Kääpiöplaneetta Makemakella on todennäköisesti kiertolainen

Aloittaja Mare Nectaris, 27.04.2016, 08:42:48

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Kuiperin vyöhykkeellä on kolme tunnettua kääpiöplaneettaa, joilla on kiertolaisia: Pluto, Eris, Quaoar ja Haumea. - Nyt planeettatutkija Alex Parker Southwest Research Institute -tutkimuslaitoksesta (SwRI) on julkistanut Hubble-avaruusteleskoopin kuvista havainnon: kääpiöplaneetta Makemakella onkin todennäköisesti myös kiertolainen.

Makemake löydettiin 2005, ja se on Kuiperin vyöhykkeen 3. suurin tunnettu kääpiöplaneetta Pluton ja Eriksen jälkeen. Sen halkaisija on 1434 km. Se on suhteellisen kirkas, ja sen kiertoaika on 7,7 tuntia. Kiertolainen (MK 2) on halkaisijaltaan 161 km, ja heijastaa vain n. 4 % pinnalleen osuvasta valosta. Lisäksi se kiertää radalla, joka vie sen suhteellisen pitkäksi aikaa Maasta nähden Makemaken peittoon.

Arvioiden mukaan Makemaken pinnalta sublimoituu kausiluonteisesti vettä ja kemikaaleja, jotka tummentavat MK 2:n pintaa samantapaisella mekanismilla, kuin Pluton kuun Kharonin pohjoisnavalla on havaittu tapahtuvan. 

Havainnosta raportoi Astronomy-lehti
verkkosivullaan.

Edit: korjasin virheellisen pikkuplaneetta-nimityksen kääpiöplaneetaksi
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera