SC-teleskoopin kollimointi

Aloittaja VP, 13.05.2016, 13:29:03

« edellinen - seuraava »

VP

Jeps, eli nyt meni sormi suuhun. Kuopion Saturnuksella on siis tuo 30cm Meade LX200. SCT:n pääpeiliähän ei pitäisi pystyä kollimoimaan? No nyt siihen sitten olisi tarvetta, sillä kun yritimme porukalla kollimoida putkea huomasimme että n. 1/3 pääpeilistä ei näy lainkaan putken perästä katsottaessa!

Okulaariin katsottaessa ei näy keskelläkään kuin lokkeja, riippumatta tarkennuksesta niin ei erota mitään pistemmäistä.

Apupeiliä kiertämällä kuviot putken sisällä muuttuvat, joten tuntuu että suurinpiirtein kaikki on päin prinkkalaa. Löytyisiköhän vaikka tulevalta Cygnukselta kollimointiapua?

-V

Timo Kantola

Vaikka en koskaan ole SC putkia ruuvaillut, niin jos edestä katsoo (korjauslasinpuoleisesta päädystä) parin metrin etäisyydeltä pitäisi pääpeilin näkyä symmetrisesti putken sisällä.
Jos okulaarin puoleisesta päädystä tiiraillaan ja pääpeili heijastuu vain puolittain niin silloin apupeili ei ole kollimoinnissa. Jos putkea ei ole aiemmin purettu, niin luulisin että apupeili on ainut kollimointia tarvitseva komponentti kyseisessä putki tyypissä.

Laser kollimaattori on varmaan hyvä apu tuossa hommassa.

SC putkia ropeltaneet voi jatkaa tästä...
Timo Kantola

Murtsi

Itselläni on celestronin C925 malli ja sen kollimointi ainakin on maailman helpointa hommaa, ainakin verrattuna newtonin kollimointiin (puhumattakaan RC putkien kollimoinnista  :tongue:), siitä syystä että kollimointi tehdään pelkästään apupeilin kollimointiruuveilla. Jäi pikkuisen ihmetyttämään tuo apupeilin kiertäminen eri asentoon? Omassa putkessani apupeili on korjauslasin sisäpuolella eikä sitä pääse kääntelemään mitenkään jos vain kollimointiruuvit ovat tarpeeksi tiukalla, olisiko käynyt siten että kollimoitaessa ruuvit ovat löystyneet liikaa?

Lähtisin ensiksi kiristelemään kollimointiruuveja epäterävää tähteä apuna käyttäen, seuraavassa linkissä on hyvät ohjeet SC putken kollimoinnille https://www.youtube.com/watch?v=hqRVIDj4aZA jokaisen säädön jälkeen tähti on keskitettävä okulaarin keskelle, muutoin säädöt menevät pieleen.

VP

Joo eli siis korjauslasi lähtee irti jos apupeilistä ottaa kiinni ja kiertää. Tai näin ainakin vaikuttaisi olevan, silloin kun tämän tekee kuviot kiertää mukana. Tosiaan kaikki heijastukset putken sisällä näyttäisi olevan vinossa ja pääpeilin heijastus näyttäisi olevan sen 1/3 verran pois paikaltaan. Koitan napsaista kuvan kun seuraavan kerran on käyntiä tornilla.

Oletko esim. Murtsi tulossa Cygnukselle? Jos ei saada kuntoon niin voitaisiin kokeilla, Takahashin kollimointivehje löytyy eräältä seuralaiselta jonka varmaan saisin mukaani Cygnukselle tarvittaessa.

-V

Ransu

Pääpeiliä ei SCT putkissa säädetä, ainoa säätö on apupeilin säätö. eli joku tuossa apupeilin kiinnityksessä tai asennossa on muuttunut.
Korjauslasin, apupeilin ja pääpeilin pitää olla toisiinsa nähden sekä optisella akselilla että myös kierron suhteen oikeassa asennossa ja Meadenkin putkissa nämä elementtien asennot näyttäisi olevan merkitty. Tehtaalla on tietääkseni haettu optisille elementeille paras asento, optimaalisen suorituskyvyn takaamiseksi osat pitää laittaa toisiinsa nähden samaan asentoon missä ovat alunperin olleet.

Pikaisella googlauksella löytyi ohjeita, esim apupeilin kiinnitysrakenne 8" Meadessa.http://www.kantbelievemyeyes.com/WebImages/Telescope/Disassembly%20LX200R%20OTA%20-%20006b.jpg
Kuva on peräisin tuolta sivulta:http://www.kantbelievemyeyes.com/LX200R_LooseSecondaryAssembly.html

Periaate on se että apupeilin kehikosta kiinni otettaessa se ei kohtuullista voimaa käyttäen saa pyöriä korjauslasiin nähden, eikä koko apupeili/korjauslasipaketti saa pyöriä pääpeiliin nähden.
Jos jompikumpi/molemmat pyörivät helposti, niin putken kollimaatio ei pysy kohdallaan. (Minun näppituntumaohje voiman suhteen on se että voimaa vähemmän kuin ensikertaa tiukkaa kurkkupurkkia aukaistessa, mutta enemmän kuin jo avatun purkin uudelleen avaaminen vaatii, ei siis apinanraivolla otsasuoni pullistuen)
Minä ainakin olen tulossa Cygnukselle ja jos ei ennen sitä ratkea niin voidaan tutkia siellä.

Onko teidän Meadessa kuusi ruuvia apupeilin kehikossa? Jos rakenne on samanlainen kuin kuvassa, niin ulommat 3 kiinnittävät apupeilin levyn runkoon ja sisemmät 3 ovat kollimointia varten.

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

VP

Kolme kollimointiruuvia on muistaakseni siinä apupeilissä. Melko helposti tuon korjauslasin ja apupeilin saa pyörimään. Se ei kuitenkaan varmaan voi selittää miksi pääpeili on sivussa? :shocked:

Pitää tutkailla vielä josko saisi edes sinnepäin. Jos ei ratkea niin viimeistään Cygnuksella sitten.

-V

hm

Laita tänne kuvia kun saat, myös putken edestä otettuja. Mainitsemasi 1/3 on huolestuttavan paljon, enemmän kuin pieni säätövirhe. Näyttääkö pääpeili olevan edestä katsottuna linjassa?

Mahdollista työskentelyä varten kannattaa hankkia laadukkaat tuumaiset kuusioavaimet. Ainakin aiemmin Meade käytti ruostuvia ruuveja, joiden avaaminen saattaa olla hankalaa tai jopa mahdotonta. Irtoavat ruuvit kannattaa uusia tilaamalla moisia esim. ainakin toistaiseksi EU:hun kuuluvasta saarivaltiosta.

Hannu Määttänen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 13.05.2016, 23:05:58
Joo eli siis korjauslasi lähtee irti jos apupeilistä ottaa kiinni ja kiertää. Tai näin ainakin vaikuttaisi olevan, silloin kun tämän tekee kuviot kiertää mukana. Tosiaan kaikki heijastukset putken sisällä näyttäisi olevan vinossa ja pääpeilin heijastus näyttäisi olevan sen 1/3 verran pois paikaltaan.

Kuten yllä jo sanottiin, niin SCT-putkissa korjauslasille on yksi hyvä optimiasento. Niitä lokkikuvioita kannattaa siis katsella samalla kun pyörittää tuota korjauslasia (jos se kerran on noin löysällä). Sieltä pitäisi löytyä korjauslasille sellainen asento, jossa tähtien muodot okulaarinäkymässä ovat parempia kuin muissa asennoissa. Sitten lukitaan korjauslasi paikalleen ja katsotaan onnistuuko putken kollimointi niillä apupeilin säädöillä. Myös tuo Hannun mainitsema putken edestä katselu saattaisi olla hyvä keino, mutta ongelmalliseksi tuon tekee se, että apupeili kiertää samassa suhteessa tuon korjauslasin kanssa ja jos se ei ole heijastamassa valoa suoraan takaisin tarkentimeen, niin sitten tuosta korjauslasin pyörittelystä ei ole hyötyä.

Kokeilisin siis ensin saada apupeilin kallistuksen kohdalleen ja kun se on linjassa tarkentimen kanssa, sitten etsitään paras kuva korjauslasi/apupeili yhdistelmää pyörittelemällä. Tässä vaiheessa voisi katsoa laserilla millaista ympyrää lasersäde piirtää tarkentimeen, kun korjauslasia pyöritetään (palaavan lasersäteen ei pitäisi piirtää ympyrää, vaan pysyä paikallaan). Tuossa nykyisessä lähtötilanteessa ei taida olla mitään menetettävää, joten sen korjauslasin/apupeilin voisi ottaa irti putkesta ja ensi töikseen mitata/säätää apupeilin sijainti mekaanisesti keskelle tuota korjauslasia. Epäilykseni on, että siellä on nyt ollut löysää niin paljon, että apupeili ei enää ole keskellä korjauslasia kuten sen pitäisi olla ja tämä mitätöi kaikki apupeilillä tehdyt säädöt. Aika monta pientä muuttujaa yhdessä riittää hyvin tuohon 1/3 virheeseen :undecided:
- Timo Inkinen

VP

Tänään kävin ihmettelemässä putkea lisää, tein kaikille ruuveille jota tuosta löytyy perusteellisen kiristyksen (pois lukien apupeili) ja sen jälkeen vielä käänsin koko apupeiliä kireämmälle korjauslasin keskellä. Ei mitään hajua mikä tuohon auttoi, mutta nyt pääpeili tuntuu olevan taas keskellä!

Kollimoin sen jälkeen vielä apupeilin silmämääräisesti keskelle putken perästä katsottaessa. Pitää vielä testata johonkin tähteen, mutta ainakin läheinen linkkimasto näytti melko skarpille.

-V

einari

Toivotaan että on oikeassa asennossa. Muistelen että se optimiasento olisi jotenkin merkittykin.
___
Tapio

VP

Jihuu! Kävin eilen testaamassa ja mars oli ainakin pyöreä reunasta reunaan. Kokeilin myös katsoa bokehpalleroa, hyvin vähän vinossa on. Pitää vielä laittaa tarkemmin jokin yö.

-V