Kauden 2015-2016 visuaalihavainnot

Aloittaja Celest1al Sphere, 30.08.2015, 23:23:22

« edellinen - seuraava »

Oskari

No joo. :grin: Siinä voisi vakainkin piirustuskäsi alkaa jo vapista. :azn:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

Celest1al Sphere

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 17.12.2015, 16:41:27
Taivaanvahtiin raapustinkin jo hieman juttua, mutta laitetaan nyt tännekkin viimeisimmästä "joogatuokiosta" hieman höpinää.

Elikkäs tosiaan ihan uusia lihaksia selästä löytyy, kun ensimmäistä kertaa yritti Newtoniin tottunut katsella linssiputkella korkealla olevia kohteita. Vieläpä kun en kulmapeiliä omista, ainakaan toistaiseksi. Vähän apua sain nojautumalla retkijakkaraani.

Keli oli havainnointiin melko hyvä läpinäkyvyydeltään, joskin seeing oli surkea. Välissä hieman rauhallisempiakin kohtia muttei yli 60x suurennusta kyllä mielellään katsellut. Pakkasta oli kirpeät -16C, mutta siitä huolimatta lähdin urheilemaan vakiopaikalleni.
M42 sai toimia illan päätähtenä. Murphy pisti heti alkuun kapuloita rattaisiin kun olin vakaasti sitä mieltä että hanskat ovat autossa mukana. Ei olleet, tuloksena 3,5 tunnin päästä melko kankea kaveri.

Pakkasesta huolimatta kosteaa oli, okulaareja sai olla kokoajan sulattelemassa vaikka kovasti yritinkin pidättää henkeä ja puhallella huurut eri suuntaan. Yllättävän hyvin muuten toimii alkomahoolia sisältävät puhdistusliinat pakkasessa, sulatti melko paksunkin huurteen okulaarista pienellä vaivalla.
M33 on ollut itselläni semmoinen pienimuotoinen haaste, oikein missään en ole saanut näkyviin paljoakaan yksityiskohtia. Vähäkontrastinen läntti taivaalla on melko osuva vertauskuva. Nyt kuitenkin onnistuin näkemään jo hieman kierteishaaroja 20mm okulaarilla, aika kranttu tuntui olevan suurennuksen suhteen. Jos meni liian isoksi niin ei tahtonut nähdä mitään ja liian pienellä erottui vain epämääristä mössöä.

Andromedasta yritin etsiskellä NGC206 -tähtipilveä, mutta varmaankin etsin liian läheltä keskustaa ja ulkomuistista en muistanut kummallako puolella se on. Kännykän tähtikartta jostain syystä ei suostunut latautumaan lainkaan. Etsiskely keskeytyi apupeilin huurtumiseen, jääköön ensikertaan.
Onneksi kuitenkin älysin ottaa tuon linssiputkeni mukaan myös. Mielenkiinnosta halusin vertailla mille M42 näyttäisi, hyvältähän se. Kokeilin sitten huvikseni liekkisumuakin, alkuun ei erottunut mutta kun vein Alnitakin juuri kuvakentän ulkopuolelle häikäisemästä niin siellähän se sitten oli. Suoraan kohti katsoessa se muistutti hieman perhossumua muodoltaan, ohi katsoessa erottui ikäänkuin hevosenkenkä. Haituvia reunoilta en erottanut.

Pakatessani romppeita takaisin autoon huomasin että jänis oli käynyt ihan parin metrin päässä minusta. Tapana on polkea ennen havaintojen aloittamista semmoinen pieni rinkula maahan jotta putki ei uppoa hankeen ja salkkujen pohjassa ei ole niin paljoa lunta. Ringin koko ehken 2-3m, sen sisäpuolelle oli jänö kuitenkin uskaltautunut. Pitää olla ihmisen keskittynyt puuhiinsa ettei huomaa mitä ympärillä liikkuu. No, onneksi ei sentään karhu talsinut ihan niin läheltä. :)

-V

Todella hieno ja eläväinen havaintokertomus! Tuohon on helppo samaistua. Ja oikein mallikkaan havainnonkin sait aikaiseksi kaikista haasteista huolimatta!

Kannattaa tosiaan se kulmapeili hankkia, sellainen helpottaa elämää. Lisäksi kannattaa hankkia jokin kunnollinen tähtikartta. Kännykän tähikarttaohjelmien käyttäminen vie hämäränäön ja lisäksi puhelimesta voi kylmässä loppua akku tai se voi muuten hyytyä. Itse käytän Skymap pro -nimistä tähtikarttaohjelmaa. Ohjelma on maksullinen, mutta siitä saa erittäin hyvät karttatulosteet mukaan kentälle. Sitten tarvitaankin enää punavaloa kartan lukemiseen ja piirustusvälineiden kanssa nyhräämiseen ja onnistumisen edellytykset alkavat olla kasassa! Ohjelma on kyllä maksullinen, ja jotta tuosta saa karttatulosteita ulos, tarvitaan tietenkin myös tulostinta tietokoneen kaveriksi.

Skymap pro: http://www.skymap.com/

Tietenkin myös ilmaisohjelma Cartes du Ciel on vaihtoehto. Minun mielestäni Skymap pro vain on parempi. En tiedä, millaisia tulosteita Cartes du Cielistä saa ulos.

Cartes du Ciel: https://www.ap-i.net/skychart/en/start

Sitten vaihtoehtona on myös ihan perinteinen Uranometria, joka on DS -harrastajan raamattu: http://willbell.com/u2k/index.htm

Tuosta voi esim. skannata tarvitsemansa sivut ja sitten tulostaa ne mukaan ulos lähtiessä. Tällöin ei itse kirjaa tarvitse raahata ulos kylmään ja kosteaan.

Terveisin,

Juha

Oskari

Lainaus käyttäjältä: Aldebaran - 18.12.2015, 09:03:08
Kännykän tähikarttaohjelmien käyttäminen vie hämäränäön...
Tästä tulikin mieleen: Onkohan olemassa sellaisia suojalaseja, jotka suodattaisivat kaiken muun paitsi punaisen valon? Pystyisikö tuollaisten kanssa tarvittaessa värkätä hetken puhelimen kanssa ilman, että hämäränäkö menee? :cool:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

VeskuP

Itse käytän Skysafaria, jossa ainakin saa nightmoden päälle, ei mene hämäränäkö :wink:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VP

Itse en ole juurikaan punavaloa kännykässä tarvinnut, Dimly niminen softa on käytössä ja näytön saa niin himmeälle ettei kovinkaan suurta haittaa koidu edes täysin valkealla pohjalla olevista kuvista. Tämä siis sillä oletuksella että softan on muistanut laittaa ennen havaintojen aloittamista päälle. Pari ihanaa yllätystä on ollut kun mukamas onkin päällä ja sitten rävähtää kirkas valo silmiin.

-V

Oskari

No tuo Dimlyhän vaikuttaa tosi hyvältä! Kiitos vinkistä! :smiley:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

VP

#66
Se olisi taas yksi kuutamoyö takana, kovinkaan pimeää ei tosiaankaan ollut. Mutta sitäkin mukavampaa, Juhan havainnon innoittamana kokeilin bongata Catalinan ja helpostihan se löytyi kun vain tiesi mistä etsiä. Alkuun tähtäsin aivan liian ylös, mutta heti kun komeetta löytyi kameran kuvasta mallailin samaa kohtaa kiikareilla. Bingo!
Ei muuta kuin putki tanaan ja piirtämään. Seeingi oli todella hyvä, väittäisin että paras koko syksynä. Etenkin Jupiterin suunnalla oli kuin kuvaa katsoisi. Planeettakameran kuva tietysti velloi vaikka mihinkä suuntaan, mutta ainakin visuaalisesti oli nättiä.

Häntää en erottanut, kuu haittaa sen verran pahasti. Kuitenkin komeetoille tyypillinen hailakka, sinivihreä väri erottui etenkin sivusilmällä.

Tein pienimuotoisen videopätkän kyseiseltä illalta myös, päätähtenä Mr. JVO. :)

https://youtu.be/bfmnUXqRcxk

-V

RL

Millä kameralla tuo video on kuvattu? :cool:

VP

Lainaus käyttäjältä: Roope - 27.12.2015, 17:20:56
Millä kameralla tuo video on kuvattu? :cool:

Canon 6D + Sigma 35mm f/1.4

Celest1al Sphere

Moi kaikki!

Pääsin lokakuussa vihdoin toteuttamaan unelmani eteläisten syvän taivaan kohteiden havaitsemisesta! Tuolloin lähdin Kanarian saarille Teneriffalle havaitsemaan erityisesti Jousimiehen ja Skorpionin kohteita. Tuolloin ajoin viitenä peräkkäisenä yönä Teiden huipulle havaitsemaan. En tässä nyt jaa laajempaa raporttia havainnoistani, koska asiasta kiinnostuneet voivat käydä lukemassa sen blogissani (linkki tämän viestin lopussa).

Tässä kuitenkin muutama makupala Teiden havainnoista:

Messier 4 (pallomainen joukko Skorpionissa)



Messier 7 (avoin joukko Skorpionissa)



Messier 8 (kaasusumu Jousimiehessä)



NGC 6822 (kääpiögalaksi Jousimiehessä



NGC 253 (galaksi Kuvanveistäjässä)



NGC 6231 (avoin joukko Skorpionissa)



Blogipostaukset:

1. yö: https://celest1alsphere.wordpress.com/2015/12/27/observing-on-mt-teide-tenerife-1st-night/
2. yö: https://celest1alsphere.wordpress.com/2015/12/27/observing-on-mt-teide-tenerife-2nd-night/
3. yö: https://celest1alsphere.wordpress.com/2015/12/27/observing-on-mt-teide-tenerife-3rd-night/
4. yö: https://celest1alsphere.wordpress.com/2015/12/27/observing-on-mt-teide-tenerife-4th-night/
5. yö: https://celest1alsphere.wordpress.com/2015/12/27/observing-on-mt-teide-tenerife-5th-night/

Celest1al Sphere

Moi,

vielä kanarian reissulta palattuanikin minulla riitti energiaa havaitsemiseen, vaikka ajatus suomalaiseen, kosteaan ja kylmään yöhön sukeltamisesta ei Kanarian lämmössä köllettelyn jälkeen tuntunut enää kovin houkuttelevalta. Palo päästä havaitsemaan oli kuitenkin suuri, joten raahasin 25cm dobsonini ulos kaikesta huolimatta. Olin siis havaitsemassa 19./20.10.2015 Ulvilan Friitalassa.

Tuolloin kohteikseni valikoituivat seuraavat kohteet: NGC 1027 ja NGC 7139.

NGC 1027

Kyseessä on Kassiopeiassa sijaitseva avoin tähtijoukko. Tämä on suhteellisen lähellä Sydän- ja Sielusumuja, jotka ovat tähtikuvaajien ikisuosikkeja. Tämä avoin joukko oli ihan kiva kohde visuaalisesti.



NGC 7139

Tämä on hyvin himmeä ja pienehkö (ei kuitenkaan tähtimäinen) planetaarinen sumu Kefeuksessa. Sumu hädin tuskin näkyi ilman OIII suodinta, mutta suotimen kanssa sumu näkyi mukavasti.



Laitan näistä linkit blogiteksteihin huomenna.

Tällaista tälläkertaa!

Terveisin,

Juha

Celest1al Sphere

Moi,

vielä kerran pääsin havaitsemaan syvää taivasta visuaalisesti tämän vuoden aikana. Tässä havaintoraportti yöltä 5/6.11.2015. Havaintopaikkana Ulvilan Friitala. Olosuhteet: perisuomalaiset, eli kylmää ja kosteaa, sentään taivas oli selkeä.

Yön kohteiksi valikoitui kaksi kohdetta Ajomiehestä: NGC 1907 ja 1931.

NGC 1907

NGC 1907 on pieni avoin joukko Ajomiehessä, aivan M38:n vieressä. Kohteesta ei tällä putkella kovin paljon saanut irti. Kohde näytti lähinnä pieneltä utuiselta läiskältä, josta erottui muutamia tähtiä.



NGC 1931

NGC 1931 on pieni avoin joukko+sumu -kombinaatio Ajomiehessä M38 ja M36:n lähistöllä. Tällä putkella kohteesta ei saanut muuta irti kuin että se näytti pieneltä ututäplältä, josta erottui muutamia tähtiä. Tulipahan havaittua tämäkin kuitenkin.



Siinäpä olivatkin tämän syksyn DS -visuaalihavainnot minun osaltani! Laitan näistä blogipostaukseen linkin huomenna.

Hyvää ja tähtikirkasta uuttavuotta kaikille! Palaillaan asiaan ensi vuonna joskus.

Terveisin,

Juha

Oskari

No huh, mitä piirrustuksia Juhalta! Kova suoritus tuo viisi yötä Teneriffalla! :shocked:

Villeltä myös hieno havainto Catalinasta! :smiley:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

VP

Joopa, Juha pistää semmoista settiä että kehtaakohan tätä edes laittaa...

Kävin tuossa illalla Saturnuksen tornilla, varsinaisesti on ensimmäinen kerta kun pääsin tekemään Meadella "tosihavaintoja", kummallisia nuo pilvet. Ilmestyvät heti kun kuvun aukaisee ja häipyvät heti kun menet kotiin.
Tällä kertaa niin ei kuitenkaan ollut, sen sijaan eilen illalla porukalla säätämämme GoTo, joka osui melkein täydellisesti jopa 300x suurennuksella, heitti vaivaiset 120 astetta! Liekkö jossain vaiheessa kun ajelin virrat katkennut ja siitä sitten sekaisin.

Kohteeksi päätyi M42, lähinnä johtuen siitä että M13 oli puiden takana ja juuri kuuta katsellut havaitsija ei paljon nähnyt tehdä tähtihyppelyä etsinputkella. Pimeänäön palautuessa kumarsin kyllä syvään kuningas apertuurille. Näky oli suorastaan huikea kuusta ja valosaasteesta huolimatta!
Ihan erinäköisenä hohti keskusta kuin ennen, normaalisti olen erottanut vain kirkastumaa keskellä. Nyt kuitenkin erottui paljon erilaisella valoisuudella olevia kohtia. Väriäkin näkyi kun otin UHC suotimen pois, selkeästi sinertävämpi kuin taustataivas. Pitäisi yrittää kuuttomana yönä josko näkyisi jotain muutakin sinisen lisäksi.

Trapetsista erottui hetkittäin melkein se maaginen viidennes tähti (viereinen tähti kävi paisuneen kahdeksikon muodossa). En kuitenkaan yksittäistä tähteä pysty varmistamaan ainakaan vielä, parempia seeingejä odotellessa.

-V

Timpe

Komeita visuaalihavaintoja, täältä syvä kumarrus ja kiitos jakamisesta havaitsijoille! :cheesy:
- Timo Inkinen