Uutta valosaastetta?

Aloittaja jmantyla, 17.12.2016, 22:53:42

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Uusi led-pohjainen valotus säästää energiaa, tuottaako se uutta laajakaistaisempaa valosaastetta?

http://www.aamulehti.fi/raha/tamperelainen-keksinto-voi-mullistaa-maailman-kasvihuoneet-ei-tarvita-tyontekijoita-eika-aurinkoa-24148440

Jorma M.
Kangasala

VeskuP

Jutun perusteella ymmärsin että nuo kasvit ei ole kasvihuoneissa vaan ihan ikkunattomassa teollisuushallissa... Eli tuolta ei tule lainkaan valosaastetta, paitsi mitä nyt sitten kun ovesta kulkee :wink:

Mahtavaa sanoisin. Riippuen kasvien kasvuvaiheesta spektriä voidaan säätää haluttuun suuntaan. Tuonne ei varmasti siis edes haluta aurinkoa sotkemaan "prosessia", joten ikkunoille/laseille ei ole edes tarvetta. Mitenhän sinne missä noita "vanhanaikaisia" natriumlamppuisia kasvihuoneita vielä on rakennettaisiin tällaisia, tulisikohan sinnekin jälleen pimeää???
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

iosainio

Merkittävää tuossa on mahdollisuus "nollaenergiaan" lämmityksen osalta. Nythän mauttomia tomaatteja kasvatetaan pakkasessa suurin lämmityskustannuksin.

jmantyla

Tässä vasta keksintö. Led-valot välittävät dataa:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005974148.html

Eli led-valoa pitää olla mahdollisimman laajasti kaikkialla, jotta dataverkko olisi kattava, siis paljon lisää valosaastetta? :embarrassed:

Jorma M
Kangasalaeinari

Näyttää siltä kuin kätevä harrastaja voisi tehdä tuosta moottoroidun SC-putken  :tongue:
___
Tapio

Harmaa Vaeltaja

Aika vauhtia noita vanhoja katuvaloja vaihdetaan ledeihin, ainakin täälläpäin. Ja niissä on todellakin kokolailla jatkuva laaja-alainen auringonvaloa vastaava spektri. Ei onnistu enää suotimilla niiden valon poistaminen. Vanhat kaasupurkauslamputhan olivat siitä "hyviä" että niiden valo keskittyi vain tietyille aallonpituuksille ja suodattamalla ne pois, pääsi valosaasteesta suurin piirtein eroon. Kokeilin sitä vanhoihin valoihin tepsivää suodinta tuohon talon eteen vaihdettuun ledikatuvaloon, ei toimi enää ei.

ALhi

Hesarissa juttu kuusisaarelaisen tavasta valaista pihaansa. Aika tehokkaalta valosaasteen aiheuttajalta vaikuttaa.

https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000008450901.html