OTA 150 mm kokoluokassa kuukuvaukseen?

Aloittaja cmas, 16.01.2017, 20:20:48

« edellinen - seuraava »

cmas

Jonkun aikaa on tullut mietittyä hieman pidemmän polttovälin putkea, mutta kuitenkin vekotin saisi olla mallia "helposti liikuteltava". Tuon nykyisen apon kanssa on alkanut tuntua käytännön testeissäkin siltä, että mikäli kuvanlaadun haluaa pysyvän kohdallaan, niin kovin paljon ei 178MM:n kanssa voi suurennosta barlow'lla kasvatella (joutuu puskemaan gainia, valotusajat pitenee IR passin kanssa ja apertuurin rajoitukset alkavat tuntua) - ja jotenkin ne kuun pinnan lähikuvat vain kiinnostaisivat. Iso apertuuri toki ratkaisisi monta ongelmaa, mutta 10" newton tuli muutama vuosi sitten myytyä ihan sen vuoksi, että se oli minun käyttööni liian iso. Vaihtoehdoksi ei siis valitettavasti kelpaa iso valosaavi.

Lähinnä mietityttäviä asioita ovat maksutovin kollimoinnin toistotarpeet, peilin liikkeet (mirror flop?), tarkentimet (1- vai 2-nopeuksisia), kuvakentän tasaisuus, yleinen soveltuvuus kuvaukseen jne. Paljon on tullut nettiä kahlattua läpi, mutta omakohtaiset kokemukset olisivat nyt plussaa. Kohteena tulisi käytännössä olemaan lähinnä vain kuu.

Tälläkin palstalla on ollut puhetta noista laatuvermeistä kuten Santel ja Intes. Niissä varmasti moni asia on kohdallaan ja rumak lieneekin se parempi design ainakin kentän tasaisuuden osalta. Mutta onko noista Skywatcherin 150/1800-putkista tai vastaavista "leluista" (:grin:) kuukuvaukseen, jos on tottunut allekirjoituksen kalustolla tähän saakka kuvaamaan? Vai olisiko parempi alkaa raaputella ässäarpoja ja miettiä Intesin tapaisia valmistajia?


Tane

 Aina lisäapertuuri parannusta tuo eikä se vaadi ollenkaan Intesiä. "Tavallisella" SW 180 f/15 maksutovilla on tehty hyvää jälkeä planeettakuvauksessa, puhut kuusituumaisesta, itselläni on ollut kaksi seitentuumaista ja oikein hyviä. Toinen oli venäläinen hieman laadukkaampi, vankkaa valmistetta ja toinen ihan SkyWatcher heppoisemmin rakennettu. Aina voi värkätä parannuksia, kun laittaa pannat ja tiukemman kannen niin auttaa sekin.
Maksutovit on toki ensisijassa suunniteltu kuun ja planeettojen visuaalihavainnointiin.
Visuaalitarkkailijalle jolla kamerakin kulkee mukana ja tykkää käsitellä mukavan kompaktia kokoonpanoa SW 150 f12 maksutov, Eq-5 on käytännöllinen.  180 f/15 olisi kolmisen kiloa painavampi, menisi vielä samalla jalustalla aurinkokunta kuvauksessa.
  Olet jo kokeillut kymmenen tuuman newtonia ja ei siitä sen enempää...Käsitykseni on että maksutov pitää ainakin yhtä hyvin kollimointinsa kuin f/5 newton, jos on muuta tuntumaa niin oikaiskoot...Taitaa olla vain ihan pienet linssiputket jotka pärjää pitempäänkin, vuosia, ilman kollimoinnin tarvetta...Kuuluuhan se kollimoinnin tarkistus aina joskus muutenkin ikäänkuin työnkuvaan haettaessa optimitulosta(siihen asti kun siitä tuleekin pääasia).
Ja, pysyn melkein asiassa...Kahdeksan tuuman Celestron cassegrain painaa kuusi kiloa ja sopii mainiosti kuukuvaukseen.
Celestron C14,

cmas

Tässä on sen verran asiaa tullut märehdittyä, että tuo noin 5-6 kg olisi ota:lle maksimipaino. Jalusta ja muut asiat on hallussa, joten selvittelen optioita siis vain putken osalta.

Käytettävyys ja kuvanlaatu edellä mennään (toki ota:n rajoitukset huonioiden) eli jos ei järkihintaan löydy sopivaa, niin hätiköidenkään ei ole tarkoitus ostaa välimallia. Toki maksutov ja muut vastaavat putkityypit käyvät, mutta painorajoitusten suhteen katse kohdistuu vain näihin "kompakteihin" ota-tyyppeihin.

VeskuP

Vilkaisepa astrobuyandsell-sivusto. Siellä on juuri mukavan näköinen Intes MK67 myynnissä :wink:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

cmas

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 17.01.2017, 20:47:55
Vilkaisepa astrobuyandsell-sivusto. Siellä on juuri mukavan näköinen Intes MK67 myynnissä :wink:
Ja postitus vain UK:n ja Irlannin sisällä myyjän mukaan.

