GOTO kysymyksiä

Aloittaja Slaya83, 15.12.2015, 09:34:44

« edellinen - seuraava »

Slaya83

Hei,

olen ostamassa ensimmäistä kaukoputkea ja ns. GO-TO putket kiinnostavat. Budjetti noin 300 €.

Löysin VillenKellosta pari potentiaalista vaihtoehtoa:

http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3591&show=all
S-W 130P SynScan
SYNSCAN GOTO

http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3221&show=all
Celestron Refurbished NexStar 80
NexStar GOTO

Nyt sitten kysymyksiä:

1) Kumpi on parempi merkki: Celestron vai Sky-Watcher?
2) Onko em. merkkien GOTO toiminnoilla kovin paljon eroa? (SynScan Goto vs. NexStar Goto)
3) Jos gotolla säätää kohteen ruutuun niin seuraahan putki sitä sitten automattisesti?
4) Jos putkesta loppuu patterit, niin loppuuko katselu sitten siihen? Putkea ei voi käsin kääntää??
5) Kauanko 8 AA patteria kestää? Meneekö tunnissa vai kestääkö monta iltaa katella?
6) Saakohan kumpaankaan noista yllä mainituista putkista järkkäriä kiinni ja onnistuuko valokuvaus vai olisiko EQ-jalusta siihen tarkoitukseen parempi?

Kiitos teille nörteille jos joku viitsii vastata...

-Slaya-

jperala

Nostan hattua jos villen kellosta saat jotain tilattua :) mutta asiaan.

Jos noista kahdesta on pakko valita niin linssiputken ottaisin minä, pidempi polttoväli. Mutta suosittelisin oikeasti miettimään jotain muuta vaihtoehtoa kun villen kellon halvimmat putket.
Katsele vaikka käytettyjä putkia ensin, voi löytyä jo helmiä tuohon rahaan.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 15.12.2015, 09:34:44
1) Kumpi on parempi merkki: Celestron vai Sky-Watcher?

Kummankin tavara tulee samalta tehtaalta. Varsinkin linkkaamasi kaltaiset putket on optiikaltaan täysin identtisiä merkistä riippumatta.

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 15.12.2015, 09:34:44
2) Onko em. merkkien GOTO toiminnoilla kovin paljon eroa? (SynScan Goto vs. NexStar Goto)

Vähän on erilaiset kapulat. Samat asiat voi kummallakin tehdä ja kumpikaan ei toimi pakkasessa.

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 15.12.2015, 09:34:44
3) Jos gotolla säätää kohteen ruutuun niin seuraahan putki sitä sitten automattisesti?

Seuraa, olettaen että goto on synkattu oikein. Tuo atsimutaaliseurantahan perustuu täysin siihen että tietokone osaa käännellä kumpaakin akselia yhtäaikaa juuri sopivaa vauhtia. Ekvatoriaalijalustalla riittäisi kääntää yhtä akselia vakionopeutta eikä riipu siitä mihin putki osoittaa.

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 15.12.2015, 09:34:44
4) Jos putkesta loppuu patterit, niin loppuuko katselu sitten siihen? Putkea ei voi käsin kääntää??

Jalustoissa on tavallisesti sellainen avattava lukitus, jolla kumpaakin akselia voi käännellä irrallaan moottorista. Käänteleminen tietysti sotkee goton synkkauksen, kun kapula ei enää voi tietää mihin putki osoittaa.

Ei ole kuitenkaan kokemusta juuri noista jalustoista, joten en osaa tarkemmin sanoa.

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 15.12.2015, 09:34:44
5) Kauanko 8 AA patteria kestää? Meneekö tunnissa vai kestääkö monta iltaa katella?

On aika pitkä aika kun viimeksi käytin jalustaa ilman verkkovirtaa, mutta tuo saattaa syysiltoina kestää aika pitkään tai sitten talvella mennä yhdessä illassa. Ei ole kauhean vaikeaa eikä kallista askarrella sähköpiuhaa vaikkapa lyijyhyytelöakusta.

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 15.12.2015, 09:34:44
6) Saakohan kumpaankaan noista yllä mainituista putkista järkkäriä kiinni ja onnistuuko valokuvaus vai olisiko EQ-jalusta siihen tarkoitukseen parempi?

Kyllä järkkärin saa kiinni mihin vaan, mutta kumpikin noista putkista ja varsinkaan jalustoista sopii todella huonosti valokuvaukseen. En nyt sano että ei kannata kokeilla koska teet sen kuitenkin (:cheesy:), mutta noilla ei riitä seurantatarkkuus pitkiin valotuksiin ja az-jalustalla kuva kiertyy koska kamera ei pysy samassa asennossa kuin taivas.

Yleensä on tässä vaiheessa tavattu kehottaa vielä kerran harkitsemaan että onko goto se juttu jota haluaa. Reilulla 300 eurolla saisit tosi paljon isomman newton-kaukoputken dobson-jalustalla. Sillä näkisi kohteita paljon paremmin ja lisäksi dobson-jalustan käyttäminen on tosi mukavaa ja samalla oppii paljon paremmin, missä päin taivasta mitkäkin kohteet ovat.

Toisaalta kysymys oli kohdistettu nimenomaan gotoasioihin, joten eipä viedä sivuraiteille tämän enempää.  :smiley:

Edit: Tärkein unohtui. Älä ikimaailmassa tilaa villen kellosta yhtikäs mitään.

Javs86

Kaikki on nyt sanonut ettei Villenkellosta kannata ostaa... Olen kyllä samaa mieltä villeltä kun ei oikein tavara valitettavasti tahdo tulla.Kukaan ei kuitenkaan ole ehdottanut toista ostopaikkaa, joten minäpä ehdotan http://www.astroshop.eu/ (on luotettava ja kotiin asti tuodaan). Sitten tietysti ursan kaukoputkikaupasta saa myös ja taisivatpa myös ohjekirjasen sekä kurssin luvata kaupanpääliseksi. :) kuvausta ajatellen eq-jalusta olisi mielestäni parempi. Goto jalustaa en kyllä suosittele aivan ensialkajalle, koska taivaan oppii melkoisen hyvin ns. Tähtihyppelyllä ja kohteiden etsiminen karttojen avulla ilman gotota tuo harrastukseen yhden näköklman/ kohteiden löytämisestä aiheutuvan riemun tunteen lisää... Siihen tuo dobson jalustalla oleva newton putki olisi omiaan esim. Skywatcher skyliner sarja.
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

einari

En nyt ota kantaa mikä putki on paras aloittelijalle mutta kauppapolitiikkaan liittyen täällä foorumilla on kategoriat 'Kotimaasta ostaminen' ja 'Ulkomailta ostaminen' joissa on kyllä arivioida monista ostopaikoista.
Jos kotimaista haluaa suosia niin nykyään voinee suositella myös Ylva Astronomiaa.
___
Tapio

Slaya83

Sitä olen miettinyt kun aina sanotaan ettei AZ-jalusta sovi pitkiin valotuksiin niin miksei jos siinä on GOTO?

Jos tietokone kääntää molempia akseleita tarkasti niin että kohde pysyy ruudussa niin miksei kuvaaminen muka onnistu?


VeskuP

Laurin vastauksesta:

"Kyllä järkkärin saa kiinni mihin vaan, mutta kumpikin noista putkista ja varsinkaan jalustoista sopii todella huonosti valokuvaukseen. En nyt sano että ei kannata kokeilla koska teet sen kuitenkin, mutta noilla ei riitä seurantatarkkuus pitkiin valotuksiin ja az-jalustalla kuva kiertyy koska kamera ei pysy samassa asennossa kuin taivas. "
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Lauri Kangas

Goto ei liity mitenkään seurantaan tai sen hyvyyteen, se meinaa vain sitä että putken voi tietokoneella kääntää osoittamaan sinne, missä se luulee jonkun kohteen olevan.

Atsimutaalisen jalustan soveltumattomuus pitkien valotusten kuvaamiseen johtuu ennenkaikkea kuvakentän kiertymisestä. Voit ajatella asiaa siten että kohde yön aikana nousee idästä, on korkeimmillaan etelässä ja laskee länteen. Noustessaan kohde on horisonttiin nähden vasemmalle kallellaan, etelässä se on suorassa ja laskiessaan on taas oikealle kallellaan. Jos seuraat kohdetta az-jalustalla niin kamerasi on kokoajan saman suuntainen horisontin kanssa, jolloin kohteen kuva siinä kamerassa kiertyy pikkuhiljaa myötäpäivään, vaikka seurantasi pitäisikin kohteen keskustan tarkasti paikallaan. Eq-jalustalla kamera ei kierry taivaan suhteen.

Ihan toinen juttu on sitten se, että nuo az-jalustat on yleensä suunniteltu visuaalikäyttöön ja kaikenlisäksi aika halvalla. Niiden kääntelykoneiston hienomekaniikka (alennusvaihteena toimiva matoruuvi ja matopyörä) on työstetty tarkkuudella joka riittää kyllä pitämään kohteen okulaarin keskellä. Jos yrität kuvata jotain, huomaat kuitenkin äkkiä että tähti vispaa valotuksen aikana eestaas ja ylös-alas.

En nyt löytänyt tämän selvempää esimerkkikuvaa arkistoistani, mutta tässä on Rosette-sumu digijärkkärillä, liitettynä Celestronin CPC 800 -putkeen. Tuon jalustan rakenne on samanlainen kuin linkkaamissasi putkissa, sillä erolla että haarukka ottaa kiinni putkesta myös toiselta puolelta ja on muutenkin järeämpi ja isompi ja tarkempi. Kuva on pinottu kahdesta kolmen minuutin osavalotuksesta joita on pinotessa kierretty toisiinsa nähden tuon kentän kiertymän kompensoimiseksi.

Lopputuloksesta kuitenkin näkee, että jo sen 3 minuutin osavalotuksen aikana 1) kenttä kiertyy sen verran että tähdet venähtävät tuollaisiksi kaariksi 2) tähdet ovat muutenkin vispanneet paikaltaan vähän joka suuntaan.


ellu

Tuolla olen tehnyt demonstraatio videon oman dobsonin seurannasta: http://www.astrobin.com/full/178588/0/. Eli tuo kuva kenttä kiertyy yön mittaan eli näyttää siltä kuin kohde ns. pyörisi ympyrää.
Atsimutaalisella jalustalla kuvatessa syväätaivasta valotukset on todella rajalliset! Eikä pimeällä putkella oikein saa mitään aikaiseksi ilman pitempiä valotuksia.
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Slaya83

Hei kiitos nyt ymmärsin!!!  :cool:

Pääpaino itsellä on valokuvaamisessa joten jätän az-jalustat sikseen.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 16.12.2015, 14:11:24
Pääpaino itsellä on valokuvaamisessa joten jätän az-jalustat sikseen.

Sitten päästäänkin seuraavaan asiaan, nimittäin siihen että kaukoputken läpi kuvaaminen on extremeurheilua, joka on halvoilla välineillä hankalaa ja turhauttavaa. Tuollainen 300 euron jalusta + newton -paketti on kaukana optimaalisesta. Salaisuus on siinä, että on kätevää aloittaa laittamalla kamera seurantajalustalle kaukoputken tilalle.

En missään nimessä yritä sanoa että kannattaa unohtaa koko juttu, vaan että kun miettii vähän mitä tavoittelee niin samalla rahalla voi saada paljon sopivampia laitteita.

Esimerkiksi sellaisen voi ottaa huomioon, että kun aloittelee kuvausta niin sitä kuvaa lähinnä helppoja ja kirkkaita kohteita. Niiden löytämisen oppii tosi nopeasti ihan käsin kääntelemällä eikä gotoa silloin tarvitse mihinkään. Säästyneet rahat voi upottaa tarkempaan seurantaan.

Slaya83

Hei

Kiitos Lauri vinkeistä! Olen jonkin verran kuvannut omatekemällä ladonoviseurannalla mm. Orionin sumua ja Andromedaa mutta seuranta ei ole tarkka (ehkä 30s max valotus) ja se on sen verran suuri härpäke että tuuli ottaa siihen helposti. Kaukoputkea ei ole koskaan minulla ollut ja siksi olen nyt katsellut halpoja kaukoputkia. Toisaalta seurantajalusta on se joka kiinnostaa enemmän, että ehkä voisi pelkkiä jalustoja katsella tosiaan..

P.S. Tuli liityttyä juuri Ursaan ja tämä foorumi on kyllä hyvä paikka jossa saa asiantuntevia neuvoja! Kiitos kaikille.

Lauri Kangas

Siinä tapauksessa on hyvät edellytykset lisäharjoittelulle. Suosittelisin katselemaan esim. StarAdventureria (jos hyvä kolmijalka löytyy jo) tai EQ3-2:a. Jälkimmäisen kyytiin saa pienehkön kaukoputkenkin, mutta jos alat myöhemmin tosissasi kuvata putken läpi, tarvitset isomman seurantajalustankin.

kurppa

Eikös aika monet syväntaivaan kohteet oo kuvattu 200-500mm kameraoptiikalla??
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

monni

Lainaus käyttäjältä: kurppa - 17.12.2015, 10:32:03
Eikös aika monet syväntaivaan kohteet oo kuvattu 200-500mm kameraoptiikalla??

Itse olen kuvannut syvän taivaan kohteita polttoväli-alueella alkaen kahdeksasta millistä ja päätyen tuonne laskujeni mukaan hieman päälle viiden tuhannen millin.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."