Missä vika? osa kuvan tähdistä pyöreitä, osa venyneitä

Aloittaja antra, 08.09.2016, 11:33:07

« edellinen - seuraava »

antra

Terve,
Kuvassa vasen puoli (jossa tähdet venyneitä) oli peilin puolella.
Laserkollimaattori näyttää että kollimointi pitäs olla suht tikissä, joten jospa täällä joku kokeneempi osaisi osoittaa oikeaan suuntaan.
Mistähän tämä kuvan osittainen "koma" voisi johtua?
Putki Meade:n Schmidt Newton 8 tuumanen, Kamera Canon 100D, välissä TS optiksin 9mm OA Guider ja vielä Baaderin UHC filtteri (Coma korjain aiheutti niin pahaa komaa että jätin sen pois, putken luontainen koma teoriassa pitäs olla noin 1/6 normi Newtonin komasta (ja kuvan oikea puolikin sen taitaa osoittaa).

Siis: Mistä voi johtua että kuvassa peilin puoleiset tähdet ovat venyneitä ja etupuolen tähdet suht tikissä? Kuva on 1*5min valotus.

Kiitos Avusta
Antti

einari

On tullut moista nähtyä.
Eli jossain kohtaa on tilttiä (ts optinen akseli ei ole suorassa).
Kokeile laittaa joko peilin puolelle tai vastakkaiselle johonkin kohtaa ohut liuska tilannetta korjaamaan (kokeilemalla näkee kumpi puoli).
Ja komakorjaimesta - kai sulla oli kamera oikealla etäisyydellä komekorjaimesta kun se on aika tarkkaa että korjaus onnistuu.
___
Tapio

Murtsi

Einarilla on yksi mahdollinen syy mainittuna, toinen on kuitenkin tuo kollimointi, millainen lareskollimaattori sinulla on käytössä? ja onko se mahdollisesti kollimoitu? eli antaako saman tuloksen vaikka kääntää laseria esimerkiksi 180 astetta?

Eikos tuo Schmidt Newton sisällä jo alkujaan tuon korjaimen vai olenko käsittänyt tuon asian jotenkin väärin, voi olla että tässä tapauksessa komakorjain ei toimi alkuunkaan, tästä ei ole omakohtaisia kokemuksia kylläkään.

einari

Murtsi on aivan oikeassa.
En tosiaan noteerannut että tuossahan on se korjauslasi jonka pitäisi korjailla optisia puutteita -ts ei tarvetta komakorjaimelle.
Murtsin ohje myös laserkollimaattorin kollimoinnista on erittäin validi.
___
Tapio

RL

Kollimointi pielessä(jos on tarpeaksi vinossa ei pelkkä laseri riitä) tai komakorjain aiheuttaa.

antra

Ok, kiitos vinkeistä.
Ja tosiaan kuvassa ei siis ollut erillistä koma korjainta kun tuo putken korjauslasi näemmä sen virkaa mallikkaasti hoitaa.

Antti

antra

#6
Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 08.09.2016, 12:03:36
Einarilla on yksi mahdollinen syy mainittuna, toinen on kuitenkin tuo kollimointi, millainen lareskollimaattori sinulla on käytössä? ja onko se mahdollisesti kollimoitu? eli antaako saman tuloksen vaikka kääntää laseria esimerkiksi 180 astetta?

Eikos tuo Schmidt Newton sisällä jo alkujaan tuon korjaimen vai olenko käsittänyt tuon asian jotenkin väärin, voi olla että tässä tapauksessa komakorjain ei toimi alkuunkaan, tästä ei ole omakohtaisia kokemuksia kylläkään.

Moi,
vielä tuosta laser kollimaattoristani. Se on HOTECH SCA cross hair -mallinen. Kun pyörittelen sitä kaukoputken okulaariholkissa, laser piste piirtää pientä ympyrää peilin keskipistetarran sisäpuolella, eli ilmeisesti se ei ole ihan tikissä sekään. Tietääkö joku ohjeita sen kollimointiin? en äkkiseltään löydä siitä ainakaan näkyvillä olevia ruuveja enkä googlettamallakaan löytänyt ihan äkkiä ao opastusta.

Ja tuosta Schmidt korjauslasista; olen lukenut kokeeneempien ao putken käyttäjien arvioneen sen korjauslasin pienentävän koman vaikutusta siten että se olisi noin 1/6 siitä mitä olisi normi newtonilla. Jotkut kuitenkin väittivät erillistä komakorjainta käyttäneensä kuvauksissa ao putkella ja siksi minäkin sellaisen hommasin. Jospa sillä olisi päässyt lopusta 1/6 comastakin eroon. Taisi olla turha ostos tämän putken kohdalla.

Murtsi

Tuota laseria en itse tunne mutta ilmeisesti pitäisi kuitenkin olla laatukampe. Kävin katsomassa valmistajan sivulta ja siellä tuotetta näytti olevan 2" ja 1,25" sovitteella, kumpi malli sinulla on?

Omassa halpislaserissa on kaksi säätöruuvia kapistuksen kyljessä joita ruuvaamalla säädön voi tehdä, mutta ennen laserin säätöä on varmistettava että se on pielessä, tuollainen pieni heitto voi tulla muualtakin esimerkiksi jos tarkennuslaite on vähän väljä. Kokeile ensin säätää kollimointi laser toisinpäin käännettynä ja tutki testikuvista onko muutoksia tähtikentässä, jos ei niin sitten kenno saattaa olla vinossa optisella akselilla kuten Einari mainitsi heti alkuun.

Itse olen säätänyt oman laserin sen jälkeen kun olen ensin kollimoinut putken CATSEYE kollimaattorilla, tuolla putken saa varmasti kollimoitua ja laseria säätämällä senkin saa melko hyväksi, en kuitenkaan juurikaan käytä tuota kollimointiin muulloin kun jos olen purkanut putkea niin silloin laserilla saa perussäädön nopeasti tehtyä, loppuviilaus sitten CATSEY:lla.

Hyvällä kelillä kollimoinnin voi myös tehdä kirkkaan tähden avulla (tähtitesti), se ainakin on varma tapa saada putki kollimointiin, täällä on aiemmin ollut juttua tuosta tähtitestistä http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7099.0


henkkac

Laserin kollimoinin voi myös tarkistaa siten että kiinnittää sen laserin barlowiin kiinni ja osoittaa sitten sillä (laser+barlow) sopivan matkan päästä seinään ja siitä syntyvästä kuviosta näkee onko sen kollimointi kohdallaan.

antra

Kiitos vinkeistä taas,
laser kollimaattorini on 1,25" sovitteella.
Ei auta kun yrittää kehittää kollimointitekniikkaa. Ehkäpä harkitsen jopa sen Catseye:n ostamista.
Antti

mickut

Hotechin laseria ei pidä kollimoida itse, ja luultavasti se on suorassa. Jos pyörittelet fokarissa, on se löysällä fokarissa ja tuo vähäinen liike riittää siihen että näyttää olevan pielessä. Kai olet jättänyt fokarin kiinnitysruuvit täysin auki ja kiinnittänyt sen Hotechin laserin vain ja ainoastaan pyörittämällä sen laserin omaa kiristysrengasta? 2" holkissa riittää helpostikin liikaa epäkeskoa jos käytät 2" fokarissa 1.25" Hotechia. 2" Hotech koostuu 1.25" laserista ja keskittävästä 2" holkista.

Laserilla saa apupeilin jetsulleen jos siinä on optisen keskikohdan merkintä ja pääpeilissä myös keskimerkki. Apupeilistä lasersäteen tarkkuus pääpeilin keskelle f/4:llä sallii 1.4mm virhemarginaalin ennenkuin alkaa mennä tähdet ruvelle.

Pääpeilin saa suoraan laserilla luotettavimmin barlown ja maskin kanssa: laita laseriin barlow ja barlow'n etupäähän paperimaski, jossa keskellä riittävän iso reikä lasersäteelle. Pääpeilin keskimerkki pitäisi olla suoraan tuon maskin keskellä jos pääpeili on suorassa. Tuo testi on kätevästi immuuni monelle muulle virheelle, eli sillä säädetään vain ja ainoastaan pääpeiliä. Tuon barlow-maskin näkeminen voi vaatia sekä pientiä käsipeiliä että apukaveria.

--A

antra