Maan lämmön kehitys

Aloittaja Regulus, 03.01.2008, 23:44:22

« edellinen - seuraava »

Regulus

Lapsuusvuosilta muistan vielä kuinka isä kiusoitteli ajatuksella, ettei Jouluna olisi lunta. Miksei olisi? Onhan sitä ollut joka Joulu.

Silloin ei ehkä vielä oltu ajateltu asiaa muun kuin lasten kiusaamisen kannalta. Lapsen elämään saadaan helpolla jännitystä, kun aletaan pelaamaan ajatuksella, että maassa ei ole riittävästi lunta, jotta Pukki voisi ajella reellä.

Meille tänne Itä-Uudellemaalle tuli lunta vielä 1990-luvun alussa joulukuun alkuun mennessä. Sitten meni vuosia, että lumi ehti juuri ja juuri Jouluksi. Nyt on kaksi talvea mennyt niin, että lunta on tullut Uuden Vuoden jälkeen.

Kovin nopeasti ilmasto muuttuu. Edellinen maaliskuu oli Lapissa 8 astetta normaalia lämpimämpi ja Etelä-Suomessa 4 astetta.

Vaikeaa on enää ihmisten kanssa keskustella muusta, kuin ilmaston lämpenemisestä. Jos et itse aloita, naapuri aloittaa.

Tulee välillä mietittyä mihin tämä lämpeneminen johtaa ja mitä siitä seuraa. Usein tulee mietittyä, että ihminen tuhoaa tämän planeetan. Tarkemmin ajateltuna ihminen ei tuhoa tätä planeettaa, vaan elämän tällä planeetalla. Käy nimittäin niin, että Maapallon lämpö nousee jonka seurauksena napajäätiköt sulaa ja siitä seuraa merenpinnan kohoaminen, joka lopulta aiheuttaa sen, ettei 6 mrd ihmistä mahdu kuivalle maalle. Ihmiskunta ja monet muut maan päällä elävät nisäkkäät tuhoutuvat vedenpaisumuksen seurauksena. Elämä planeetalla ei lopu siihenkään vaan torakat ja rotat sekä vesieläimet esim. valaat jäävät pitämään peruslämpöä yllä.

Se, että maanpäällinen elämä katoaa, ei merkitse Maapallon tuhoutumista. Maa kyllä selviää hiilidioksidiylijäämästä. Ihminen tuhoutuu ja samalla loppuu ilmakehän tuhoaminen. Muutama vesivoimala jää vielä pyörimään viimeisen ihmisen kuoltua ja niissä kunnissa automatiikka hoitaa jopa katuvalotkin, kun ihminen on jo jättänyt planeetan.

Lopulta parin tuhannen ympäristöystävällisen vuoden jälkeen kasvit ja alkeiselämä jälleen heräävät henkiin. Rotat ja torakat edelleen hyvissä voimissaan katastrofin jälkeen pitävät elämää yllä Maa -planeetalla ja ehkä älyllistäkin elämää syntyy jossain muodossa.

PS. Ei voi olla miettimättä sitäkään, että kappale syrjäyttää tilavuutensa verran nestettä. Jos jäävuoresta näkyy 1/8 osa, niin paljonko Maapallon merien pinta nousee, kun kaikki napajäät ja Grönlanti sulaa? Nouseeko se merenpinta oikeesti. Ja mihin maihin se eniten vaikuttaa - päiväntasaajalle vai navoille.

Kaizu

Muistan 70-luvun alkupuolelta mustan joulun. Eikä tästä hirveän kauaa ole kun Syntyi suomen pakkasennätys. En minä oman miesmuistini perusteella kovin jyrkkää ilmaston lämpenemistä näe vaikka niin toivoisinkin. Mielestäni moottoripyöräily- ja veneilykausi voisivat hyvinkin jatkua
ympäri vuoden. Hiihtämään voisin sitten mennä Lappiin, jos siltä tuntuisi. Tietysti nämä havaintokelit voisivat vähän kirkastua.

Kaizu
Kai Forssen

Regulus

#2
Loppujen lopuksi kysymys ei ehkä olekaan siitä alkaako Suomessa palmut kasvamaan vaan siitä Miksi??

Työn vuoksi joudun usein kävelemään yöllä ulkona. Pakko on myöntää, että tulee maailmanlopunmeininki mieleen, kun -talvella- -yöllä- -Suomessa- sataa vettä. Pisarat putoilee lätäköihin..Tuntuu ihan siltä, että Kaikki on jo ohi - nyt metanoli sataa takaisin maanpinnalle.

J-M

Eikös nämä lämpimät/kylmät kaudet kulje 11 vuoden jaksoissa, jotka ovat sidoksissa jollain tavalla aurinkoon ja sen pilkkuihin? Toivottavasti nyt vaan satutaan olemaan jossain sopivassa jaksossa, eikä tämä ole kokonaan ilmastonmuutoksen vaikutusta. Varmasti silläkin on osansa, mutta vaikea varmaan mitata, minkä verran.

Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

GaryP

Eikös tässä vasta uutisoitu näyttävästi että nyt on lämpimin talvi koskaan, sata vuotta olleen talven jälkeen? Eli toiseksi lämpimin vasta? Koskas ne aloitettiinkaan oikeasti ne kunnolliset lämpötilojen loggaamiset, joskus 1800-luvun puolella?

Jos maailmanlaajuisesta lämpenemisestä ei puhuttaisi ollenkaan, olisimme vaikka jossain keskisuomessa erakkoina eikä olisi tiedostusvälineista tietoakaan (voisi olla vaikka vuosi 1650), ihmettelisimme vain kun karhut eivät tajua mennä nukkumaan vaikka mennyt jo pitkään puiden lehtien lähtemisestä... taas vuoden tai pari päästä olisi valkoista samoihin aikoihin, ja episodi unohtuisi.

Meneekö nyt resursseja ja varoja hukkaan tuohon touhotukseen? Kuinka paljon USAssa paloi metsää tarpeettomasti ja tuotti hiilidioksidia? Kauhiasti kysyttävää, mutta jätän listan kesken.

Viimeinen kysymys; kuka hyötyy hössötyksestä eniten?

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Regulus

Lainaus käyttäjältä: J-M - 04.01.2008, 07:14:30
Eikös nämä lämpimät/kylmät kaudet kulje 11 vuoden jaksoissa, jotka ovat sidoksissa jollain tavalla aurinkoon ja sen pilkkuihin?Meikäläisellä on nyt neljäs 11v periodi menossa eikä kyllä vielä ole osunut kohdalle toista samanlaista.

Kaizu

Vuosittaiset vaihtelut peittävät melko tehokkaasti keskimääräisen lämpötilan nousun. Oma muistini toimii niin että muistan
paremmin normaalista poikkeavat tilanteet kuin sen että lähtikö Tuusulanjärvestä jäät ennen vai jälkeen vapun.
Yksi viime vuosien kohokohtia oli kun testasin marraskuun alkupäivinä veneeni jäänmurtokykyä Porvoon joella.
Kulkee kaksisenttisessä mutta nousee nelisenttisen jään päälle.
Olin ajatellut lähteä taimeneen mutta hyvä kun pääsin veneluiskalle.
Pari talvea aiemmin jätin veneen itsepäisyyspäivänä veteen odottelemaan tapaninajelua. Jouluna sitten veistin sen kirveellä irti ja nostin ylös.

Kaizu
Kai Forssen

jaava

Muistan jonkun uudenvuoden 60-luvun jälkimmäisellä puoliskolla kun kavereiden kanssa maattiin selällään kuivalla nurmiikolla lämpimässä säässä ja juteltiin vilosovisia. Tai mitä nyt murroiässä kykenee vilosovoimaan. Sääkin sai osansa. Helsingin länsipuolella, aivan rannikolla.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.