Tuiskula Observatory

Aloittaja VP, 01.08.2015, 01:23:09

« edellinen - seuraava »

vehnae

Kapeakaistaflattien ihmeellisyyksistä ei kannata huolestua ellei lopullisessa kuvassa näy virheitä. Itsellä on kans varsin voimakkaat diagonaalikuviot enkä ole havainnut loppukuvissa mitään ongelmia. Käsittääkseni kyseessä ei ole Newtonin renkaat vaan tuo kuvio on jämiä valmistusprosessista jossa isompi piitanko on sahattu ohueksi kiekoksi, johon on hiomisenkin jälkeen jäänyt pientä paksuusvariaatiota. Joku asioista paremmin tietävä voi korjata jos olen väärässä :).


VP

No hyvä, kerkesin jo huolestumaan - jossain viestiketjussa SGL:n foorumeilla taisi lopputulos olla että kyseessä on heijastuma filtterin reunasta. Olipa mikä oli niin kunhan ei näy kalibroidussa kuvassa niin minä olen tyytyväinen. :smiley:

-V

VP

Kausi on vihdoin avattu Tuiskulassakin, alkuhankaluuksina filtteripyörä ei pyörinyt. Se johtui siitä että sen moottorin alla oleva "klemmari" oli päässyt löystymään, tungin sinne alle pienen palan kumia. Jospa se nyt lakkaisi sutimasta. Myös focuseriin tuli jokin ihmeellinen käpy kesken tarkennuksen, se lähti ajamaan ulospäin ja jos en olisi virtoja katkaissut niin olisi varmaan moottorin polttanut. :shocked: Ei tarvitsisi tapahtua toiste, onneksi kaikki on omien kytkintensä takana niin ei koko laitteistoa tarvitse sammuttaa hätätilanteessa.
Kesällä purin kaukoputken pois ja laitoin ohuen paperisiivun pääpeilin ja tuennan väliin. Sillä oli dramaattinen ero kollimoinnin suhteen, ajelin gotoa tahallani pitkin taivasta ja otin testiräpsyjä. Tasalaatuisena pysyi, vielä se kerkeää jonnekkin vääntyä. :grin:

Innostuin myös nappaamaan kuvan linnunradasta, tuosta näkee myös hieman valosaastetilannetta. Voisi ottaa samanlaisen tulevaisuudessa, siitä voisi vertailla valosaasteen kasvamista.

-V

wm-x

Tuiskulastahan tulee upeita kuvia taas! Hyvä kun olet selvittänyt alkukauteen liittyvät haasteet. Meenaatko aktiivisesti käydä kuvaamassa siellä? Saitko virtapuolen kuntoon?

VP

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 17.10.2017, 17:39:37
Tuiskulastahan tulee upeita kuvia taas! Hyvä kun olet selvittänyt alkukauteen liittyvät haasteet. Meenaatko aktiivisesti käydä kuvaamassa siellä? Saitko virtapuolen kuntoon?

Kiitti! Aina silloin tällöin kun semmoinen fiilis tulee niin toki kuvaamassa käyn. Kovin aktiiviseksi kuvausta tuskin voi kutsua, mutta minkä laiskuus vie sen valovoima paikkaa. Onhan se mukavaa kun voi painaa vaikka 3 - 5 kuvaa yöhön lämpimästä mökistä.

Härkämäen vetovoima on toki suuri kun sinne ei tarvitse roudata akkuja, vesikannua, kahta läppäriä ja muuta tilpehööriä ahkiossa tai veneellä. Eikä myöskään tarvitse mennä lämmittämään mökkiä valmiiksi että tarkenee yön torkkua. Nämä ongelmat on toki välttämättömiä ja melko pieni vaiva siihen nähden että vastaavan kaluston roudaisi kolmijalalla jonnekkin periferiaan ja istuisi pakkasessa kuvaamassa.

Virtapuoli on kunnossa, varastossa röplöttää uusi agregaatti ja kävipä sähkömieskin vetämässä kesällä koppiin pistorasioita kuusi kappaletta sekä maakaapelin agregaatille. Sähkömies oli ihan monttu auki kun aukaisin ovet (ja katon) kuumana kesäpäivänä. On kuulemma oudoin työkohde missä hän on työskennellyt.. no, onpahan kahvitunnille stooria! :rotfl:

Sähköistä puheenollen, ohessa "toimistoni" - observatorion läppärin pöytä. Seinän takana on siis varsinainen kaukoputki. Oikealla on virtakytkimet jalustalle, lämpöpannoille, flättipaneelille, himmeälle ledituikulle jonka valossa näkee komentaa läppäriä sekä myös kameran jäähdytykselle. Kaikki on erillisten kytkinten takana että jos jokin menee pieleen minun ei tarvitse lyödä hätäkatkaisinta alas ja sammuttaa vaikkapa jalustaa hävittäen kohdistuksen vaan jokaisen komponentin voi sammuttaa erikseen. Vasemmalla ylhäällä on harmaassa sääsuojatussa boksissaan reititin, sen kanssa on ollut viime talvesta asti ongelmia. Pitänee koittaa ilman sitä josko saisin etäyhteyden luotettavammaksi.

-V

VP

Jäät vihdoin kantaa, tänään pääsin ensimmäisen kerran kopille sitten viime vuoden lokakuun. Lunta oli tullut katolle todella paljon, sopivasti kaikki se oli myös osittain sulanut ja jäätynyt uudestaan kivikovaksi jääkikkareeksi. Lähirautakaupan halpis lumentyönnin sanoi sopimuksen irti ensimmäisellä työnnöllä, seuraavaksi kaivelin varastosta tikkaat ja rautalapion. Silti hommaan kului useampi tunti että sain liukukaton jotakuinkin puhtaaksi. Tasakaton puolta en enää alkanut lapioimaan sen enempää, se kestää kyllä paljon enemmänkin (eikä sitä tarvitse siirtää ylämäkeen).

No, itse mörskä on hyvässä jamassa. Pelkäsin vähän että muoviset pyörät jonka varassa katto kulkee kiskoilla antautuisi, kaikki kuitenkin olivat ehjiä. Hain samalla myös putken ja kameran kotiin Hauhon tapaamista varten, jonne ajattelin tuon tuoda näytille. Sen jälkeen varmaan paneudun taipumaongelmien selvittelyyn jotta ensi syksynä (tai tulevana keväänä) pääsee kuvaamaan ilman kollimoinnin tarvetta aika ajoin. Kohteet ei onneksi karkaa, joten kiire ei ole. :smiley:

-V