187 Lamberta

Aloittaja Timo Kantola, 12.02.2017, 13:23:21

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Vaikka kyseiset havainnot on jo taivaanvahdissa, niin laitan myös tähän, niin on helpompi myöhemmin löytää.
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/60303
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/61102

Aloitin projektin 20.1 2017, tavoitteena yhtenäinen valokäyrä 10.67h pyörähdysjaksosta. Asteroidi on suhteellisen kirkas, oppositiossa13mag. Kohteen sijainti Ajomiehessä lähellä linnunradan tasoa ei ollut aivan ihanteellinen tähtipaljouden keskellä.

Ensimmäinen 20/21.1 yön 6.5h havaintojakso meni kolmen tähden lähiohituksen takia lähestulkoon harakoille, käyttökelpoista "puhdasta"dataa jäi vajaa puolet. Opetus 1: katso etukäteen millaisessa tähtijoukossa asteroidi vaeltaa, ennen kuin uhraat harvoja selkeitä.


Illalla 21.1 oli jälleen selkeää, ja sain 2.8h lisää valotuksia. 21 illan valotukset osui mainiosti paikkaamaan edellisen illan tähtien aiheuttamat häiriöt. Opetus 2: Pitää kehitellä joku systeemi millä voi etukäteen katsoa missä kohtaa perioidia valokäyrällä mennään. Varsinkin jos perioidi on niin pitkä että koko perioidin kuvaamiseen tarvitaan useita öitä. Huonolla tuurilla kirkkaiden yllättäessä kuvaat aina samaa kohtaa perioidista.. Nyt sattui hyvä tuuri.


7.2.2017 Oli selkeää koko yön Lamberta oli pihaltani havaittavissa hämärästä 17:40 -> 02:05, jolloin Lamberta painui lähikoivujen taakse. Pidin kuvauksissa tarkennuksen mahdollisimman skarppina, FWHM noin 2"..3" ja max kirkkaus noin 30 000ADU:a. Jälkeenpäin viisasteltuna tuossa olisi ollut mahdollista defokusoida FWHM jonnekkin 4"..5" tienoille ja olisi saanut tarkempaa mittausta. No saipahan tähtikenttäkuvaan skarpit tähdet.



Useana eriyönä otettujen valokäyrien yhdistely on oma hommansa. Vertailutähdet vaihtuu ja kohteen etääntyessä tai lähetessä tulee kirkkauteen pitkänajan kirkastumis tai himmenemis trendi, joten en näe mielekkääksi käyttää mitään filttereitä tai virallisia V-magnitudeja. Sovitan magnitudi asteikoin noin suunnilleen ilmoitettuun kirkkauteen, ja sitten sovittelen eri öiden havainnot samaan asteikkoon jotta valokäyrästä saadaan yhtenäinen.  Käyrässä näkyy tarkasti kirkkauden vaihtelut, mutta mitta-asteikon paikka vasemmassa reunassa on vähän niin kuin hatusta. Näiden havaintojen perusteella Lambertan kirkkausvaihtelu on 0.3492mag +/-0.01mag. Se ei tällä metodilla selviä onko maksimi kirkkaus 12.8mag vai esimerkiksi 13.1mag... Valokäyrän punainen osuus on illalta 20.1, musta illalta 21.1,vihreä on yöltä 6/7.2. ja sininen pätkä illalta 10.2.


Vaikka mittauksissa on vain yksi perioidi (sekin vain noin 98% täydellinen), voi Peransolla tutkailla miltä useamman perioidin yhdistäminen näyttää:

Perioidit ei "istu" jouhevasti, vaan alun ja lopun väliin tulee pieni kirkkaus hyppy, linjan tulisi jatkua samaa linjaa, vaan tässä tapauksessa ei jatku. Syy epäjatkuvuuteen voi löytyä tavastani pakottaa eri öiden valokäyrät yhteen, tai sitten on myös mahdollista että asteroidi pyörii assymetrisesti kahden akselin ympäri. Veikkaan ensimmäistä, lisähavainnot toisi varmistuksen.

Olisi mielenkiintoista kokeilla näyttääkö 187 Lambertan valokäyrä vuodenpäästä samanlaiselta kulmineen, alamäen töyssyineen.

Viellä asteroidin radasta: Ihmettelin kun kuvissa kulkee suoraan pohjoisesta etelään, ei ollenkaan planeettojen ratatasossa. Cartesilla selvisi että Maan ohittaessa Lambertan sisäkautta, asteroidi piirtää taustan tähtiiin nähden mutkan.. Kartassa Lambertan paikka 10 vuorokauden välein.
Timo Kantola