Mars ja ylikulku

Aloittaja antero65, 16.06.2015, 12:04:01

« edellinen - seuraava »

antero65

Hei, Ursan kotisivu kertoo, että Mars ei näy. Tähtikartassa näkyy punainen M Auringon paikkeilla. Voisiko siis edes teoriassa olla nähtävissä Marsin ylikulku (eli Mars näyttäisi kulkevan Auringon editse) Aurinkoa vasten, vai onko Mars Auringon vastakkaisella puolella? Kantsiiko tähtikartassa siinä tapauksessa, jos siis Mars on Auringon suunnalla mutta maasta katsoen Auringon takana, näyttää koko punaista planeettaa?

Vai onko aloittelijan kysymys älytön, tarpeeton tms. - eli olisinkos voinut itsekin vastauksen jostakin kaivaa...
Antero

antero65

Ok, siis kysymykseni oli tyhmä. Mars ei ulkoplaneettana voi koskaan olla alakonjunktiossa, vaan se on /nyt/ äskettäin ollut/ kohta oleva/ Auringon takana eli yläkonjunktiossa. Eli ei voi nähdä maasta. Mistäköhän selvittäisin tuon yläkonjunktion tarkan ajankohdan? Vai onko nyt kuitenkaan yläkonjunktiosta kysymys, eli onko vain "Mars lähellä Aurinkoa"?

Lauri Kangas

Konjuktio tarkoittaa että kahden aurinkokunnan kappaleen rektaskensio on sama, ts. ne ovat kiertoliikkeissään sellaisessa vaiheessa että näkyvät samassa suunnassa.

Marsin ja Maan, kuten juuri minkään muunkaan kappaleen ratatasot eivät kuitenkaan ole täsmälleen samassa tasossa vaan Mars ohittaa auringon (tai oikeastaan toisinpäin) vähän ylä- tai alapuolelta. Mitään näistä tapahtumista ei Auringon kirkkauden takia juuri pysty havaitsemaan.

Planeetat järjestävät konjuktioita myös keskenään sekä Kuun kanssa tämän tästä. Nämä näkyvät yö- tai hämärätaivaalla toisinaan ja ovat varsin näyttäviä.

Suosittelen asentamaan Stellariumin, siinä saat ilmakehän pois häiritsemästä, voit tsuumailla Marsia kohti ja kelata aikaa eestaas, jolloin voit hahmottaa varsin selvästi miten mikäkin liikuskelee.

VeskuP

Ihan vaan noista ylikuluista jos ne kiinnostaa.
Seuraava Suomessa: Merkurius 9. Toukokuuta 2016 ja Venuksella 10. Joulukuuta 2117(Ei tarvitse varmaan tuota enää seurata)
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

pepa

Merkuriuksella ja entisellä Plutolla taitaa olla suurin inklinaatio. En jaksa muistaa mikä on Venuksen kulma. Mutta olen yhden ylikulun nähnyt, lieneekö 2002 tai sinne päin. Viimeisin oli pilvien takana.
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.

Tane

 Ei nyt kovin kauan ole noista Venuksen ylikuluista, että jopa muistan.
Viimeisestä Venuksen ylikulusta on kolme vuotta. Sitä edellinen 2004. Sukupolveamme on tuossa asiassa hemmoteltu. 1761 saivat moista Suomessa näkyvää edellisen kerran ihmetellä ne harvat jotka tiesi...2117 ylikulkua ei Suomessa näe, no onhan tuohon aikaa suunnitella havaintoretkeä.
Celestron C14,