Kirjoittaja Aihe: Mikä sateliitti kuun edessä?  (Luettu 15318 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Aksu

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 218
Vs: Mikä sateliitti kuun edessä?
« Vastaus #15 : 07-03-2020, 18:02:33 »
Yritin lentohistoriaa katsella tuolta sivustolta josko olisi nuihin kokeluihin viittaavaa havaintoa.
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=16206.0

Tänks! Minäkin kävin katsomassa tuolla tracker.habhub.org-sivulla, mutta ei löytynyt. Vähän ennen puoltayötä oli lähetetty Tallinnan länsipuolelta kohti itää kulkeva pallo joka kävi 27 km korkeudessa. Eli ainakaan tuon aika eikä korkeuskaan selitä meikäläisen havaintoa, mutta mahtaako tuonkaan sivuston kattavuus olla ihan 100% kaikista palloista, ihan niin kuin ei varmaan kaikkea avaruusromuakaan satelliitti-trackerit tietokannoissaan pidä, tai rataelementit vanhentuneet.
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Poissa Mikko_L

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 254
Vs: Mikä sateliitti kuun edessä?
« Vastaus #16 : 25-03-2020, 21:15:47 »
Matalan kiertoradan satelliitit livahtavat Kuun/Auringon kiekon yli alle sekunnissa (tästä löytyy videoita Youtubesta).  ISS on ylivoimaisesti suurin laite millään kiertoradalla, seuraavaksi isoimmat satelliitit ovat alle 1/10 siitä ja kuten Laurin kuvasta näkyy niin ei sekään kovin isona näy.  Hitaammin liikkuvat satelliitit taas ovat kauempana ja näkyvät siis vieläkin pienempinä. -> Jos Kuun edestä menee jotain siten että sen muodonkin ehtii hahmottamaan, niin se ei ole ISS eikä mikään muukaan satelliitti.

Edit: olenhan itsekin nähnyt ISS:n eikä se kovin nopeasti näytä liikkuvan, mutta se johtuu siitä että Suomesta katsoen sen etäisyys on lähimmilläänkin vajaat 2000km.  Ja siis näkyy vastaavasti pienempänä kuin sellaisilla leveysasteillä missä se lentää suoraan yli.  Aksun havaintohetkellä Kuu oli Helsingin horisontista 48 asteen korkeudella, minne ISS ei ikinä täällä nouse :azn:

-Mikko
50-250mm