Pöllönsilmäkiikarit Vixen SG (2.1x42) ja Kasai WideBino28 (2.3x40)

Aloittaja spuge, 05.03.2016, 16:47:25

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

#30
No nyt tuli tilattua Astroshopista nuo Omegonit.  Vieläkään en löytänyt mitään arvioita netistä, ainoastaan Vixeneistä ja Kasaista on vertailuja.  Astroshop myy sekä näitä että Vixeneitä, jälkimmäisistä mainitaan erikseen 'Made in Japan' joten noilla taikasanoilla varmasti saakin laittaa lisähintaa muuten samanlaiseen tuotteeseen.  Mitenkähän näin pienillä suurennoksilla pikku virheet optiikassa edes vaikuttavat? Pinnoitusten taso varmaan enemmän.

Jos ovat hyvät niin seuraava houkutus olisi ostaa 2x 2" valosaastesuodattimet ja askarrella ne linssien eteen.  FLO:lla ei maksa paljon https://www.firstlightoptics.com/light-pollution-reduction/skywatcher-light-pollution-filter.html (konsensus lienee että nuo ovat samaa neodyymilasia kuin Baaderin).

-Mikko

[edit] Hitsi, suoraan Kiinasta saisi samanlaiset Vixen-kopiot vielä halvemmalla... http://www.gearbest.com/binoculars-and-telescopes/pp_325327.html Pitäisihän noista periaatteessa tosin maksaa tullit ja ALVit päälle.
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

#31
Omegonit tulivat eilen. Tänään ensimmäinen kirkas ilta pitkään aikaan, mutta flunssassa kotona enkä viitsi lähteä ulkoilemaan... Päivänvalossa vähän kokeilin ja yhdyn Vixeneistä annettuihin nettikommentteihin - olematon suurennos ja laidoilla kaikin tavoin vääristynyt kuva, hajavalo haittaa.  Nämä ovat puhtaasti yökäyttöön tarkoitetut.  Nyt illalla sitten ikkunasta keskellä valosaastetta:
-Saan näistä 26° todellisen näkökentän, sillä Procyon ja Betelgeuse (26°) mahtuvat juuri ja juuri kuvaan, Sirius ja Betegeuse (27°) eivät.  Otava (26°) mahtuu kokonaan, mutta vain jos katsoo suoraan eteen eikä liikuta katsetta - silloin toisesta laidasta häviää tähdet näkyvistä.
-Tähtiä näkyy selvästi enemmän, Vesikäärmeen 'päästä' ei paljaalla silmällä näy yhtään tähteä mutta tällä näkyvät kaikki kuusi (kirkkain on mag 3.10 ja himmein 4.45 Stellariumin mukaan).  Jos suurennos tosiaan on 2.1x ja oletetaan valon läpäisyksi 90%, pitäisi näkyä 1.6 mag himmeämmät tähdet (=2.1^2*0.9/2.51).
-Kuvan laitojen vääristymät eivät juuri haittaa hämärässä
-Silmien kohdistus juuri keskelle okulaarilinssejä ei ole niin nuukaa, kunhan ne saa mahdollisimman lähelle. Rillien kanssa jäisi varmaan puolet näkökentästä pois.
-On tuo ~50° näennäinen näkökenttä silti kapean oloinen laajakulmaokulaareihin tottuneelle.  Terävää rajaa ei ole, se vain himmenee mustaksi viimeisen parin asteen matkalla.
-Kämmenillä täytyy varjostaa hajavalo pois silmäkulmista, pimeällä paikalla tämä ei olisi ongelma.

Runko on metallia ja linssit ja 'putkien' (voiko sano putkiksi kun ovat niin lyhyet?) sisäpinnat asiallisesti pinnoitetut.  Tarkennus on jämäkkä eikä keskisaranassa ole klappia. Hyvin ovat kiinalaiset kopioineet Vixenit  :grin: Mukana tuli rannelenksu ja kangaskotelo. Hmm, tässä jos missä halpakopio muovinen runko voisi kyllä kevyempänä olla parempi ratkaisu.  Näkemättä oikeita Vixeneitä on tietenkin mahdotonta sanoa kuinka hyvät nämä ovat niihin verrattuna mutta onpahan hintaakin reilusti vähemmän.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Eilen nämä oli mukana ensimmäistä kertaa pimeällä havaintopaikalla.  Linnunrata makailee pitkin pohjoista horisonttia, mutta minne tahansa katsoikin niin tuli Dave Bowman "Oh my God, it's full of stars!" olo.  Ehdottomasti pääsevät oikeuksiinsa vasta kunnolla pimeässä.  Jos rajamagnitudi on 3 niin ei niitä mag 4½ tahtiäkään niin hirveästi ole; sen sijaan mag 5½ -> 7 näkyvien tähtien määrä lisääntyy aivan huimasti.

Yksi huomio oli että näitä kannattaisi pitää taskussa lämpimässä. Jäähdyttyään tämän okulaarit huurtuivat heti, ja kylmä metalli vasten silmiä ei ole kovin mukava tunne (okulaarit ovat kovaa muovia joka ei juuri eristä).  Toinen huomio on että puutarhatuoli olisi mukava, tähtitarhoja kun tekisi mieli katsella pidempäänkin mutta kädet väsyy.  Vanhoista skimbalaseista voisi ehkä askarrella jonkinlaisen telineen?

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Prikka

Omat Omegonit saapuivat juuri sopivasti ennen lomamatkaa, joten pitihän ne ottaa mukaan. Ensivalo tuli sitten otettua Death Valleyssa Kaliforniassa, missä näkymät olivat ilman kiikareitakin aika huikeat  :shocked:

Itselläni ei ole juurikaan kokemuksia muista kiikareista, joten kunnon arviointiin tarvittavaa vertailupohjaa ei ole. Rakenteesta uskallan sanoa sen verran, että se vaikuttaa aika laadukkaalta: Silmien välin säätömekanismi (vai millä nimellä se tunnetaankaan :huh:) ja tarkennus toimivat jämäkästi. Vankan oloisesta rakenteesta huolimatta kiikarit tuntuivat mukavan kevyiltä. Kuten muutkin ovat jo aiemmin kommentoineet, hajavalo on näille myrkkyä; kokeilin niitä vielä myöhemmin asutuskeskuksen läheisyydessä ja katuvalot yms. saivat helposti aikaan heijastuksia.