Tähtiharrastus ja tähtitiede > Tietotekniikka

Näkymän määrittely tähtiohjelmissa?

(1/2) > >>

GaryP:
Onko missään tähtikartastossa mahdollisuuta määritellä näytettäväksi vain se alua taivaasta mikä on konkreettisesti kunkin havaitsija käytössä? Parvekkeella tapahtuva taivaankatselu on mukavaa puuhaa kun voi välillä vähän lämmitellä sisällä, mutta etukäteissuunnitelu illan ohjelmaan on varmasti fiksua. Näkymässä on kuitenkin rajoittavana tekijä naapurirakennukset, pihapuut, sekä parvekkeen rajallinen aukeaminen sivuille ja ylös.

Jos nyt sitten vielä kysyn toiveikkaana, onko lounaistaivaalla mitään erityisen helppoa harjoittelukohdetta. Espoo on alue, ja parveke tosiaankin häiritsee katon puolesta sen verran että EQ5-jalusta jalat määräävät kuinka pitkälle seuraavaksi pystyy ulottumaan, putken saa arviolta n. 75 asteen kulmaan, korkein taivas jää valitettavasti piiloon toistaiseksi.

Kiitos!

Kari

PS. Tämä oli se eilen luvattu omituinen kysymys...
 ;)

PetriKe:
Minulla on käytössä TheSky6 Pro versio ja siinä voi 'nauhoittaa' horisontin esim. kaukoputken liikkeen avulla (käymällä koko 360 astetta läpi esim. lankaristikon avulla), piirtää sen käsin tai ottaa panoraamavalokuvan ja laittaa sen tähtikartan 'päälle'. Tuo ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa, että PC:stä pitää olla yhteys jalustaan.

Never:

--- Lainaus käyttäjältä: GaryP - 18-09-2007, 16:32:20 ---Jos nyt sitten vielä kysyn toiveikkaana, onko lounaistaivaalla mitään erityisen helppoa harjoittelukohdetta. Espoo on alue, ja parveke tosiaankin häiritsee katon puolesta sen verran että EQ5-jalusta jalat määräävät kuinka pitkälle seuraavaksi pystyy ulottumaan, putken saa arviolta n. 75 asteen kulmaan, korkein taivas jää valitettavasti piiloon toistaiseksi.
--- Lainaus päättyy ---

Helpointa on varmaan poistua vaan parvekkeelta, sieltä ne näkymät ovat varmasti huonot jo Seeinginkin takia :)

Ja olisikohan Melotte 111 / Coma Berenices Star Cluster oikeassa suunnassa... helpompaa kohdetta saa kyllä etsiä magnitudikin 1.8 ja kokoa 270' - kiikarit käyttöön!

/Jake

GaryP:
Heh, varmaan olisi FIKSUINTA poistua parvekkeelta, mutta helpointa on harjoitella kaluston käyttöä siellä. Viime talvena menetin uskoni väliaikaisesti kun lähdin kaikkine kaluineni mietoon pakkaseen moneksi tunniksi, huonoilla kengillä, vajailla akuilla yms. Ja pisteenä i:n päälle, laskeutui usva alas kun olin saanut tarkennuksen ja pohjantähden lähes kohdilleen, juuri kun päätin että nyt tulee maailman paras itse ottamani kuva andromedasta. Kuva tuli, mutta kuu hehkutti objektiivin päälle laskeutuneen kosteuden kellertäväksi... se siitä. Masennus, lopun alku, pullo auki, tavarat myyntiin, lentolippu niin pitkälle kuin kympillä pääsee...
 :(

Nyt on sentään mahdollista rauhassa miettiä miten kaikki pitää olla. EQ-5-jalusta, MTS-3 ja vixenit veivaamassa suuntaa, guidedog pitäisi saada konffattua ATIKin näkymän kanssa suoristamaan seurantaa, ETX-90 ATIK:ssa kiinni (vai toisinpäin), ja järkkäri räpsimään...

Pienoinen arvioinnin hankaluus tulee parvekkeella josta näkymä on lounaaseen, missä liene pohjantähti, mutta käsin veivaamalla jalusta ja suuntaus niin pitkälle kuin mahdollista, saa guidedog todella näyttää sitten kyntensä! Mikäs sen parempaa harjoitusta. Kun tämä alkaa luonnistumaan, ja saan vielä 400mm telellä osumia, hankin kunnon putken , siihen asti harjoittelen kaverin 130/900 Orionilla.
 :)

Eli parveke kutsuu vielä jonkin aikaa. Yksi syy miksi vältän turhia ulkojuoksuja noiden härpäkkeiden kanssa on se että selkäni ottaa todella nopeasti itseensä. Mennään sitten kun tietää että lämmin kuivaharjoittelu on tehnyt tehtävänsä. Kiitokset!

Kari

J-M:
Winstarsiin voi käsittääkseni luoda oman horisontin panoraamakuvilla. En tosin ole itse kokeillut.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta