Kirjoittaja Aihe: Apua newtonin "elvyttämiseen"  (Luettu 16787 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa W1lleM

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 957
 • IRCnet: VM @ #sirius
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #30 : 25-07-2016, 20:43:05 »
Mullakin 20cm f/6 Newtonin fokuseri tulee putken sisälle kymmenisen senttiä jos sen säätää ihan lyhyimmilleen. Tuo ei juurikaan pitäisi vaikuttaa putken käytettävyyteen sillä kun kiinnität siihen okulaarin niin käännät tarkenninta ulospäin jokatapauksessa. Valohävikki on minimaalinen.

-V
Kotisivuni: www.evenfall.space

Poissa Lamont

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 25
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #31 : 26-07-2016, 00:09:55 »
Puu on varmaan hyvä vaihtoehto jos metallin työstäminen ei suju...

Puuhun löytyy kyllä luottoa, sillä meinasin siitä samalla tehdä myös putkipannat ja vixen tai losmandy kiskon (en ole ihan varma termeistä, mutta sellainen missä toinen sivu on suora ja toinen viisto) ja noita ajattelin ohuella pellillä vahvistaa että eivät ainakaan ihan suoraan tiputa putkea maahan. Mutta laittelen sitten tietoa jos ja kun nuo valmiiksi saan että mitenkä ne onnistui jos vaikka joku tulevaisuudessa miettii samaa..

Mullakin 20cm f/6 Newtonin fokuseri tulee putken sisälle kymmenisen senttiä jos sen säätää ihan lyhyimmilleen. Tuo ei juurikaan pitäisi vaikuttaa putken käytettävyyteen sillä kun kiinnität siihen okulaarin niin käännät tarkenninta ulospäin jokatapauksessa. Valohävikki on minimaalinen.
-V

Uuden focuserin kyllä ajattelin hankkia, kunhan varallisuus sen joskus tulevaisuudessa sallii, siitä mikrotarkentimesta olen haaveillut siitä asti kun ensimmäisen kaukoputkeni ostin (eli reilu vuosi sitten  :azn: ), mutta toivottavasti tällä nykyisellä saisi edes jotain aikaan. Andromeda on ainakin ollut tuon reilun vuoden tavoitteena. Jonkunlaisia kuvia siitä kyllä 200mm 2.8 fd:llä olen saanut mutta ei lähellekkään itseäni tyydyttävin tuloksin.

Niin ja mainittakoon vielä, että muistin että onhan minulla tuo hatara okulaarisuurennos sovitekin ja se nostaa kyllä kameraa ainakin 8cm, mutta tekee samalla kyllä niin hataran, että lankalaukaisimen osto on välttämätön. Ja on vielä toinenkin kamera, sony a3000, jossa on paljon pitempi tuo t2 adapteri ja silläkin voisi onnistua suoraan, mutta mielummin kuvaisin tuolla 1000d:llä, kun siitä sain onnistuneesti poistettua sen sinisen lasin kennon edestä  :azn:, ja siitäkin kiitos tälle palstalle vaikka gary honisin ohjeilla teinkin, mutta rohkeutta tämän palstan tiedoista siihen sain. Eli kiitos vastauksista ja päivittelen tänne sitten, että mitenkä tuossa kävi

Poissa Pappis

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1155
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #32 : 26-07-2016, 08:36:02 »
Niin ja mainittakoon vielä, että muistin että onhan minulla tuo hatara okulaarisuurennos sovitekin ja se nostaa kyllä kameraa ainakin 8cm, mutta tekee samalla kyllä niin hataran, että lankalaukaisimen osto on välttämätön.

Lankalaukaisin on kyllä kätevä, mutta... Kamerassasi on laukaisuviive, esim. se 2 s auttaa jo paljon. Ja toiseksi, älä osta Canonin omaa, vaan Aputuren intervallilaukaisin. Se on paljon halvempi kuin Canonin oma, mutta siinä on etälaukaisimen lisäksi myös intervalliajastintoiminnot. Itselläni on historian myötä molemmat.

Poissa Murtsi

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 974
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #33 : 26-07-2016, 12:25:10 »
Niin ja mainittakoon vielä, että muistin että onhan minulla tuo hatara okulaarisuurennos sovitekin ja se nostaa kyllä kameraa ainakin 8cm, mutta tekee samalla kyllä niin hataran, että lankalaukaisimen osto on välttämätön.

