Ensimmäinen putki. Mitä "pakkohankintoja" suosittelette?

Aloittaja jl, 18.12.2015, 00:29:09

« edellinen - seuraava »

jl

Hei.

Ostin juuri SkyWatcherin Heritage-90:n Virtuoso jalustalla.
Kyseessä on siis 90mm MAK jolla on pituutta 1250mm (f/13.88). Tarkoitus olisi katsella ja myöhemmin ehkä kuvata kuuta sekä planeettoja. Putken mukana tulee kaksi okulaaria, 10mm & 25mm. Kysynkin nyt suosituksia ja ehdotuksia siitä millä tavoin tätä putkea kannattaisi laajentaa. 2x barlow ja kuu-filtteri tulevat itselle mieleen, ja kenties jonkinlainen power bank koska jalusta kuluttaa patterit kuulemma nopeasti loppuun.

Kannattaisiko sijoittaa johonkin tietynlaisiin okulaareihin heti? Mikäli alkuinnostus ei ehdi kuolla, on suunnitelmissa ostaa myöhemmin varmaan joku isompi newtonian tai isompi MAK. DSO ei tällä hetkellä hirveästi kiinnosta ja tahdon aluksi keskittyä vain kuuhun ja planeettoihin.

Miikka Sikkilä

#1
Kuusuodin mieluummin mallia "harmaasuodin", eli neutraalisti vain himmennystä tekevä, ei tuollainen vihreäski kaiken muljauttava, vaikkakin ihmisen silmän tarkkuus on parhaimmillaan vihreän taajuudella. Sitten jos paljon katselet barlowin kanssa, niin varmasti huomaat ilmakehän väreilyn selvästi. Sitä saat tasattua infrapunaa leikkaavalla suotimella. Niitä on monen laisia, jotka toimivat nimenomaa tuossa aurinkokunnan katselussa.

Kannattaa ensin katsoa, mitä saat irti mukana tulevilla vehkeillä ja sitten miettiä, mitä haluat / haluatko ylipäätään lisää kuvakenttää tai suurennusta tai jotain muuta optista ominaisuutta ja sitten sen mukaan noita valintoja on helpompi lähteä suunnittelemaan.
Miikka Sikkilä - Oulu

jperala

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

kihar

Joskus kun budjetti antaa myöten niin osta Baader click zoom okulaari. Se on isokokoinen mörkö noihin SW:n alkuperäisiin verrattuna ja varsin kallis (n. 250€) mutta siihen katsominen on vain niin paljon helpompaa kuin noihin pieniin alkuperäisiin tihrustaminen. Jos aiot kuvata putkella niin kameran sovitin että sen saa suoraan putken perään kiinni ilman kulmapeiliä ja okulaaria. Onneksi olkoon hankinnasta. Tuosta tauti vain pahenee...