Onkohan mahdollinen komeetta tai jokin muu kohde

Aloittaja Kari Laihia, 21.04.2016, 20:24:58

« edellinen - seuraava »

Kari Laihia

Tähtikallion edellisten talkoiden aikana kuvasin Allunalla omia tähtikohteita. Mutta paramountti ei ollut ihan kohdallaan ,tuli kuvattua hutikohde. Vielä kuviakin 0.5s-120s tästä kohteesta kutakin 5 kpl. Nyt tutkiskeltuani kuvia niin niissä näkyi himmeä laikku. Kuitenkin pinosin kuvat ,nyt näkyi selvemmin. Aloin mielenkiinnosta tutkia tarkemmin mitä olin kuvannut enkä löytänyt mitään tastä kohtaa ? Olihan planetaarinen sumu Abell 84 ,mutta ei ihan tässä kohtaa. Emme löytäneet Ransun kanssa selitystä tälle kohteelle. Edellisissä eikä aiemmin kuvatuissa kuvissa ei näkynyt mitään artefaktoja. Möykky on aika suuri n.8-9' .Koko näkökenttä on 25x25 kulmaminuuttia.Kohde sijaitsee tarkalleen 23h 59m 37s ja +51 14' 03" .Kuvassa on pohjoinen vasemmalla ! Olenko löytänyt uuden kääpiögalaksin,komeetan,oman sumun vai jotain muuta?

einari

Onpas mielenkiintoinen mysteeri.
En löydä mitään valaisevaa, paitsi että samannäköinen kuva on nova.astrometynet:ssä 20.4.
http://nova.astrometry.net/user_images/1078616#annotated
ja 6.4.
http://nova.astrometry.net/user_images/1060826#annotated

___
Tapio

Ransu

Tutkittiin tosiaan tätä kuvaa Karin kanssa. Tuolta kohtaa taivasta ei löydy mitään mikä selittäisi tämän. Katsottiin edeltävät ja jälkeen otetut muiden kohteiden kuvat ja niissä ei näy tällaista möykkyä. Jos esim kameran kennossa olisi huurua tuossa kohdsssa niin seuraavissa kuvissa sen olisi luullut näkyvän. Joku valoheijastuma voisi olla selitys? Läntti näkyy myös kalibroimattomissa raakakuvissa.
Nuo astrometryn kuvat on varmaan Karin sinne lataamat, paikan selvitystä varten.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timo Kantola

Heijastuma juuri kuvan ulkopuolelle jäävästä 4.7mag R Cas tähdestä?
EDIT: Taitaakin näkyä tuossa alareunassa? Eli olisko pohjoinen sittenkin oikealla ... vai tulkitsenkohan nyt sinnepäinkään..?
Timo Kantola

Celest1al Sphere

Tämäpä mielenkiintoinen tapaus!

Mielestäni R Cas tuskin on läiskän aiheuttaja, R Cas on muuttuva tähti (tarkalleen sanottuna tyypiltään Mira -tähti), ja sen kirkkaus AAVSO:n mukaan on tällähetkellä 9 magnitudin paikkeilla (ei siis 4,7, joka on tähden maksimimagnitudi). R Cas on itseasiassa kentän kirkkain tähti, ja se näkyy aivan kuvan alaosassa keskellä. Tuon kuvan alueella ei myöskään ole mitään sumua tai muutakaan DS -kohdetta, joka olisi esim. Skymap Prohon merkitty.

Tuossa Karin kuvassa suunnat menevät siten, että pohjoinen on vasemmalla ja  itä ylhäällä.

Mielenkiintoista! Kaipa tähänkin joku selitys vielä löydetään!

/Juha

VP

SIMBAD ei löydä alueelta mitään. Voisiko olla linssiheijastus kuten aiemmin jo pohdittiin? Melko höttömäinen kyllä, mutta tuosta kannattaisi ottaa uusintakuva niin että oletettu kohde on keskellä tai päinvastaisessa laidassa kuin ylläolevassa kuvassa. Jos se on heijastus niin taatusti liikkuu suhteessa kuvakentään.

-V

veka

Kokeilitko blinkata ensimmäistä ja viimeistä 120 s:n kuvaa eli liikkuuko kohde yhtään taustatähtien suhteen kuvasarjan aikana ?
Jos liikkuu ja kyseessä olisi jopa uusi komeetta, olisi tärkeää pystyä mittaamaan mahdollisimmaan tarkasti sen liikesuunta ja kulmanopeus, jotta voisi yrittää kuvata kohteen uudelleen sään salliessa.
Heijastus kirkkaasta kohteesta (esim. Kuun hajavalo ?) puolestaan saisi ehkä kohteen liikkeen vaikuttamaan erikoiselta perättäisten valotusten välillä.

-Veijo Kallio

Saloja

Jos pitäisi veikata, niin sanoisin että kyseessä on jonkinlainen heijastuma - näitä näkyy usein esim. POSS:n kuvissa.

Kohteen kohdalla on kyllä heijastussumua(?) (~ IRAS 23568+5055), joka näkyy selvästi useissa valokuvissa, mutta on muodoltaan varsin epäsäännöllinen. Mainituksi heijastussumuksi ja muuksikin DS-kohteeksi Karin kuvassa näkyvä sumu on mielestäni sekä liian symmetrinen että liian tasakirkkauksinen, joten oletan että sumu on joko kamerassa tai kaukoputkessa.

Nopeastihan tuosta joku nappaa toisen kuva niin ei ainakaan jää kuvaajia häiritsemään.



/Jaakko

Kari Laihia

Komeettavaihtoehto on kyllä vähän heikoilla ,koska ne yleensä löydetään kooltaan paljon pienempinä ja kompaktisempinä. Komeetathan kyllä yllättävät aina :)). Heijastus tuli heti mieleen. Nykyään harvemmin kun kuvaus tapahtuu n.100m päästä päätalolta. Nyt paikalla perjantai yönä 1-2.4 oli paikalla ainoastaan 2-3 henkeä muistaakseni. Joten tornissa ei tarvinnut käydä. Kuvaushan nyt tapahtui putki lähes pystyssä zeniittiä kohti. Allunan putkihan on avomallia ,joten alhaalta tuleva valo pääsee mahdollisesti apupeiliin! Lattia kaapelireiät olisivat yksi mahdollisuus ,mutta se taas edellyttäisi alakerran varastossa valoja. En muista olivatko jääneet päälle. Salonojan vaihtoehto on yksi mahdollisuus ,se selviää kun päästään kuvaamaan uudelleen. Ransun kanssa kokeiltiin blinkkaamista josta näkyi ehkä pientä siirtymistä (heijastus,komeetta) ? Pähkäily jatkuu... Kari

tila

Taitaa olla poissuljettu joku ihmisen aikaansaannos (raketin päästöjä, yms) ?
Teppo Laitinen

Pappis

Vaikuttaa heijastumalta. Sijainti kuvan sivun keskellä viittaa vahvasti siihen suuntaan. Mahdollinen "heijastin" ei välttämättä ole optisissa osissa, vaan niissä muissa (putket, kameran osat, vastavalosuoja, tms.).

Lauri Kangas

Tuolla kameralla jonkin verran kuvanneena en kauheasti yllättyisi kuviin ilmestyvistä laikuista. Tuosta nyt on aika paha suoraan sanoa mikä on syyllinen, mutta tutuksi tullut kennon jäätyminen sitä voisi ainakin aiheuttaa.

Kari Laihia

Kyllä jäätyminen on tuttu ongelma.Mutta se on tullut itselläni vastaan siloin kun kamera laitetaan jäähtymään suoraan -30 .Nykyään niin kuten tässäkin tapauksessa ,asetettiin ensin -15 ja siitä laskettiin n.-5 astetta lisää 0.5-1h  tunnin kuluessa .Joskus jopa iltapäivällä n.5-6 tuntia ennen kuvauksen aloittamista. Jäätyminen on aiheuttanut hevosenkengän muotoisen kirkkaan alueen ja sen saa pois ainoastaan lämmittämällä kameran 0 vaiheille. Se kestää yleensä ainakin 0.5 tunnista 1 tuntiin . Nyt ei tälläistä kuitenkaan havaittu koko illan aikana. MaximDl v5 ominaisuuksiin ei kuulu hienovaraisempi jäähdytys :( .