Sdr-vastaanottimet

Aloittaja jmantyla, 17.12.2016, 20:26:20

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Varmaan moni on miettinyt miten aloittaa radioastronomia, ja todennut vastaanottimen olevan ongelma myös hinnan puolesta.
Ei ole enää, sillä digitaalisia Sdr-vastaanottimia tulee kovalla vauhdilla markkinoille.
Yhdeksi parhaista on arvioitu englantilainen Sdr-play, josta on kaksi mallia:

http://www.sdrplay.com/

Taajuusalue 10 kHz-2 Ghz. Dx-testeissä laite on osoittautunut dynamiikaltaan hyväksi, eli kestää isoja antenneja. Tietokoneohjauksen avulla laitteen voi laittaa tauottaa skannaamaan haluttuja taajuuksia. Ällistyttävintä on edullinen hinta, Englannista tilattuna 99 puntaa + posti, eli 133 euroa. Ei ole hinnasta kiinni radioastronomian aloittaminen.

Jorma M.
Kangasala

Javs86

Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Kaizu

Aikanaan tein tuon osan Fletcherin Mikon ohjeiden mukaan Saloran sateliittivirittimestä. Siitä sai pienellä vaivalla säädettävän 800Mhz-2 GHz välitaajuusvahvistimen. Eteen tarvitaan sateliittiantennin LNB että päästään havaitsemaan 10GHz aluetta taivaalla. Lähellä lentävä säätutka tukkii systeemin tehokkaasti (asun lentokentän yhden lähestymisreitin alla).

Kaizu
Kai Forssen

kurppa

eiks noijen pitäisi sijaita alueilla jossa ei oo ns häiritseviä tekijöitä jotka vaikuttaa skannaus operaatioon?
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

naavis

Meikäläiseltäkin löytyy pöytälaatikosta pari RTL-SDR-pulikkaa. Lähiaikoina olisi aikomuksen rakentaa antenni, jonka kanssa kuunnella NOAA- ja Meteor-M2-sääsatelliittien lähetyksiä. Radiolähetyksistä voi suoraan parsia kiertoradalta otettuja valokuvia Maapallosta. Tässä olisikin hyvä demo Cygnukselle. Viime vuonna kuunneltiin muutamia satelliitteja, mutta kuvia ei radiolähetyksistä taidettu vielä saada irti.

naavis

Olen tässä viimeisen viikon ajan harjoitellut tuota sääsatelliittien vastaanottoa, ja homma alkaa luonnistua. Nyt on tilauksessa etuvahvistin, jotta saisi vielä parempaa signaalia. Kirjoitin tähänastisista kokeiluista blogiinkin: https://astronaavis.wordpress.com/2017/06/20/saasatelliittien-vastaanotto-ohjelmistoradiolla/

Timo Kuhmonen

Itselläni on ollut SDR radio käytössä mm meteorien radiokaikujen vastaanottoon (VHF alueella), täydentämään esim valoisan kesäkauden aikana tulipallokameraa. Systeemi on vielä vailla lopullista asentamista käyttöpaikalle.

Voisi itsekin testata, kuinka vahvoja nuo satelliittien signaalit on (Ettus SDR vastaanottimena). Yksinkertaisen antennin tekeminen ei sinänsä paljoa materiaali kuluissa kustanna. Millaisella paikalla sinulla kokeilemasi antenni oli ?

Itselläni on amatööribandille "2m" menevä suunta antenni, mutta se ei vakiona aivan kohdalle osu, kun taajuus menee himpun verran yli verrattuna sääsateliitti kaistaan, ehkä sillä saisi joitain kuuluville. Löytyy myös omasta miljoona laatikosta eräs SMA liitäntäinen vahvistin (Mini Circuits ZFL-500LN) jota voi tarvittaessa koettaa myös. Kaista siinä ulottui muistaakseni noin 500MHz asti...

naavis

#7
Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 20.06.2017, 16:37:01
Voisi itsekin testata, kuinka vahvoja nuo satelliittien signaalit on (Ettus SDR vastaanottimena). Yksinkertaisen antennin tekeminen ei sinänsä paljoa materiaali kuluissa kustanna. Millaisella paikalla sinulla kokeilemasi antenni oli ?

Ensin tein kokeiluja parvekkeella Helsingissä ja sain kyllä paikoin ihan ok kuvia. Sitten siirryin Komakalliolle. Laitoin systeemin vastaanottamaan itsekseen samalla kun tehtiin talkoohommia.

Timo Kuhmonen

Kokeilin eilen SDR vastaanottimella ja sain NOAA sääsatelliittien lähetteen kuuluviin. Kuulostaa vastaanottimessa vinkunalle jonka taustalla on jatkuva "tik-tak-tik-tak" ääni :) Signaalitasot ei vahvoja olleet, johtui siitä että antenni ei ollut sopiva ko vastaanottoon. Jos & kun kokeiluja jatkan, ennen vahvistimen asennusta teen paremman antennin ja katson sille sopivampaa paikkaa.

Talletin audion HDSDR softalla wav tiedostoksi, jonka aukaisin WxToImg softalla. Se ei onnistutunut dekoodaamaan lähetystä, saattaa olla jokin talletuksessa mennyt pieleen (mm herjaa telemetria tietojen puuttumisesta). Pitää vielä kokeilla VAC softalla ja kalibroida (?) WxToImg reaaliaikaisesti audion kanssa.

Jos on Komakalliolla antenni havaintokopin sisällä se kannattaa viedä kopin ulkopuolelle (olettaisin että se on jo ulkona). NOAA sääsatelliittien liikettä seurasin täältä:
https://www.n2yo.com/

Todennäköisesti jatkossa, keskityn käyttämään SDR radiota varsinaisiin radioastronomian kohteisiin. Yksittäisillä kokeiluilla saa silti kokemusta omasta SDR vastaanottimesta ja sen herkkyydestä.

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 21.06.2017, 13:59:54
Jos on Komakalliolla antenni havaintokopin sisällä se kannattaa viedä kopin ulkopuolelle (olettaisin että se on jo ulkona). NOAA sääsatelliittien liikettä seurasin täältä:
https://www.n2yo.com/

Pidin antennia tosiaan pihalla vastaanottamisen ajan. Purin sen sitten osiin lähtiessäni ja otin mukaan. Mitään kiinteää asennusta ei ole vielä missään.

Timi

Tuolla on vanhempaa lisätietoa NOAA vastaanotosta jos alkoi ketä kiinnostaa, itse kokeilin kun vanha ICOM IC-R7000 vastaanotin löytyy pöydältä.
https://lieksa.pp.fi/oh7fes/nooa.htm
Voisihan tuota SDR:ääkin kokeilla jos innostuu hankkimaan..
Kuvaa äskeisestä NOAA 15 satelliitin ylityksestä.





Javs86

Tässä hyvin kattava englannin kielinen opus Rtl-sdr laitteiston käyttöön. Opuksessa käsitellään mm. Sdr sharp ohjelmiston käyttöä ja sen liitännäisiä, sekä muita ohjelmia. Opuksessa käsitellään myös sääsatelliittien signaalien ym. Vastaanottamista . Myös radioastronomialle on omat sivunsa s.156 eteenpäin!

https://www.surviveuk.com/wp-content/uploads/2016/07/The-Hobbyists-Guide-To-RTL-SDR-Carl-Laufer.pdf#page50
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

tähti_ville

Heippa kaikille tikuilla harrastaville,

Täytyihän minunkin kokeilla saako tuolla mitään aikaiseksi, niin tulos on tälläinen. Noaa 19 sattui oleen hollillaan ja virittely kesken, mutta olen kyllä lähellä oikeita asetuksia.

Terveisin Antti



Timo Kuhmonen

Yksi kuva projektista tänne julkiselle puolelle. Omaan SDR:ään on kasattavana vastaanottoantenneita. Ensimmäisen on aallonpituisen tikun nokassa (6m) väliaikaisesti , ennen kuin lopullinen asennuspaikka valmistuu. Kyseinen antenni vastaanottolaitteistossa tulee meteorikaikujen tilastoitiin ja muutenkin siihen liittyvien ilmiöiden tutkimiseen. Toinen samanlainen odottaa kasaamista :-) Sekin tulee samaan SDR -radioon kiinni...

Mikko_L

Minullakin on tuommoinen RTL-SDR-tikku, eihän se kovin herkkä ole ja mukana tulevilla antenneilla ei paljon muuta kuulu kuin FM-asemat ja 433MHz kaistalla sinkoilevat paketit.  Mutta tällainenkin on nykyään tarjolla halpaan hintaan: https://www.nooelec.com/store/sdr/sdr-addons/sawbird/sawbird-h1.html  Jos olisi takapiha ja lautasantenni niin voisi kokeilla.  Jotenkin se vissiin toimii.

-Mikko
36/50/76/127/250mm