Tarkentimen tuentaa

Aloittaja prototype, 27.04.2013, 19:44:42

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Prototypen esimerkistä innostuneena tein itsekin omalle newtonille saman tarkentimen tuentaoperaation ja flokkauksen. Tarkentimeen kohdistuu uuden kameran ja ASA:n lyhentäjän myötä melkoisen paljon painoa, tarkennin mukaanlukien siinä on noin reilut kolme kiloa yhteispainoa ja tuentaa siis tarvitaan. Ainakaan tästä ei nyt tarvitse enää huolehtia, luulen että hyvä tuli.

Ne pakolliset ennen ja jälkeen kuvat sitten seuraavaksi:





Ero on selvästi havaittavissa. Flokkausmateriaalia ostin tuolta pari metriä joka juuri ja juuri riitti 10" newtonille http://www.etola.net/Tuote/kodin_sisustus/sisustusmuovit/d_c_fix_velour_kontaktimuovi

Tarkentimen tuentaan käytin kahden millimetrin alumiinia jonka maalasin kaiken varalta vielä mattamustalla mutta kuten kuvasta näkyy niin kovin heijastavaa tuo näyttää olevan. Tuolle putken suulla olevalle jäykisterenkaalle täytyy vielä tehdä jotain...

Ari Haavisto

Päätin tarttua tähän samaan aiheeseen. Nykyinen kameravarustus on dispersiokorjaimen myötä sekä pitkä, että painava ja vääntää tarkenninta aika tavalla. Opettelin säätämään fokuseriin "ennakkoa" ja kollimoimaan lisäpainon kanssa, mutta ei se sittenkään kovin tarkasti käy.

Flextube dobsonin yläpää, sisältäen etsimen, tarkentimen ja fokuserin, on kolmen tangon päässä keikkuva D=500mm, L=250mm peltiputkenpätkä, molemmissa päissään valusta tehty vahvikerengas. Rakenne on sinällään jämäkkä ja viime kesän kollimointiharjoituksessa sitä edelleen säätelin. Tarkennin on kuitenkin kiinnitetty pelkästään tuohon ohueen peltiin ja pelti lommahtelee kuorman alla.

Päätin hyödyntää rakenteessa olevia vahvikerenkaita. Leikkelin, porasin ja maalasin 10mm alumiinilevystä kaksi muotoiltua latanpätkää:


Nämä ruuvasin kiinni vahvikerenkaisiin ja korvasin fokuserin kiinnitysruuvit pidemmillä, jolloin ylettyivät pellin läpi lattoihin asti. Nyt koko paketti on tukeva ja vaatii vain inauksen taipumakompensointia kollimointiin. Ero on todella huomattava.


Samalla edelleen parantelin fokuserissa olevia 2" jatkoadaptereita poistaen niistä loputkin klapit.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

naavis

Murtsi, miten teit tuon kaarevan tuentalevyn? Eniten oikeastaan kiinnostaa, että miten taivutit sen sopivaksi? Meikäläisellä on mielessä joku vähän vastaava tuenta- ja flokkausoperaatio.

Murtsi

Kyseessä on alumiinilevy, joten kaarevuuden sain helposti käsin taivuttelemalla  :smiley:

naavis

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 18.05.2016, 20:37:33
Kyseessä on alumiinilevy, joten kaarevuuden sain helposti käsin taivuttelemalla  :smiley:

Jaa, se taipuu niin kevyesti! Hyvä tietää.

Timpe

Pyöreää putkea vasten taivuttelu antaa myös nätin kaarevan pinnan eli kaarevuussäteen hallinta on helpompaa kuin vapaalla kädellä levyä väännellen  :wink:
(Teräslevyllä joutuu ottamaan putken lisäksi avuksi myös ruuvipenkin, vasaran ja puupala(t) pinnan puristukseen/muodonmuutoksiin, jottei tule ruuvipenkistä rumia jälkiä levyn pintaan.)
- Timo Inkinen