Kirjoittaja Aihe: Karhukamera 2.0 - Karhukameran paluu!  (Luettu 990 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Celest1al Sphere

 • Aluemoderaattori
 • Galaksijoukko
 • *****
 • Viestejä: 650
  • Celest1al Sphere
Karhukamera 2.0 - Karhukameran paluu!
« : 01-03-2021, 20:10:51 »
Karhukamera on täällä taas!

Monet tällä foorumilla muistavat varmasti Porin Karhunvartijoiden Karhukamera -projektin, joka oli olemassa vuosina 2005-2015. Viime vuodet Karhukamera on viettänyt hiljaiseloa, mutta nyt Karhukamera on tehnyt paluun! Karhukameran toinen tuleminen kulkee nimellä Karhukamera 2.0 ja kyse on pitkälti samasta ideasta kuin ensimmäisessäkin Karhukamerassa, joskin tälläkertaa 2020 -luvulle päivitettynä. Uusi Karhukamera on ollut toiminnassa vuoden 2020 loppupuolelta alkaen.

Karhukamera sijaitsee Ulvilan tähtitornin huipulla ja se ottaa kuvia taivaasta 2-3 kertaa minuutissa. Kamerana on ZWO ASI 120MC-S, johon on liitetty laajakulmalinssi, jolla pystytään kuvaamaan lähes koko taivas kerralla. Linssin virkaa toimittaa Dew Control 1,55 mm laajakulmalinssi (https://www.dewcontrol.com/155mm_All_Sky_Camera_lens/p3099125_19122279.aspx). Kameraa operoi Thomas Jacquinin Allsky -ohjelmisto, joka pyörii Raspberry Pi  4 Model -tietokoneessa. Kamera on istutettu Tomi Kurrin 3D -tulostamalla tehtyyn kehikkoon ja kamera on suojattu muovisella suojakupolilla. Kameraa lämmittää lämpövastus joka ainakin toistaiseksi on onnistunut pitämään huurreongelman kurissa.

Kamera ottaa kuvan kerran minuutissa ja kuva on nähtävissä netissä reaaliaikaisesti. Joka yöltä generoidaan automaattisesti keogrammi, tähtiviirukuva sekä time lapse -video. Kameraan saaliiksi jääneitä meteoreita, tulipalloja, haloja, revontulia yms. ilmiöitä julkaistaan Taivaanvahdissa.

Olisimme kiinnostuneita yhteistyöhön muidenkin Suomen taivaskameraoperaattoreiden kanssa!

Karhukameran kotisivut: https://karhunvartijat.fi/karhukamera/
Viimeisin ruutu Karhukamerasta: https://karhunvartijat.fi/allsky/images/image-resize.jpg
Porin Karhunvartijoiden kotisivut: https://karhunvartijat.fi/

Karhunvartijoiden puolesta terveisin,

Juha Ojanperä

Poissa Jussi Koponen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 767
  • Astro.galleria.fi
Vs: Karhukamera 2.0 - Karhukameran paluu!
« Vastaus #1 : 03-03-2021, 21:36:05 »
Yllättävän hyvä kuva tuolla teidän kameralla! Mikä linssi tuossa on käytössä?