Havaintokohteet ja havaitseminen > Sumut

NGC6888 - mainio H-alfa kohde

(1/37) > >>

tapioe:
Olen tykästynyt H-alfa kuvaamiseen - niin kuin kaikkien joiden kuvauspaikka sijaitsee kaupungien valosaasteisilla alueilla kannattaisi. Kapeakaistasuotimet  suodattavat tehokkaasti pois kaiken häiritsevän katulamppujen ym. tuottaman valon ja mahdollistavat hyvien tähtikuvien ottamisen jopa Helsingin valomeren keskeltä.

Kapeakaistasuotimet (H-alfa, OIII ja SII) päästävät lävitseen vain niitä aallonpituuskaistoja, joilla emissiosumut pääasiassa säteilevät. Tämänkertainen kuvauskohde on Joutsenen tähditöstä löytyvä NGC6888 eli Sirppisumu, jossa emissiosumun on muodostanut ja saanut säteilemään kuuman Wolf-Rayet keskustähden HD192163 puhaltama tähtituuli. Visuaalihavannoissa NGC6888 muistuttaa kovasti Kuun sirppiä ("Crecent Nebula"), mutta kapeakaistasuotimien läpi otetut kuvat tuovat mieleen ennemminkin korvan, johon sumun toinen englannin kielinen lempinimi "Van Gogh's Ear Nebula" viittaa.

Viimeisimmät Linnunradassa paljain silmin näkyneet supernovat ovat satojen vuosien takaa, mutta itse tarkistan silloin tälloin onko hieman Joutsenen gamma tähden eteläpuolelle ilmestynyt uusi kirkas tähti, sillä Sirppisumun keskustähti on yksi pohjoisella pallonpuoliskolla näkyvissä olevista supernovaehdokkaista Betelgeuzen, Antareksen ja Arcturuksen ohella.Valotin H-alpha kuvaa 15 x 240  sekuntia (=1 tunti) Baaderin 7nm H-alfa suotimen läpi.
SW 80 ED, DSI II Pro, HEQ5 Pro, Helsinki 6.9.2007Värikuvassa on lisänä 23 x 240 sekuntia (=1 t 32 min) valotusta Baaderin 8.5nm OIII suotimen läpi.
SW 80 ED, DSI II Pro, HEQ5 Pro, Helsinki 7.9.2007

tapioe

Timo Kantola:
Tästä tuli samalla kauden avaus, helpotus sinällään että vaikka putki on koko kesän ollut pressun alla pihalla sateessa, niin edelleen pelittää!
Kerkesin yhden 15min kuvan ottaa ennen kun pilvet hyökkäs eteen.. lupaavasti alkaa.
Samalla eka kerta H-alffalla

Modattu Canon, Baaderin  7nm Ha (vaikea fokusoida..) 20cm F5 Newton yksi 15min valotus.
Kaikki kuumat pikselit kuvassa mukana, ei flattia-ei darkkia..

dirty:
Kuvasin syyskuun myös tätä kohdetta. Selkeät illat hurahtivat VC200L:n kollimoimisen salojen opetteluun ja saihan siinä ohessa jotain kennollekin tarttumaan. Täytyy kyllä sanoa, että linssiputkella ja autoguiderilla kuvaamiseen verrattuna tällaisen systeemin virittäminen on haastavampaa. Yhtenä hankaluutena on ollut Vixenin herkkyys kentän tasaisuuden suhteen. Pienikin heitto adaptereiden, rotaattoreiden, AO:n tai OAG:n kohtisuoruuden suhteen näkyy heti venyneinä tähtinä kennon reunalla. Niin, tuo adaptereiden ja härpättimien jono kameran ja tarkennuslaitteen välillä on aika pitkä ja haavoittuvainen. Tietenkin voisi yrittää vaihtaa adaptereita ja rotaattoreita hieman laadukkaampiin, mutta mielestäni myöskään AO-OAG -yhdistelmä ei ole aivan kohtisuora. Ainoa keino tuntuu olevan tarkennuslaitteen kollimoiminen joka kerta, kun jokin konfiguraatiossa muuttuu, esim. OAG:n orientaatio. Onneksi Vixenissä voi kollimoida myös tarkennuslaitteen ja laser-kollimaattorilla se sujuu melko nopsaan.

No niin, tästä kuvasta vielä. Yhden yön voisi tosin vielä uhrata H-alfan lisävalottamiseen, kunhan säät sallivat. Tällainen tästä nyt tuli, kalustona EM-200USD3, VC200L @F/9, SXV-AO, QHY8 ja suodattimina Baader 7nm H-alfa ja IDAS LPS. Valotusta H-alfa 8h 45m ja RGB 7h 50m. Kokeilin muuten yhden illan kuvata myös ilman AO:ta pelkällä OAG:lla, ihan mielenkiinnosta. Yllätyksekseni kuvien laatu olikin aika hyvä ja tähdetkin olivat venyneet vain ihan rahtusen. Pinosin nämäkin kuvat mukaan, aika mainio tuo EM-200 on seuraamaan vielä 0.89"/pikselin resoluutiolla, kun saa vaan kaikki suuntaukset ja tasapaino-asiat kuntoon. Luulen, että viimekevään vaikeudet seurannan suhteen johtuivatkin suurelta osin huonosti kollimoidusta putkesta. Isompi kuva on täällä.

einari:
Hieno kuva Harri.
Kiinnitti huomiota tämä "Baader 7nm H-alfa ja IDAS LPS."
Kai sentään LPS:ää on käytetty RGB-filttereiden kanssa eikä H-alfan ?
(Tyhmä kysymys...).

dirty:

--- Lainaus käyttäjältä: einari - 28-09-2008, 22:54:39 ---Hieno kuva Harri.
Kiinnitti huomiota tämä "Baader 7nm H-alfa ja IDAS LPS."
Kai sentään LPS:ää on käytetty RGB-filttereiden kanssa eikä H-alfan ?
(Tyhmä kysymys...).

--- Lainaus päättyy ---

Kiitos. Joo en huomannut mainita, että kuva on Ha(Ha+R)GB komposiitti ja IDAS on pelkästään RGB:n valotusta varten.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta