Missä linnunradan pystyy havaita parhaiten Kokkolan alueella?

Aloittaja jonnarintamki, 08.11.2014, 15:51:30

« edellinen - seuraava »

jonnarintamki

Mikä olisi hyvä paikka linnunradan havaitsemiselle Kokkolassa tai Kokkolan lähistöllä?

kurja

kokkolan seudusta ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta linnunratahan tietenkin kulkee itä-länsi välillä, tai tarkemmin koillisen ja lounaan välillä. Pimeän paikan etsinnässä on valosaastekartta paikallaan, ellei joku paikallinen osaa neuvoa oivaa havaintopaikkaa.

Valosaastekartta: http://www.blue-marble.de/nightlights/2010

Ja vielä Stellariumista kuvakaappaus jossa ilmansuunnat ja linnunrata näkyy kuten Kokkolan alueella pitäisi näkyä sans mahdollinen valosaaste, jospa näistä olisi jotain apua :)einari

Voiko nyt sanoa että Linnunrata kulkee jonkin ilmansuunnan mukaan kun se kiertyy yön mittaan.
Tiheimmät osat Suomessa taitaa olla joutsenen tähtikuviossa.

Siitä on aikaa kun Kokkolan tähtitaivasta olen katsellut mutta muistelen että ns suviseurapelto oli hyvä paikka.
Ihan kuin täällä foorumillakin olisi joku ketju kokkolan havaintopaikoista.
___
Tapio

kurja

Lainaus käyttäjältä: einari - 08.11.2014, 20:01:00
Voiko nyt sanoa että Linnunrata kulkee jonkin ilmansuunnan mukaan kun se kiertyy yön mittaan.
Tiheimmät osat Suomessa taitaa olla joutsenen tähtikuviossa.


Aivan niin kiertyy, en sitä älynnyt mainita tuossa... eli illan pimennyttyä tähän vuodenaikaan siellä koillis-lounas suunnassa.

JiiHoo

Stellarium on (kuten yltä näkyykin) hyvä työkalu hahmottamaan Linnunradan (ja myös muiden kohteiden) sijaintia taivaalla, joten kannattaa ehdottomasti ladata ja asentaa se.

Light Pollution Atlaksesta saa käsityksen valosaasteesta, vaikkakin tämä versio perustuu muutaman vuoden vanhaan dataan:
http://djlorenz.github.io/astronomy/lp2006/overlay/dark.html
Sen värikoodaus vastaa Bortlen asteikkoa: http://www.bigskyastroclub.org/lp_bortle.html

Joni

Valosaastekarttojen perusteella asiaa joskus tutkin ja melko hyvältä vaikuttaisi vasta jossain toholammilla ja perhon erämaissa...lähimpänä kaupunkia pimeintä saattaa olla jossain linnusperästä hassisen kylälle ja sieltä jonnekin kälviän ja ullavan rajoille. Melko hyvin on pimeää etelään juurikin kun menee kolan sahalta isolle koskelle ja siellä olevilla aukeilla. Jos on auto niin menisin sinne hassiseen päin. Kohtuullisesti pimenee myös pohjoiseen mentäessä kun jatkaa rödsöstä hälskäriin. Siellä hyvä näkymä merelle ja erityisesti revontulia jos bongailee tai muutakin. Täällä riippuu tosi paljon ilman kuivuudesta ja puhtaudesta kuinka paljon kaupunki "häiritsee". Aikoinaan sopivan pimeää oli myös ruotsalossa ja siellä olevilla aukeilla tai pirskerin nokalla. Koiviston tieltä tai sokojan tieltä pääsee myös hyville aukeille mutta jonkin verran kruunupyyn valot saattavat ainakin kuvaamista häiritä.

oba

Omakohtaisen kokemuksen mukaan Kokkolan lähistöllä ihan hyviä paikkoja löytyy kun jaksaa mennä tarpeeksi kauas.
Oma uusi suosikki on Välikylässä sijaitseva Lintukankaan metsätie. Välikylässä sammuu katuvalot puolenyön aikaan, jonka jälkeen taivas on erittäin kirkas. Voi sinne kyllä mennä vaikka valot olisivat päällä, ei ne niin paljon haittaa kun sitä metsätietä tarpeeksi kauan ajaa.
Samoin jossain siinä Kälviän ja Lohtajan rajamaastossa sijaitsevat Pesäkivet on ihan hyvä paikka grillausmahdollisuudella, mutta Kannuksen, Lohtajan ja Kälviän valot vähän haittaavat.
Hyviä paikkoja löytyy myös meren rannoilta. Esim. Harrbådan majakalla niemen kärkeen mentäessä tähtitaivaan kirkkaus yllätti suuresti, vaikka tehdasalueen valot paistaa vieressä.
Yleisesti ottaen joutuu sen parikymmentä kilsaa liikkua poispäin Kokkolasta, jos sisämaahan haluaa havannoimaan. Ärsyttävää, että miten paljon turhaa valoa saa ängettyä niinkin pieneen kaupunkiin  :veryangry: