviestillä, jos kiinnostaa... Ainoa ehto on, että mahdollinen lopputuotos tulee julkisesti esille vain omille galleriasivuilleni ja sieltä vain tähän foorumiketjuun. Oli näet kohtalaisen hankala tehtäväksi tuo loppupino ts. joku muu saattaisi saada samasta aineistosta paremman lopputuloksen PI:n avulla. Mutta data on tosiaankin kehnoa säistä ja kohteen himmeydestä johtuen ts. tuo reilut 13 h on vasta puolet tarvittavasta Suomen oloissa (vaikka tuo toinen kuvaaja (Bernhard Hubl) saikin olennaiset asiat esille jo puoleen tästä kokonaisajasta, ei ole reilua, ei... grrrrr :-P) Oman loppukuvani käsittely on em. syistä varsin "quick and dirty" (ks. 100% crop) laatua ja saattaisi siksi hyötyä paremmasta loppukäsittelystä.
- Timo Inkinen

Murtsi

Hieno kohde ja hieno lopputulos  :cool: vaikkakin tosiaan on hieman rupuinen, olisi kaivannut ne 19 luminanssiruutua kaveriksi jolloin tulos olisi tasaisempi, kai kuvaat ne uudestaan joskus?

Sen verran haastavasta kohteesta on kysymys että laitanpa omaan kuvattavien kohteiden listalle samantien...

Timpe

Lisätään kohteeseen kolme tuntia valotuksia ja todetaan että nyt ei ollut samanlaista tarvetta repiä himmeää galaksia irti taustataivaasta. Tästä tuli siis himmeämpi luomukäsittely tästä galaksista 16h 10min kokonaisvalotuksella. Edelleenkin kovin rupuinen loppukuva, mikä johtuu mm. liian monista kehnoista flat-kuvista loppupinossa, kuvausiltojen heikosta keskinäisestä kohdistamisesta (ks. foorumin liitekuvaa) ja himmeästä kohdesignaalista taustataivaan suhteen. Tämä on ollut epäonninen kohde kaiken kaikkiaan, mutta nyt hampaankoloon ei enää jäänyt mitään kaivelemaan... olkoon tämä kohde nyt rauhassa omalta osaltani. (Kuvattu 1,5h kumpanakin iltana 20.3./23.3.2018 ennenkuin galaksi painuu pihakoivun taakse katveeseen.)

Luomukuvatus alla:




Lisäsin kuvan saman havainnon jatkoksi kuin viime vuonna: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/61339
Jos haluaisin parempaa kuvalaatua tästä kohteesta, pitäisi sen raakakuvat (ne 13h aiempia) kuvata kokonaan uusiksi paremmassa läpinäkyvyydessä, tämän kevään saldo oli parempilaatuinen kuin aiemmat.
- Timo Inkinen