NGC6888 - mainio H-alfa kohde

Aloittaja tapioe, 08.09.2007, 14:52:36

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Terävyyteen lienee useampia syitä.
Seeing on yksi niistä, syksyisin se on ollut usei aika hyvä täällä Oulussa.
Collimointiin olen käyttänyt melko paljon aikaa, CCDwaren CCDinspector ohjelman avulla olen hienosäätänyt kollimoinnin hyvällä seeingillä tiptop kuntoon. (Alle kaarisekunnin virhe ohjelman mukaan)
Fokusointi FocusMax ohjelmalla ja lämpölaajenemisen kompensointi TCF-s fokuserin avulla. (SCT-putket muuttavat pituuttaan aika voimakkaasti, kun yötä kohti lämpötila laskee.)
Lisäksi olen pakottanut putken ~f5 aukkosuhteeseen "väärinkäyttämällä" Celestronin f6.3 reduceria. QHY9 kameran kenno on pienehkö, joten reunavääristymät pysyvät kurissa, vaikka polttoväliä on ylisupistettu

Joissain kuvissa olen myös käyttänyt mietoa deconvoluutiota, yleensä vielä sekoitettuna 50% painotuksella alkuperäiseen kuvaan. Se hiukan tiivistää yksityiskohtia ja tähtiä, jotka ovat alunperinkin tukkoja johtuen kapeakaistafilttereistä. Muuta terävöintiä en käytä kuvissani.

En ihan hahmota "viirumaista kohinaa". Yleensää tuollainen viirumaisuus johtuu joustosta komponenttien välillä, siihen ratkaisuna on "off axis guider".
Toki syitä voi olla muitakin, alkaen seutrannan virheistä ja peilin liikkumisesta.

J-P

mickut

Lainaus käyttäjältä: Jouko_Kettunen - 19.08.2012, 12:36:20
Toinen seikka, mitä omissa kuvissa olen ihmetellyt on viirumainen kohina. Tämä tulee esille erityisesti kapeakaistakuvissa. Tämä on ilmeisesti seurausta kuvien pienestä vaeltamisesta viirujen suuntaan. Miksei kuva pysy paikoillaan? Huolehtiihan autoguider jalustan seurannan korjauksista valotuksen aikanakin, miksei valotusten välissä?

Viirumainen kohina johtuu tonennäköisesti kennotekniikasta, jos se on suoraan vaaka- tai pystysuuntaista. Näitä kennon melko staattisia kohinaongelmia vastaan on lääke nimeltä dithering, jossa valotusten välillä ohjaustähden paikkaa guide-kennolla siirretään pikseli tai pari (noin 5-10 kuvauskameran pikseliä), ja riittävä määrä valotuksia. SNR paranee valotusten määrän ja valotusajan funktiona, valotusten määrällä hyöty vähenee määrän kasvaessa,  muistaakseni neliöjuurena. Esim omalla kalustollani 4 tuntia kokonaisvalotusta M33:lle L-suotimella tuottaa seuraavia lukuja alivalotusten keston suhteen:






minuuttiakplSNR
12408.33
54815.25
102418.16
30821.38

Jouko_Kettunen

Tarkoitan viirumaisella kohinalla oheisessa kuvassa kaikkialla kuvakentässä näkyviä vinoja "karvan kuvia". Oheinen kuva on keskiarvo 9 x 5 min valotuksesta OIII suodattimella. Tällaisia "karvoja" ei näy yksittäisissä kuvissa, mutta ne tulevat esiin pinottaessa. Kun tällaiset keskiarvokuvat yhdistää värikuvaksi, on lopputulos helposti pilalla. Ongelma on voimakas, jos otan kuvan kerrallaan kullakin suodattimella ja valotusaika on pitkä. Lopputulos kuitenkin paranee, jos otan kullakin suodattimella aina kaksi kuvaa peräkkäin ennen kuin vaihdan seuraavan suodattimeen.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Jouko_Kettunen - 19.08.2012, 12:36:20Miksei kuva pysy paikoillaan? Huolehtiihan autoguider jalustan seurannan korjauksista valotuksen aikanakin, miksei valotusten välissä?

Mikäli ymmärsin ongelman oikein niin sen nimihän on tietysti taipuma eli differential flexure. Autoguideri kyllä pysyy kiltisti paikoillaan, mutta varsinainen kuvausputki voi huljua minne sattuu. Ongelma vaivaa kaikkia guidaajia ja sitä on puitu yllin kyllin tälläkin foorumilla.

vesa k

Hei

En tieda, onko kyseessa sama asia, kuin tassa selitetaan. http://pixinsight.com/tutorials/master-frames/en.html
Kuitenkin itse saan vahennettya ko. viivoja pinotessa, kun kaytan Winsorized tai jotakin muuta sigma leikkaus algoritmia.
Joku osaavampi voisi selittaa PLS suomeksi mita todella tapahtuu pinotessa sigma clippin algoritmin kanssa.

vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

Murtsi

Hieman kesken jäi tämänkin kohteen valotukset koska tänä syksynä kelit ovat olleet todella surkeat, sain valoa yhteensä 488 minuuttia jotka on kuvattu kahdeksana eri iltana, kahtena iltana en saanut yhtään kunnon valotusta ennen pilvien saapumista ja parhaimmillaan sain kerättyä valoa 130 minuuttia illan aikana. Osasyy tähän on se että samaan aikaan olen opetellut välineiden käyttöä ja kokeillut erilaisia säätöjä jotka eivät joka kerta ole olleet kovin hyvät ja jonkun verran valotuksia olen joutunut karsimaan loppukuvasta pois. Kaikesta huolimatta jotain on kuitenkin jäänyt käteen ja siitä todisteena alla näkyvä kuva.

Yrityksenä oli saada tuota vihertävää höttöä kohteen ympärillä näkyviin mutta sen suhteen jouduin antamaan periksi, eikä loppukuvassa ole näkyvissä sitä kovinkaan paljon, jonkun verran kuitenkin ettei yritys mennyt täysin hukkaan. Samoin haaveena oli saada tuota taustataivaan punaista sumua kaiveltua näkösälle, tässä onnistuin mielestäni vähän paremmin joskin enemmän valoa olisi tässäkin suhteessa kaivattu.

Kuva toimii linkkinä 2400x1600 1,61 Mt kuvaan.




Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS
1000D, Astronomikin CLS-CCD suodin, Astronomikin 12 nm Ha suodin, CELESTRON CGEM jalusta, KWIQ guider.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 06.11.2012, 21:59:07
...sain valoa yhteensä 488 minuuttia jotka on kuvattu kahdeksana eri iltana...
... modattu CANON EOS1000D, Astronomikin CLS-CCD suodin, Astronomikin 12 nm Ha suodin...

Reilut kahdeksan tuntia ja kahdeksan iltaa... on se vain tiukassa suomalaisen tähtikuvaajan loppukuva kun kelit eivät suosi tätä harrastusta! Hyvä saavutus kokonaisuudessaan ja pitänee samalla nimetä tämä käytetty CLS-CCD/Ha väripaletti vaikka Murtsi-paletiksi, kun näitä punahehkuisia, laaja-alaisia sumukuvia alkaa tulemaan enemmän tuolta suunnalta :grin:
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Hieno kuva!
Ja onpas tuolla paljon tuollaisia tähtipareja, osassa samanväriset ja osassa taas tyystin eriväriset osakkaat  :huh: Ja useampi oikein komea tähtirihma. Ehti tuo nuorempi poika jo nukahtaa, olisin muuten antanut kuvan eteen ja kynän kouraan. Jotenkin nimittäin tuntuu, että nuo kirkkaammat tähdet yhdistämällä "pisteestä pisteeseen" tuosta muodostuisi jokin kuvio.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

jmantyla

#113
Ensimmäinen autoguidattu kuvani tästä kohteesta:

Tal 200K 8" + Atik 383L 99 min, josta Ha 46 min.

Detaljeja tuli aika hyvin esiin. Hankala kohde silti, ilmeisesti vaatii vielä lisää valotusta, ja erityisesti sinistä tai OIII.

Edit. Kuvankäsittely uusiksi, kuva vaihdettu. Katselin tätä "sillä silmällä", että detaljeja on saman verran ellei enemmän kuin A.Murtsin kuvassa. Kuvankäsittelyssä olisi varmaan parannettavaa. Tässä vain huitaisten käytetty DSS + vähän tasoja/curves/brightness -säätöjä PS CS5.

Jorma M.
Kangasala

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 26.08.2013, 23:42:16
Edit. Kuvankäsittely uusiksi, kuva vaihdettu.

Lopputulos taisi parantua tässä vaihdoksessa ja uudelleenrajauksessa/croppauksessa. Hyvän näköinen "hutaisu", sanoisin!
- Timo Inkinen

jarikankaanpää

Syyskauden 2013 avauskohde NGC 6888. Seurantavaikeuksia. Täytynee viritellä jalustaa.
http://lakeudenursa.fi/galleria/index.php/jarik/deepsky/Sirppisumu
Jari Kankaanpää

PSI

Kuvankäsittelyn opettelu PI:llä on jatkunut tänä syksynä mm. tällä kohteella. Kuvia on onneksi saanut ottaa runsaasti hyvien kelien ansiosta.
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell

JariP

Kuvahan on mainio, mutta keräilyerien data olisi mukava lisä ( valotusajat, filtterit jne )

-jari

C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

monni

Upea kuva PSI! Speksit kehiin :)
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

PSI

Kiitos kommenteista!
Tässä kuvausdataa: Baaderin Ha 7 nm, OIII 8.5 nm ja SII 8 nm, kamera Atik 383L+ ja ASA-2Korr 10" F4.8 Newtonissa (=> F3.3).
Valoa Ha 25x300s b1, OIII 22x1200s b1 ja SII 22x1200s b1. Halusin tässä kokeilla kuvausta binnaamattomilla OIII- ja SII-kanavilla, lyhyemmillä valotusajoilla ei näyttänyt oikein mitään tarttuvan kennolle. Kuvadata kerätty pienissä erissä yhdeksänä lokakuun yönä.

Pekka
Koiratarhan torni, Vantaa
TS 10" UNC Newton F4
AP Mach1GTO

Pekka Simell