Tuossa piilee syy miksi tuo kamera ei tarkennu, jos fokuspiste siirtyy 8 cm ulospäin niin todennäköisesti se menee tarkentimen fokus alueen ulkopuolelle, kameraa olisi saatava lähemmäs pääpeiliä. Onko tuo okulaarisuurennossovite seuraavanlainen https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/okulaarisuurennossovite-sky-watcher/ tuolla on tarkoitus käyttää oklaarisuurennosta eikä ole tarkoitus laittaa kameraa tuon perään ilman okulaaria jos haluaa kuvata syvää taivasta, sitä varten on tuosta sovitteesta ruuvattava etuosa irti ja laitettava kamera suoraan siihen kiinni (oletan että tuon etuosa on irroitettava) tai sitten on hommattava jostakin kuvatasosovite, mieluummin 2" kokoinen, 1,25" sovite todennäköisesti vinjetoi tuolla järkkärillä kuvatessa, esimerkki kuvatasosovitteesta löytyy tuolta https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/t2-2-kuvatasosovite-baader/

Poissa blaatu

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 211
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #34 : 26-07-2016, 16:54:31 »
Tuossa piilee syy miksi tuo kamera ei tarkennu, jos fokuspiste siirtyy 8 cm ulospäin niin todennäköisesti se menee tarkentimen fokus alueen ulkopuolelle, kameraa olisi saatava lähemmäs pääpeiliä.

Tämä ajatus herättikin kysymyksen. MInä kuvittelin että okulaarisuurennussovitetta käytettäessä on kaksi fokusointia: ensimmäinen putken ja okulaarin kesken ja toinen okulaarin ja kameran kesken. Tarkentimen fokus alue koskisi vain ensimmäistä fokusointia?
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

Poissa Murtsi

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 974
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #35 : 26-07-2016, 17:15:30 »
Jos käytetään okulaarisuurennosta niin yksi fokusointi riittää, nyt oletankin tässä että kuvataan syvää taivasta jolloin tuo okulaari jätetään pois kokonaan, okulaarisuurennos sovitetta käytetään ikäänkuin kuvatasosovitteena mutta tässä tapauksessa se lisää matkaa pääpeililta liikaa, eikä fokusointi onnistu.

Lamont voisikin selventää, että mitä ollaan kuvaamassa? kuuta/planeettoja vai syvää taivasta. Tuo oletukseni että kuvataan syvää taivasta tulee siitä että kyseessä oleva kamera on modattu, planeettakuvaukseen on sitäpaitsi olemassa ihan omat välineet.

Poissa Lamont

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 25
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #36 : 26-07-2016, 18:32:09 »
Kiitos jälleen vastauksista ja kysymyksistä ja pahoittelut myös jälleen sekavasta ulosannista. Mutta siis en muistanut koko okulaarisuurennos sovitetta. Ostin sen toista putkeani (SW 1145p goto) varten noin vuosi sitten ja hyvin nopeasti sen hylkäsin, koska vaikka siihen 10mm okulaarin laittoi ja kuvan keskusta olikin ehkä hivenen parempi kuin ilman sitä niin se heilunta minkä se aiheutti ylitti kaikki mahdolliset hyödyt. Edes 10 sekunnin itselaukaisin ei riittänyt siihen että heilunta olisi loppunut. Näinollen en sitä sen koomin ole käyttänyt, mutta tuli mieleen että koska siinä ei ole mitään lasia itsessään se toimii kuin korkeampi 2 tuuman adapteri ja voisi auttaa ainakin selventämään tuota fokuspistetta, että tarvitseeko sitä kameraa saada lähemmäs vai kauemmas apupeiliä. Tuo sovite on 7cm pitkä että lyhyempi olisi varmasti parempi mutta ei auta kun mennä näillä mitä on.

Tuo sonyn t2 adapteri taas on 4.2 cm pitkä eli siitä saa taas vähän lisää tietoa, mutta eri kamerat varmaan vaatii eri etäisyyden peilistä ja tässä sonyssa kun ei ole peiliä niin sekin varmaan vaikuttaa, mutta kohta tiedetään enemmän kun saan putken kasattua ja pääsee yrittämään tarkennusta kauimmaisiin puihin mitä parvekkeeltani näkyy, eli noin 30-50 metrin päähän :angry:, toivottavasti yöllä näkyisi kuu niin olisi parempi kohde.

Noista kohteista niin syvän taivaan kohteet kiinostaa eniten ja m81 & m82 sekä m42 on pääkohteet ja päätavoitteena andromeda, noista kun saa tyydyttävät teokset niin sitten nostan rimaa ja hankintalistalle tulee muut lisukkeet eli filtterit, comakorjaimet, kentäntasoittajat sun muut mitä niitä nyt on. Tällä hetkellä on siis kamera ja kaukoputki ja goto jalusta ei muuta.

