10.5. esitelmä Maan magneettikentästä Kirkkonummella

Aloittaja Seppo Linnaluoto, 04.05.2016, 16:45:40

« edellinen - seuraava »

Seppo Linnaluoto

Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa professori Lauri Pesonen, jonka aiheena on Maan magneettikenttä - olemmeko jo matkalla seuraavaan napakäännökseen? Esitelmä pidetään tiistaina 10.5. klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella Asematien ja Koulupolun risteyksessä. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Planeetta Maa poikkeaa muista kivisistä planeetoista muun muassa siten, että Maalla on vahva magneettikenttä, joka syntyy Maan sisuksen nesteytimessä vallitsevassa dynamoprosessissa. Magneettikentän geologista historiaa voidaan lukea kivistä ja arkeologisista esineistä, joihin tieto menneestä magneettikentästä tallentuu. Uudet mittaustulokset, teoreettiset mallinnukset sekä pienoismallikokeet tukevat käsitystä, että Maalla on ollut sekä voimakas että lähes dipolaarinen magneettikenttä ainakin neljä  miljardia vuotta. Varmuudella kentän napaisuus viimeksi vaihtui noin 780 000 vuotta sitten. Kentän vuotuiset observatoriohavainnot osoittavat kiistatta, että magneettiset navat ovat tällä hetkellä nopeassa liikkeessä ja selkeästi myös eri tahdissa. Erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla kentän polaarisuus heikentyy tällä hetkellä nopeaan tahtiin. Nämä havainnot kertovat, että magneettikentän napakäännöksen alkuvaihe on jo meneillään.

Lauri J. Pesonen toimii tällä hetkellä emeritusprofessorina Helsingin yliopiston fysiikan osastolla kiinteän maan geofysiikan laboratoriossa. Pesonen toimi tätä ennen geofysiikan professorina Helsingin yliopistossa sekä aikaisemmin valtiongeofyysikkona Geologian tutkimuskeskuksessa. Pesosen opetus- ja tutkimusintresseihin kuuluvat mm. supermantereet, maan kuoren rakenne ja koostumus  sekä törmäyskraattereiden ja meteoriittien ominaisuudet.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi