Avaruuspaja

Aloittaja MikaHoo, 16.01.2016, 20:51:20

« edellinen - seuraava »

MikaHoo

Lupasin järjestää lasten koululla viikon kuluttua avaruusaiheisen teemapajan 1-9 luokkalaisille. Ajattelin esitellä hieman kaukoputken käyttöä paikalle tuotavalla pienellä putkella. Kuvien lisäksi löytyy pari meteoriittia joita tarkoitus kierrättää. Lisäksi tähtitaivasta tarkoitus näyttää Stellariumilla. Olisiko vinkkejä mitä muuta toiminnallista voisi järjestää ?  Pari kertaa aikaisemmin olen käynyt myös kouluilla pitämässä oppitunteja tähtiharrastuksesta. Hauska nähdä miten kiinnostuneita lapset ovat aiheesta.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

mmu

RE
Olen vetänyt joitakin vastaavia kesäkouluja sekä kesä-yliopiston kursseja. Onnistuminen ja lopputulos voi olla vaihtelevaa. Suosituin on ollut Ursan planetaario. Valitettavasti sen tekniikka on viime vuosisadalta ja käyttö tosi alkeellista nykyajan mobiileja käyttäville. Ursan olisikin pikaiseti päivitettävä palloplanetaarion projetori nykyaikaiseen digiprojektorimalliin! Palloplanetaario on lapsille mielenkiintoinen paikka ja pimeä päivälläkin! Toisena työkaluna suosittelen Celestiaa tai Stellariumia. Molemmat edellyttävät vähän parempaa dataprojektoria sekä täysin pimennettävää luokkaa.
Optisista laitteista mielestäni paras on aurinkoteleskoppi (esim. Coronado), jota voi käyttää päivällä. Sen voisi saada lainaksi paikkalisilta tähtiharrastajilta, kiitokset vain täälläpäin Novan jäsenille!
Rakentelussa voi piirtää porukalla illan tähtikarttaa (mytologiahahmoineen), rakentaa Aurinkokuntamalleja (mittakaavat/mallit löytyvät esim. Googlaamalla: Build Your Own Solar System) valmispalloista (styrox-palloja löytyy valmiina), rakentaa Gallilei-kaukoputkia pahvihylsyihin tai rakentamalla vesiraketteja. Lisäohjeita näistä ja muusta löydät julkaisusta: Löydä maailamankaikkeus - materiaali opetuksen tueksi, LUMA-keskus MAOL.