Ja saamaan postiin lisäystä..putken kasaus sujui niinkuin pitääkin, mutta sitten se kollimointi. Laserkollimaattorilla näytti että kaikki on melkein kohdillaan ja pienellä pääpeilin ruuvien säädöllä kaiken sain kohdilleen. Sitten cheshire kiinni ja kaikki ei näyttänytkään niin hyvältä enää. Päädyin sitten irrottamaan apupeilinkin kun millään ruuvien käännollä, eikä apupeilin käännölläkään sitä tunnu saavan keskelle. Tästä taas sitten tein johtopäätöksen että koko focuseri on vinossa (aloituspostissa mainitsin siitä yhdestä ylimääräisestä prikasta jota en laittanut kiinni kun en tiennyt mihin sen olisin työntänyt) ja toivottavasti olen taas väärässä ja tämä ongelma hoituu ruuvien pyörittelyllä.

Apupeilin pidikeruuveilla ei saa tuota siirtymään läheskään tarpeeksi, jotta se auttaisi. No ehkä minä taas hätäpäissään teen tästä isomman jutun kuin se on ja ehkä mitään ongelmaa ei edes ole, mutta vaikka kuinka silmällä katsoo eri puolilta tuonne focuseriin niin tuntuu että toinen puoli putkesta on enemmän näkyvissä. Pääpeilin pidikkeet näkyy kyllä jokainen niin kuin kuuluukin, mutta silti minusta tämä on vinossa jotenkin. Ja tässä muutama kuva kuvastamaan tilannetta. Kaikki puhelimella kuvattu joten sen saaminen keskelle ei ollut helppoa ja en usko että ihan keskelle sitä sainkaan. Ensimmäinen kuva apupeilistä, kahdella apupaperilla kuvattuna, toinen kuva on havainnollistamaan yleiskuva tilanteesta ja kolmas cheshiren läpi.
« Viimeksi muokattu: 26-07-2016, 19:57:40 kirjoittanut Lamont »

Poissa W1lleM

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 957
 • IRCnet: VM @ #sirius
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #37 : 26-07-2016, 20:10:42 »
En tiedä millainen laseri sinulla on mutta omien kokemusten mukaan luottaisin siihen. Kollimoinnin suhteen en olisi turhan kranttu mikäli sinulla ei ole komakorjainta. Nurkkien tähdet on mitä on ilman sitä jokatapauksessa.

Toki hyvin kollimoidusta putkesta saat enemmän "hönkää" ulos. Apupeili vaan on nyt suurella todennäköisyydellä vinossa fokuseriin nähden kun olet sen irroittanut. Joskus omaa apupeiliäni puhdistaessa huomasin että kollimointiruuvien päät olivat ruuvin sijasta melko terävät. Niiden jättämillä jäljillä oli helppo asemoida peili millilleen samaan suuntaan kuin se oli ollutkin. Tällä suunnalla tarkoitan siis kääntöliikettä, ikään kuin pullon korkkia kiertäisi kun putkesi on pystyasennossa.

-V
Kotisivuni: www.evenfall.space

Poissa jperala

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1213
 • StarStreamer
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #38 : 26-07-2016, 20:28:50 »
Vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä kollimoida osiksi purkamisen jälkeen, apukädet joskus tarpeen :)
Polarex Unitron refractor 75/1200mm
Sky Watcher 76/300 Dobson
Bresser Messier MC 100/1400

Poissa Lamont

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 25
Vs: Apua newtonin "elvyttämiseen"
« Vastaus #39 : 06-10-2016, 17:23:19 »
Jatketaan nyt tähän samaan kun sama putkikin kysessä. Eli uuden focuserin olisin hankkimassa ja tähän olen päätynyt,

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5615_Skywatcher-Dual-Speed-2--Low-Profile-Crayford-Newtonian-Focuser.html,

käykö tuo nyt sitten pohjan muodoltaan suoraan tämän nykyisen tilalle kun ei tuo pohja näytä ihan samanlaiselle? Ja voinko tästä nykyisestä irrottaa tuon pohjalevyn ja vaihtaa sen tuohon uuteen jos tuo ei suoraan käy (tuo alhaalla oleva kuusiokoloruuvi on myös toisella puolella ja niistä minun käsityksen mukaan se pohja on kiinni focuserissa, mutta en ole vielä niitä uskaltanut avata)?

muitakin vaihtoehtoja olen katsellut mutta tuo low profile olisi varmaan paras että saisi samalla sitä "inward focusia" lisää kun tuota 1000D:tä ei saa nykyisellä tarpeeksi lähelle apupeiliä. Niin ja vielä sitä että onko kellään käsitystä miten pitkään menee tuolla teleskop expressillä tilata se kun niillä ei sitä ole varastossa ja eivät hekään osanneet antaa mitään arviota toimitusajasta?