Apupeilin kollimointi

Aloittaja Misam, 09.08.2007, 11:00:41

« edellinen - seuraava »

Misam

Kyseessä SW 10" Dobson.

Silmämääräisesti tarkasteltuna kaikki osaset ovat kohdallaan: apupeili on keskellä tarkennuslaitetta, pääpeilin kuva kannattimineen on apupeilin keskellä, apupeilin heijastus on keskellä ja pääpeilin keskusympyrä on keskellä ja silmä kauniisti keskellä tätä kaikkea.

Tarkistin asian Cheshirellä: edelleen pääpeilin kuva on keskellä apupeiliä ja Cheshiren heijastuksessa Cheshiren kurkistusreikä on pääpeilin keskusympyrän keskellä, mutta Cheshire paljastaa, että apupeiliä pitäisi siirtää kohti pääpeiliä näkymää tarkasteltaessa ehkä n. 1 mm:n verran.

Tiedän, että hyvä kollimointi on kaikkien osiensa summa, mutta mikä on oheisen tilanteen lopullinen vaikutus visuaalihavainnoinnissa?

Uskaltaako apupeiliä alkaa siirtää kohti pääpeiliä vai joudunko sen seurauksena ongelmiin apupeilin kallistuksien kanssa, jos ne ko. operaatiossa sattuvat muuttumaan?

Misam

Uhmasin kokeneemman neuvoa ja päätin hankkia kollimointikokemusta eli säädin eilen apupeiliä, ensin keskemmälle kohti pääpeiliä ja sen jälkeen kallistukset kohdalleen. Aikaa se vei, mutta alkoi sujua, kun ymmärsin, kuinka vähän niitä kallistuksen säätöruuveja pitääkään löysätä/kiristää kerrallaan. Homma helpottui lisää, kun älysin olla yrittämättä tehdä säätöä seuraamalla pääpeilin keskusrengasta Cheshiren ristikon keskelle (aloin sekoilla suunnissa) vaan tein säädöt seuraamalla miten pääpeilin kiinnitysklipsien heijastukset käyttäytyivät ruuveja kierrellessä. Ja tulihan se keskusrengas siinä ohessa tietenkin keskelle ristikkoa. Lopuksi pääpeili kohdalleen Cheshiren avulla.

On tuo Cheshire kyllä oiva työkalu varsinkin pääpeiliä säädettäessä.

Apupeilin säätämisestä: tällä foorumilla on ollut kannanottoja laserkollimaattorin puolesta ja vastaan, mutta kysyn vielä: olisiko tuossa apupeilin kallistuksien säädössä laser helpottanut työtäni / johtanut tarkempaan lopputulokseen kuin Cheshire? Nyt toki reidet sai hyvää jumppaa kun kyykki edestakaisin aukon ja tarkentimen väliä...

Yksi huomio vielä: kun ryhdyin tuhon apupeilin säätämiseen, huomasin, että yksi säätöruuveista oli aivan löysällä. Onko se mahdollisesti tehtaalla jätetty tarkoituksella löysälle esim. jännitysten takia? Itse kiristin kaikki säätöruuvit napakasti, en kuitenkaan tietenkään voimalla.

Ja vielä: kyselin tuolla toisessa ketjussa itsetehdystä (4mm okalaari linssi porattuna + UHC) autokollimaattorista. Tein sellaisen joutilaasta okulaarista ja se käyttäytyi kuten netissä eri artikkeleissa on kuvattu: pupilli näkyi keskellä voimakkaasti suurennettuna muun "peilipinnan" (UHC) ollessa tumman. Tällaisella autokollimaattorilla voinee ilmeisesti tarkistaa kollimoinnin; sen käyttö itse säätämiseen lienee epätarkkaa?

Misam

Mielenkiinnosta kokeilin vielä apupeilin säätöä laserkollimaattorin avulla: huomattavasti helpompaa ja ainakin näennäisesti tarkempaa; putki päydälle tarkennuslaite suoraan ylöspäin ja kollimoitu laserkollimaattori holkkiin lepäämään ilman kiristysruuveja: todella helppoa säätää säde keskelle pääpeilin keskusrengasta. Mutta pääpeilin säätämisessä kyllä Cheshire hakkaa laserin mennen tullen. Parin iteraatiokierroksen jälkeen kaikki näyttäisi olevan entistä tarkemmin kohdallaan. Toivottavasti peilin keskusrengas on sitten myös optinen keskipiste!

Hyvät havaintokelit ja oma aikataulu eivät vielä ole kohdanneet paljastaakseen kollimoinnin lopullisen tuloksen...

Muuten, mitä tarkoittaa / miten tapahtuu "collimation with a barlowed laser"?

tide

Tapahtuuko peiliputkessa apupeilin säätö niiden kolmen säteittäin olevan ruuvin avulla putken suulla? Onko keskellä oleva isompi ruuvi (jos sellainen on) lukitus ruuvi vai liittyykö sekin säätöön?  Thanks!

Jore

Juuri niillä kolmella ruuvilla säädetään. Ja se keskimmäinen ruuvi on yleisesti se jolla itse apupeili on kiinni, eli jos sen irroittaa niin lähtee apupeili irti. Sillä vissiin voidaan myös säätää, apupeilin etäisyyttä/syvyyttä? sopivaksi fokusointilaitteen reikään nähden?
SW ED 80
SW EQ 3-2
OBTICA GIANT 20x80
CANON EOS 350 D

Misam

Lainaus käyttäjältä: Misam - 15.08.2007, 09:33:29
Hyvät havaintokelit ja oma aikataulu eivät vielä ole kohdanneet paljastaakseen kollimoinnin lopullisen tuloksen...


Syy, miksi tähän kollimointiin lähdin, oli se, että viime havaintokaudella huomasin (siirryttyäni TS Super Plösslistä Baaderin Hyperion okulaareihin), että tähdet tarkentuivat lyhyiden viivojen kautta pisteiksi, ei pienestä täplästä pisteeksi; ko. viivat olivat toisiinsa nähden kohtisuorassa, kun tarkennusta sääti edestakaisin. En myöskään ollut täysin tyytyväinen tähtien pistemäisyyteen. Diffraktiorenkaita en silloin tutkinut.

Eilen tutkin kollimointini lopputulosta: "donitsi-testi" oli ok, mutta sehän ei vielä mitään kerro, ellei kollimointi ole täysin pielessä. Tähdet myös tarkentuivat nyt täplästä pisteeksi ja pistemäisyyteen olin todella tyytyväinen. Diffraktiorenkaita tutkin 240x suurennoksella, olivat symmetriset. Tiedän, että diffraktiorenkaat pitäisi tutkia tuosta vielä vähintään tuplasuurennoksella, mutta pilvet rynnivät taivaalle...

Airy-kuvioihin en ehtinyt perehtyä, ne vaatinevat myös vähintään 2xaukko -suuruisen suurennoksen.

Mutta summa summarum: näyttäisi siltä, että silmäni on nyt näkemäänsä tyytyväinen, se riittäköön! Tarkoituksenahan on ihailla kohteita, ei diffraktiorenkaita...