Kaukoputken valinta?

Aloittaja tähtisumu, 09.11.2008, 00:37:12

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Tähtiportti - 02.12.2008, 20:50:22
Olen suunnitellut jo pidemmän aikaa kaukoputken hankkimista.
Olen vertaillut eri merkkejä, kokoja ja hintoja keskenään.
Minulle on tullut ainakin valinnan vaikeus, kun erilaisia kaukoputkia on niin paljon.
Kaukoputken koko voisi olla 10 ja 40 cm väliltä ja rahaa kaukoputkeen voisi sijoittaa n. 400-1600 euroa.

Lauri (ja Jaava) tuossa jo ehtivätkin vastata, mutta tosiaan pitäisi tietää kaukoputken käyttötarkoitus (havaintokohteet, havaintotarkoitukset, siirrettävyysvaatimukset yms.) tarkemmin, jotta tuosta sortimentista saisi haettua edes jotain käypäisiä suosituksia. Olet nyt aivan kuin autokaupoilla miettimässä sitä ostaisitko henkilöauton, pakettiauton, pienoisbussin, maasturin, urheiluauton vaiko peräti ralliauton  :wink: En siis suosittele mitään ennen kuin tiedän tarpeesi paremmin. Yleisohjeena voisi antaa vielä sen, että tarvitset putken lisäksi muutaman kelvollisen okulaarin ja kenties jotain muuta lisuketta, johon kuluu myös rahaa muutamia satasia (kenties 300€?). Pelkällä rahalla tästä hankinnasta ei selviä, vaan pitäisi olla tiedossa mitä tarkoitusta varten putkea hankit, jottei kallis laite jäisi pölyttymään varaston nurkkaan...
- Timo Inkinen

papamiguel

Aikaisemmin ketjussa on jo mainittuinakin noita kaukoputken valintaan liittyviä käyttötarkoituksellisia näkökantoja. Yhdyn mielipiteisiin ja tosiaankin kannattaa miettiä alkuun, mitä ja miten haluaa harrastaa. Hienot goto- pelit voivat tuntua näppäriltä ja harrastuksen taso "prolta", jos sellaisen hommaa. Mutta jos goto suunnattaessa kysyy, että pistetäänkö allignment vaikkapa Betelgeuzeen ja jos harrastajalla ei ole haisuakaan siitä, mikä se sellainen on, niin menee tosiaankin laitteiden ominaisuudet harakoille. Simppeli, visuaalikäytössä toimiva kaukoputki voisi olla hyvä tapa aloittaa harrastus. Tai vaikka ihan tähtikiikaritkin! Lisäksi myös suljettuihin rakenteisiin menee aina jostakin välistä likaa ja siksi peiliputki saattaa avonaisen rakenteensa puolesta olla jopa helpompi puhdistaa. Mutta mielipiteitä on siis monia ja kannattaa ensin vaikka täällä lukea vähän muiden harrastajien ajatuksia ja käyttökokemuksia laitteista. Jos paikkakunnallasi on tähtiyhdistys, niin yhdistyksen kanssa yhteydenpidosta on myös varmasti hyötyä, kun kokeneemmat voivat neuvoa harrastuksessa alkuun.

Tähtiportti

Hei,

Kiitoksia vastauksista ja asiallisista kommenteista.
Olihan tuo vähän laaja-alainen tuo viestini sisältö.
Ensimmäiseksi kaukoputkeksi en varmaankaan hanki tuollaista Goto automaatiikalla varustettua kaukoputkea.
Sellaisen käytössä on varmaankin hyvä olla jo hieman kokemusta havainnoinnista ja tähtien tuntemusta, ettei mene hieno automatiikka hukkaan.
Jalustojakin on monenlaisia, mutta olen ajatellut tuollaista tukevaa kolmijalkaa, joka on putken suosituksen mukainen.

Havainnointini keskittyvät enemmän kuun, auringon ja planeettojen havainnointiin.
Syvää taivasta vähemmän, koska silloin olisi hyvä olla tehokkaampi kaukoputki, joka kerää enemmän valoa.
Koska joudun kuitenkin kuljetamaan kaukoputkea, niin en valitse mitään isoa kaukoputkea, vaan pienemmän.
Pienikin kaukoputki on tehokas havaintolaite, jos sen optiikka on vain laadukasta.
Lisämenoja koituu erilaisista suodattimista ja okulaareista, joita on myös laaja kirjo erilaisia ja hintaisia.

Koska olen vasta alkuvaiheessa ja kaukoputken käytöstä ei ole kokemusta, niin en tässä vaiheessa hanki
isoa avorakenteista kaukoputkea.
Sellaisen voisi hankkia vasta sitten, kun on jonkinverran kokemusta, kaukoputkelle oma paikka ja havaintosuoja, missä hajavalo
ei häiritse havainnointia avorakenteisella kaukoputkella.

Täällä Kokkolassa oli muutama vuosi sitten tähtitieteellinen yhdistys Capella, mutta sen toiminta
on ollut jo muutaman vuoden ajan pysähtynyt.
Yhdistyksessä oli suunnitteilla jo oma tähtitorni ja isompi kaukoputki, johon haettiin rahoitusta.
Rahoitusta ei varmaankaan sillä kerralla saatu, koska asia ei ole edennyt eteenpäin.
Kaukoputken ostamista suunnittelevan harrastajan olisi hyvä päästä katsomaan oikealla kaukoputkella, miltä
tähtitaivas ja planeetat kaukoputkella näyttävät.
Eivät ne näytä yhtä värikkäiltä, kuin pitkässä valotusajassa esiintulevat kauniit värit tähtitaivaan kohteissa.

Selkeitä havainto kelejä kaikille.











Timpe

Lainaus käyttäjältä: Tähtiportti - 03.12.2008, 18:31:45
Jalustojakin on monenlaisia, mutta olen ajatellut tuollaista tukevaa kolmijalkaa, joka on putken suosituksen mukainen.

Havainnointini keskittyvät enemmän kuun, auringon ja planeettojen havainnointiin.
Syvää taivasta vähemmän, koska silloin olisi hyvä olla tehokkaampi kaukoputki, joka kerää enemmän valoa.
Koska joudun kuitenkin kuljetamaan kaukoputkea, niin en valitse mitään isoa kaukoputkea, vaan pienemmän.

Muutamia ajatuksia valinnan helpottamiseen, kun nuo käyttötarpeetkin alkavat pikkuhiljaa selviämään. Mielipiteet ovat omiani (omasta näkökulmasta arvioituja), joten voit olla vapaasti eri mieltä niin halutessasi  :wink:
Tuosta ylläolevasta listasta muutamia kommentteja:
Bresser Messier 152/760    945 euroa
"Markkinoiden suurimpia linssikaukoputkia." kehuu Ville... niin varmaan, muttei suinkaan parhaimpia. Pääset parempaan lopputulokseen, kun sijoitat vastaavan summan noin 100mm linssiputkeen (tekisi mieli sanoa, ettei noin "halvalla" saa hyvää 150mm kokoista linssiputkea, mutten tarkistanut tätä mistään, joten kyseessä on vain oma luuloni).
Sky Watcher Skymax 150 tai 180
Näissä olisi kohtuullisen hyvät optiikat hintaisekseen, joten olisivat hyviä valintoja Kuulle ja planeetoille (erityisesti tuo suurempi). Sopivat auttavasti syvään taivaaseen lähinnä laajakulmaisen näkökentän puuttumisen vuoksi. Kannattaisi yhdistää EQ6 jalustaan, niin tulisi riittävän tukeva yhdistelmä moneen käyttöön.
Celestron 8"  1655 euroa
Hyvä yleisputki vähän kaikkeen, muttei erityisesti mihinkään. Tästä joku muu voisi kertoa tarkemmin, itse olen ollut siinä _luulossa_ että SCT:t ovat hyviä kompromisseja moneen suuntaan, mikä samalla tekee niistä kovin keskivertoja havaintovälineitä. Voisi kait luonnehtia sanomalla "riittävän hyvä" moneen käyttöön, nimi maksanee lisää...
Skyliner-250 P Flex Tube 555 euroa, Sky-Watcher Skyliner -300 P Flex Tube 995 euroa
Hyviä valoämpäreitä syvän taivaan havaitsemiseen, mutta tahdotko alkaa kuljettamaan/kollimoimaan näitä havaintopaikalle/paikalla säännöllisesti. Voi käydä työstä, jos joutuu siirtelemään pidemmälle kuin omalle takapihalle. Eivät optimivalinta planeetoille ja Kuulle, mutta "aperture rules" eli saat paljon erottelukykyä suuren koon korvikkeeksi.
Meade LXD -75 8    1555 euroa
Kuvauskäyttöön? Tietääkö joku näistä valovoimaisista Schmidt-Newtoneista enempi, miten ne sopivat muuhun havaitsemiseen?
Konusky 200/1000, 740 euroa
Newton ekvatoriaalijalustalla... hmmm. F5-valovoimainen optiikka vaatii hyvän kollimoinnin toimiakseen hyvin ja 1000mm polttoväli yhdistettynä Newton-malliseen putkeen ekvatoriaalijalustan päällä -> melko vaativa yhdistelmä EQ5:lle (voi olla hutjakka käytännössä, EQ6 saattaisi nippa-nappa riittää). Käyttö jonkinverran pulmallista, kun putki kääntyilee saksalaistyyppisen ekvatoriaalijalustan päällä erikoisiin asentoihin. Jonkinlainen kompomissin yritys tämäkin, mutta nyt deep sky -putken ja ekvatoriaalisen planeettaputken väliltä. Ei välttämättä onnistunut kumpaankaan tarkoitukseen.

Ugh, olen puhunut...  :grin: (10cm/F8, 20cm/F6, 30cm/F5 Newtonin ja 15cm Maksutovin antamalla luulovarmuudella  :wink:).
- Timo Inkinen

Tane

 Minun vähäinen tähtientutkimisurani on pysynyt täysin visuaalihavainnoinnin puolella.Aluksi vuosia riittivät tavalliset kiikarit,sitten satuin kurkkaamaan jostain kaukoputkesta ja innostus
iski.Ensin oli 120/600 akromaattiputki,mutta vasta250/1200 Skylinerillä alkoivat näkymät avautumaan.Siihen rinnalle vielä joku ED-linssiputki (100/900)jaMaksutov(180/2700)joilla seuraileeAurinkokuntaamme.Ajanmyötä harrastus ohjautuu urilleen ja välineet löytyvät sen mukaan.Pidän sitä tosiasiana mitä täällä Foorumilla on todettu ennenkin,ettei yhdellä putkella näe kaikkea.Seurailemalla toisten käyttäjäkokemuksia alkavat asiat hahmottua...
Celestron C14,