VeskuP

Ai niinpäs olikin. Kannattaa kysyä kuitenkin aina...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Tane

Lainaus käyttäjältä: cmas - 17.01.2017, 20:58:26
Ja postitus vain UK:n ja Irlannin sisällä myyjän mukaan.
Suomeen näkyi postitus maksavan 70 puntaa, ainakin kirjautumalla sisään lähettävät.
Celestron C14,

erska

Saksasta löytyisi myös Intes MK67 myynnissä ja hintakin hyvä.

http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbthreads/ubbthreads.php/topics/1258128/MK67,Rubinar_500/5.6,Pental_XL#Post1258128

Ja osta samalla tuo Pentax XL 5,2  :wink:

Ja miksei tuo Rubinarkin maisemakuvaukseen samoilla rahdeilla  :azn: (tämä näköjään onkin jo mennyt)

Ja rahti Saksasta selvästi halvempi.
"Parempi on riittävän hyvän pahin vihollinen!"

LOMO Astele 133.5
Bresser/LZOS MC Rubinar 10/1000
Messier MON 2

cmas

Lainaus käyttäjältä: erska - 19.01.2017, 11:57:21
Saksasta löytyisi myös Intes MK67 myynnissä ja hintakin hyvä.

http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbthreads/ubbthreads.php/topics/1258128/MK67,Rubinar_500/5.6,Pental_XL#Post1258128

Ja osta samalla tuo Pentax XL 5,2  :wink:

Ja miksei tuo Rubinarkin maisemakuvaukseen samoilla rahdeilla  :azn: (tämä näköjään onkin jo mennyt)

Ja rahti Saksasta selvästi halvempi.

Kyselyt sisällä tuosta Irlannin putkesta ja tästä Saksan putkesta. Hintaero on kyllä iso. Irlannin kaveri ainakin kertoili putkesta paljon ja vakuutti sen olevan huippukunnossa, katsotaan mitä tietoja Saksasta irtoaa.

MK67 löytyy Hollannista "uutenakin". Ilmeisesti vanhaa varastoa tms ja HP 899 eur. Kysyin huvikseni, että mikä moisen hinta oikeasti on. Katsellaan ja tuumitaan.

erska

Ja ei sillä että pakkomielteisesti näitä putkia katselisin ostomielessä, mutta muistelinkin että tuolta Saksan foorumilta löytyi muutakin vastaavaa. Tämä on peräti deluxe! Ja ilmeisesti edelleen kaupan.

http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbthreads/ubbthreads.php/topics/1258051/Intes_Maksutov_MK_66_deluxe#Post1258051

"Parempi on riittävän hyvän pahin vihollinen!"

LOMO Astele 133.5
Bresser/LZOS MC Rubinar 10/1000
Messier MON 2

cmas

Tuo Deluxe oli mennyt, selvitetty. Samoin toinen Saksan putki osoittautui vähän maanantaikappaleeksi pinnoitustensa osalta kuvien perusteella. Irlannin jannulla on edelleen ilmoitus aktiivinen, mutta hänestä ei kuulu mitään (pyysin lisäkuvia).

Mitenkähän tämä nyt menee. Jos tuollaiseen SW:n putkeen laittaa kaveriksi ASI178MM:n, niin mahtaakohan tuo SW-putken designin vaikutus (vs Intesin rakenne) olla näkyvä tuon kuva-alan koossa millään tavalla? Eli tarjoaisiko SW kuitenkin riittävän tasaisen kuvakentän vai onko odotettavissa, että Intes/Santel-osasto olisi tässä(kin) tapauksessa selkeästi parempi? Tätä olen viikonlopun aikana pohtinut ja en kovin paljon viisaammaksi asian suhteen tullut. SW:tä näyttäisi saavan jopa uutena varsin hyvään hintaan, toki pitää muistaa, että näissä on ollut loistavia yksilöitä ja ns. normaaleja toleransseihin meneviä yksilöitä eli SW lienee aina hieman "riski" siinä mielessä.

Timpe

Äkkiseltään sanoisin, että ilmakehän seeing vaikuttaa enemmän kuin IntesMicro vs. SkyWatcher laatuerot optiikassa.
Sitä venäläisputken parempaa peilin pinnantarkkuutta, kun pääsee hyödyntämään vain kerran pari vuodessa seeingin puolesta. Toinen asia mikä vaikuttaa merkittävästi on *CT-putkien kollimointi ts. SW 150 MCT:n kuvan saa tarkasti kollimoimalla varsin hyväksi. Ks. http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1756.msg18887#msg18887 (ei 100%, mutta 98% tuossa). Siihen aikoinaan omistamaani Santelin MCT-putkeen en oikein koskaan saanut kunnon kuvaa (lue: kollimointituntumaa) ahkerasta harjoittelusta huolimatta. Ts. tuollainen kiinalainen SkyWatcher MCT on näitä venäläis-Rumakeja pykälää paria helpompi kollimoitava siihen "huippukuntoon", mitä tuollaisesta massatuotanto-kiinalaisputkesta suinkin saa irti. (Tuota lausuntoa voi verrata siihen faktaan, että kiinalais-RCT:nkin saa kollimoitua kuvaltaan vallan hyväksi, vaikka siinä on ihan tavallinen "tusina-optiikka")  :wink:
- Timo Inkinen