Hei.
Aiemman viestiketjun innoittamana päätin kokeilla onneani mikrometeoriittien parissa.Eri lähteistä luetun perusteella oli käynyt selväksi, että katolle kerääntyneen pölyn analysoinnin raskain osuus on näytteen "pikkaaminen" mikroskoopin alla. Päätin siis kokeilla omaa versiotani Jarmonkin esittämästä lumen sulattamisesta näytteeksi, harrastusmielessä, halvalla ja kotikonstein.
Hain siis näytteen oman omakotitalon katolta, noin 3 - 4 m
2 alueelta. Täällä Etelä-Suomessakin on pitkästä aikaa kunnon talvi, joten lumet ovat sataneet parin viikon aikana jolloin ilmassa on varmaan ollut poikkeuksellisen vähän pölyä. Näytteen koko oli yksi n. 25 litran saavi, jonka annoin sulaa suodattimen läpi saunan lattialla. Näytteen sulatukseen ja suodatuspaperin kuivattamiseen meni aikaa yhteensä reilut 2 vrk.
Näytteen kuivuttua suodatinpaperille jäi pääasiaassa huonepölyä ja tuhkaa (näytepiste oli liian lähellä savupiippua). Tästä massasta erottelin magneetin avulla oman näytefraktion, joka jäi erittäin pieneksi, arviolta alle 100 magneettista partikkelia päätyi mikroskoopin alle.
Edellä kuvatun, verrattain yksinkertaisen ja aikaavievän näytteen käsittelyn jälkeen itse mikroskooppityö oli erittäin nopeaa. Työvälineenä oli Lidlin Bresser-merkkinen mikroskooppi ja tavallinen taskulamppu lisävalona. Vain parin minuutin etsinnän jälkeen partikkeleiden seasta löytyi yksi erittäin kiinnostava ja muista poikkeava kappale. Hyvin pyöristynyt, metallinkiiltoinen ja magneettinen. Kooltaan 0,1 - 0,2 mm. Kaikki nämä ominaisuudet vastaavat hyvin tunnettuja mikrometeoriitteja. Kuvat sekä video eri suurennoksilla linkin takana.
https://photos.app.goo.gl/gqZEkeHcQTEowYTd6Mitäs mieltä Te foorumilaiset olette tästä löydöstä? Halvalla mikroskoopilla tämän enempää ei pysty tästä näytteestä varmaan saamaan irti.
Lumen sulattaminen näytteeksi toimi mielestäni yllättävän hyvin, ja jos pieneen näytteeseen olisi mikrometeoriittikin livahtanut niin olisihan se hienoa

!
Sami Saraperä