Lintuputki + EQ jalusta

Aloittaja Slaya83, 28.12.2015, 12:15:23

« edellinen - seuraava »

Slaya83

Mitäs olette mieltä jos hankkis ns yleisputken vaikka Nikon Prostaff 82A 20-60 zoomilla. Irtoaa Rajalasta nyt alle 500e. Saisiko tuollaisen vehkeen kiinni eq jalustaan niin voisi vaikka motorisoida jalustan ja sitten digiscopingilla kuvata taivaan kohteita? Onko tuhoon tuomittu ajatus?

Jotenkin itseäni himottaisi nuo laadukkaat lintuputket.... Ennemmin kuin joku halpis muovirimpula kaukoputki...

Onko joku palstalainen käyttänyt yleensäkään lintuputkia tähtitaivaan tiirailuun ja ehkä jopa kuvannut jotain? Näkyykö saturnuksen renkaat 60x zoomilla 82mm putkella (yllämainittu Nikon) ??

jperala

Tuolla rahalla saa jo 120mm linssiputken eq jalustalla, eikä ole enään mikään muovirimpula.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

VeskuP

Eikös laadukkaissa lintuputkissa ole jo hintalapussa 4 numeroa? :shocked:
Mutta kait tuolla 500 eurolla saa jo pikku Newtonin ja jonkunlaisen seurantajalustan, ja toisekseeen vaikka en ole mikään kuvausekspertti, niin eikös se kuvaaminen kannata suorittaa kuitenkin suoraan polttotasolta??
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

einari

Digiskouppaus on enemmän luontokuvaajien juttu ja tähtikuvaamisessa kuvataan mieluummin suoraan polttotasolta tai korkeintaan lyhentimien (reducer) tai polttovälin pidentäjän (barlow) kanssa.
___
Tapio

Lauri Kangas

Lintuputki on tosi hieno väline tähtien katselun aloittamiseen, mutta vain siinä tapauksessa että sellainen löytyy jo valmiiksi. Itse aloitin penskana 60mm lintuputkella ja 20-60x okulaarilla ja ihan yhtä hyvin pärjäsi vaikka kaikilla kavereilla oli TAL-1. Hyvin näkyy Saturnuksen renkaat.

Lintuputken laittaminen ekvatoriaalijalustalle on erittäin tuhoon tuomittu ajatus. Silloin okulaari sojottaa aivan mihin sattuu suuntaan ja visuaalihavaitseminen on täysin mahdotonta. Ainoa oikea jalusta lintuputkelle on tukeva ja laadukas tavallinen kamerajalusta videopäällä. Niilläkin kovin ylös katsominen on vähän ikävää, kun lintuputkissa ei yleensä ole 90 asteen prismaa okulaarille.

Myös lintuputkella digiscouppaaminen menee samaan kategoriaan. Adapteri maksaa vain parikymppiä, joten jos löytyy jo lintuputki ja sopiva pokkari, kannattaa ehdottomasti kokeilla (itsekin digiscopetin innokkaasti aikanaan). Kohteeksi sopii lähinnä kuu, planeetoista ei saa kovin hyvää jälkeä. Tällaisten laitteiden hankkiminen nimenomaan pitkiä seurantavalotuksia ajatellen olisi tosi huono idea: ei tule onnistumaan.

Jos nimenomaan kiinnostaa pitkät valotukset syvästä taivaasta, niin paras neuvo on se jota tällä foorumilla toistetaan yhtenään: Hanki kevyt seurantajalusta ja laita kamera sen päälle sellaisenaan. Älä fiksaudu ajatukseen, että kamera on keinolla millä hyvänsä saatava liitettyä kaukoputkeen, siitä seuraa vain hankaluuksia.

Pokkarilla ei valitettavasti yllä olevalla neuvollakaan pääse kovin pitkälle, mutta halvallakin järkkärillä kyllä pääsee.





spuge

Itse suosittelen päinvastaista lähestymistapaa, eli hommaa pieni tähtikäyttöön suunniteltu APO-putki. Ne ovat aivan loistavia niin lintuputkina kuin valokuvauksessakin. Itselläni Megrez 72, jonka ainoa miinus on, että se on aika painava lintuputkeksi.

Edit: En siis tarkoittanut päinvastaista lähestymistapaa Laurin ehdotukselle, vaan viittasin ketjun aloittajan pohdiskeluun. Komppaan Laurin vastausta, jos pääprioriteetti on nimenomaan kuvaaminen.

WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Slaya83

Hei,

Kiitos vastaajille, etenkin Laurille! Olen sun tekstejä täällä foorumilla lukenut ja olet pätevä ja asiantunteva kaveri ;)

Taidan tehdä nyt silleen että hankin ensin kiikarit, opettelen tähdet, sumut, galaksit yms niin hyvin kuin kiikareilla on mahdollista. Pääasia että taivas tulee tutuksi. Säästän nyt rahaa esim 50e/kk ja ostan vaikka ensi jouluna sitten itselle vaikka maksutov 127 putken tms... Kunnon eq jalustalla. Stten mietin vasta kamerakuvaamista...

Kiitos ja kumarrus kaikille, alottelija olen ja hieman hukassa ;)

Lauri Kangas

Hyvä kun kelpaa. Minä ja muut ollaan täällä tehty ihan riittävästi hölmöjä hankintoja, kaikkien ei tarvitse virheitä toistaa.  :grin:

Kiikarilla aloittaminen on loistava suunnitelma. Jos sitten ostat myöhemmin maksutovin esim. EQ3:lla, saat aika vähällä rahalla melko monikäyttöistä kalustoa: Kaukoputken kuun ja planeettojen (ja myös syvän taivaan) katseluun, ja hyvän jalustan pelkällä kameralla kuvaamiseen.

Timpe

Samaa mieltä hölmöistä hankinnoista Laurin kanssa...  :tongue:
Sitten sananen tuosta Maksutov 127:sta. Se on erinomainen aloittelijan putki moneen (lähinnä visuaali-)käyttöön, muttei ds-kohteiden kuvaamiseen.
Siinä on näet tähän touhuun aivan liikaa polttoväliä (1500 mm) ja liian vähän valovoimaa (f/11,8). Ds-kuvausputket ovat ihan oma lajinsa ja niiden valovoimaisuus on yleensä parempi kuin f6, kun puhutaan deep sky -kuvaamisesta ja siihen soveltuvista kaukoputkista. Sen sijaan Kuun ja planeettojen kuvaamisen saa hyvin alkuun tuollaisella Maksutov-putkella ja videota kuvaavalla CCD-kameralla (tsekkaa esim. ASI kamerat tältä foorumilta CCD-kamerat kaukalosta).
- Timo Inkinen