Kokemuksia AstroVenturen Cassegrain-putkista?

Aloittaja ttyp0, 24.03.2016, 15:31:36

« edellinen - seuraava »

ttyp0

Olen etsimässä äskettäin hankitun kameran kaveriksi seurannalla varustettua putki+jalusta -yhdistelmää, mihin saisi kameran ruuvattua kiinni ja törmäsin AstroVenturen GPS/GOTO -putkiin, mutta mulla ei ole *mitään* kokemusta aiheesta noin niinku omistamisen näkökulmasta (toisten ihmisten putkien läpi olen toki pällistellyt pienen ikäni) ja ajattelin kysellä kokeneemmilta vähän vinkkejä. Lisäksi, koska uskon mitä tahansa paitsi myyjää, haluaisin tietää, mikä allaolevassa ilmoituksessa on oleellista ja oikeasti mainitsemisen arvoista ja mikä pelkkää markkinointi-bullshittiä.

Lisäksi toki kiinnostaisi kuulla miksi Cassegrain vs. joku muu putkityyppi sekä kuvanlaadun, tähtivalokuvaukseen sopivuuden kuin huoltotarpeidenkin näkökulmasta. Esimerkiksi tiedän toki, mitä on kollimointi ja tiedän, miltä valopisteen pitäisi näyttää täydellisesti kollimoidun Cassegrainin läpi ihmeteltynä, mutta en ole koskaan suorittanut toimenpidettä itse.

Noh, menee jo vähän aiheesta sivuun, mutta otan mielelläni vastaan vinkkejä niin linkatusta putkesta kuin ihan yleisestikin. :)

http://protelescope.com/automatic-gps-telescopes/gps-telescopes/for-the-beginner-gps/astroventure-90mm-portable-gps-computer-controlled-telescope

-typo

Timpe

Tarkemmin tutkien tuo linkittämäsi putki on Maksutov Cassegrain rakenteeltaan ja tätä vastaavan verrokin löydät suoraan URSA:n verkkokaupasta (hiukan suuremmalla peilillä). Tästä SW-mallista on monella foorumilaisella kokemuksia, jotka vertautuvat suoraan tuohon Astroventure (tsm. nimellä brändättyyn) kiinalaisputkeen:
https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/sky-watcher-skymax-102-synscan-az-goto/


- Timo Inkinen

VP

Jos aikeena on kuvata muuta kuin aurinkoa / kuuta / planeettoja niin ekvatoriaalijalusta olisi aikalailla pakollinen.

Mieleeni tulee että jos aiot keskittyä kirkkaampiin kohteisiin näin alkuun niin miksei dobson? Saisit paljon isomman peilin samalla hinnalla. Seurantaa ei tietysti ole mutta oletan että sinulla on järjestelmäkamera? Kuusta yms. saat kyllä kuvia ilmankin.

http://www.astroshop.eu/gso-dobson-telescope-n-250-1250-dob/p,6680

-V

ttyp0

Järjestelmäkamera on kyllä (Nikon D600), mutta tarkoitus ei ole pitäytyä pelkässä lähiavaruudessa, vaan haluan pureutua niin syvälle kuin se nyt näin normaalin kuluttajan budjetilla ja teknisillä valmiuksilla ylipäätään on mahdollista. Epäilemättä tulen kuvaamaan myös kuuta ja aurinkoa ilmakehän ilmiöiden lisäksi.

Sinänsä minulla ei juuri tällä hetkellä ole mitään preferenssiä kaukoputken tyypin suhteen, ja se onkin juuri se aihe, mihin kaipaan kokeneempien vinkkejä. :) Olen vahvasti teknisesti suuntautunut ihminen, joka on aina ollut innoissaan taivaan pällistelystä, mutta omia laitteita ei ole ollut koskaan, joten siinä suhteessa olen täysin aloittelija. Jonkinlainen käsitys alkaa pikkuhiljaa muotoutua kameran käytöstä, mutta kaukoputket ovat vielä hepreaa.

Olen valmis sijoittamaan harrastukseen rahaa ja haluan mieluummin laatua kuin edullisuutta, koska taitojen kehittymisen myötä kuitenkin nälkä kasvaa, joten panostan mieluummin heti laadukkaisiin, joskin järkihintaisiin, laitteisiin. Termi "prosumer" osuu tässä kohtaa varsin hyvin.

Näkisin, että seuranta on varsin oleellinen, joten siitä en nyt ihan heti tinkisi. GPS ei ole välttämätön, vaikka en näe, että siitä haittaakaan olisi (paitsi tietty sen hintalapun muodossa).

-typo

VP

Oukei, eli siinä tapauksessa kannattaa unohtaa ns. Alt-Az jalustat ja ostaa ekvatoriaalijalusta. Esim. EQ6 Syncan ja siihen sitten vaikkapa 20cm Newton tai budjettiin sopiva APO linssiputki. Kukaan ei oikeastaan voi sanoa suoraan 100% varmuudella että "osta toi", vaan osa harrastusta on se että ostetaan jokin jalusta pohjaksi ja siihen aletaan kasaamaan päälle erilaisia setuppeja. Kaikilla on ns. yksilöllinen 3D palapeli joka kehittyy vuosien varrella.

Esim:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p433_Skywatcher-EQ-6-Pro-SynScan-GoTo-equatorial-Mount---Telescopes-to-20kg.html

Tai laadukkaampi:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4222_iOptron-IEQ45-Pro-inkl--Koffer---parallaktische-GoTo-Montierung-mit-20-kg-Tragekraft-und-GPS.html

Lisäksi tarvitset pitkiin valotuksiin autoguidausta, jälkimmäisellä vissiinkin foorumilaiset ovat kuvanneet ilmankin melko onnistuneesti? Lyhyt polttoväli toki antaa seurantavirheitä anteeksi paremmin.

-V