Mitä kuvassa ja mistä näitä löytyy lisää?

Aloittaja VP, 05.12.2015, 18:06:29

« edellinen - seuraava »

VP

Moikka! Sattui foorumia selaillessa vastaan kuva NGC7000 jossa oli merkitty jonkinlainen Herbig-Haro kohde. Kokeilin huvikseni löytää sitä omasta kuvastani, joka ei luonnollisestikkaan ole samaa laatua ja näinollen sitä ei löytynyt. Kuitenkin aivan vieressä näkyy jotain muuta sumuhöttöä, ikään kuin pieni tähtirypäs udussa.

Googlailin asiaa ja tulin siihen lopputulokseen että nämä ovat LkHa -kohteita. Mutta selittäkääpäs joku mitä tuo meinaa? Tähtiä kaasun ympäröimänä vai jotain ihan muuta? Vähän heikonlaisesti löytyy infoa. En ole varma tunnistuksesta, joten kuvassa on vain arvuuttelua.

Niin, ja kun tuo höttöpallo nyt tuli löydettyä niin alkoi kiinnostamaan kaikenlaiset pienet, epätavalliset kohteet. Mistä kannattaisi aloittaa ja onko omalla laitteistollani mahdollista edes saada näistä mitään näkyviin?

-V

ellu

Yritin kaivella vähän tietoja tästä ja jos nyt ymmärsin oikein niin nämä LkHa-kohteet olisi "emission-line stars" eli siis joidenka spektrissä näkyy emissio viivoja. Aika niukasti joo tietoja löytyy joten en tiedä onko noin  :shocked:

Kätsyä olisi jos löytyisi jo valmis lista löydetyistä epämääräisistä pienistä kohteista esim. vaikka tämän NGC7000 alle olisi lueteltuna kyseiset pienet kohteet, jotka löytyisi näin helposti. Voihan olla että joku tämmöinen karttaohjelmakin on jo olemassa, mutta googlettamallakin pitäisi oikeastaan jo valmiiksi tietää mitä etsii eikä ainakaan minun tiedossa ole mitään karttaohjelmaa joka tietäisi näistä pienistä harvoin kuvatuista kohteista.
Olisiko tässä harrastelijoille yksi rojektin alku ns. tuntemattomien kohteiden kartoittamisessa.  :grin: Ottaa ensin laajempaa kuvaa ja tarkastelee sitä, valitsee mielenkiintoiset paikat ja kuvaa niitä lähemmin erilaisilla suotimilla  :tongue: Periaatteessa näin kyllä jo täälläkin tehdään.

No joo rupesi ehkä vähän rönsyilemään, mutta tosiaan olisin myös kiinnostunut näistä pienistä kohteista. Osaisiko joku vinkata onko jotain karttaohjelmaa joka näistä tietäisi tai muuta vastaavaa nimilistaa?
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Ransu

Minä olen tänä syksynä kuvaillut muutamia noista Herbig-Haro (HH) kohteista, on eräänlainen pieni projekti niiden suhteen menossa.

HH kohteiden kunnollista listaa ei tunnu löytyvän, yksi vanha linkki netistä löytyy, mutta sen takaa ei avaudu mitään. CdC karttaohjelmaan löytyy myös yksi lisäkartta näistä kohteista, mutta valitettavasti se on tehty CdC:n alkupään versioille, eikä toimi uudemmissa versioissa.En tiedä onko noita valmiina tai ladattavissa jossain maksullisissa ohjelmissa.

Simbad tietokannasta http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/ löytyy 454 HH kohdetta käsittävä lista joka varmaankin olisi mahdollista saada CdC:n erilliseksi katalogiksi jos olisi osaamista. Listan löytää VizieR linkistä, kirjoittamalla hakukenttään HH, on nimeltään V/104/catalog.
Simbad tietokannasta löytyy myös runsaasti tutkimuksia jotka liittyvät näihin kohteisiin.
Helpoin kuvattava HH kohteista taitaa olla pelikaanisumun HH555. http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1679.msg136433#msg136433

LkHa kohteet ovat kuten ellu totesi, nuoria tähtiä joiden spektrissä näkyy selvästi h-alfa emissioviivat. LkHa on lyhennys Lick observatory Halpha listoista, tri George Herbig on työskennellyt tuolla Lick:n observatoriossa ja ollut löytämässä näitä kohteita 1950-1970 lukujen välissä.
Tuossa on hyvä linkki josta löytyy LkHa listat ja muutama muukin saman tyypin kohde havaittavaksi:) http://www.ifa.hawaii.edu/~reipurth/hastars.htm

Pitäisi varmaan laittaa kysymys tuonne CdC groupiin pystyisikö joku tekemään catalogin uudempaan CdC versioon.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

VP

Löysinpäs yhden artikkelin aihepiiristä.

http://www.physics.usyd.edu.au/~gekko/doughnut.html

Hmm, tuo HH555 näyttää itseasiassa aika hyvältä. Pitääpäs ottaa projektiksi, näyttäisi sopivasti olevan kirkas yö tulossa viikon alussa. :)

-V