Kaukoputkiarvioita omien käyttökokemuksien perusteella?

Aloittaja Timpe, 24.04.2015, 22:18:26

« edellinen - seuraava »

Timpe

Luin Cloudy Nightsin keskusteluista Cats I've owned and quick ratings -ketjua, jossa katadioptristen putkien omistajat arvioivat omia putkiaan. Täällä Suomessa lienee turha rajoittaa aihetta pelkästään Cat´teihin, joten kertokaapas mitä kaukoputkia olette omistaneet ja käyttäneet tähtien katseluun/kuvaamiseen/yms. mihin sitten kaukoputkia käytättekään. Aloitan listaamalla omat subjektiiviset mielipiteeni omistamistani kaukoputkista (asteikolla 4...10) :grin:

100mm F8.5 Newton - itse tehty peilikaukoputki, Teknofokuksen peilit, muut osat Heikinheimon oppaan mukaan itse tehden, paras Newton mitä olen omistanut ja millä tähtitaivaalle katsonut alle 20 vuotiaana pojankloppina. Lämpimät muistot putkesta, vaikka putken kuva oli varmaan ihan "kuralla" kaikin puolin. Ekaa ATM-kaukoputkea ei vain voi arvioida objektiivisesti, 10/10 silloiseen tarpeeseeni  :rolleyes:

200mm F6 Newton  - itse tehty peilikaukoputki, Teknofokuksen peilit, muut osat Jari Turusen Kaukoputken rakentajan käsikirjan mukaan, piti olla huima harppaus 100/850mm putkesta, mutta käyttöaika ja -määrä tälle jäi kumminkin vähäiseksi. Joo, pallomaisista joukoista erottui tähtiä, mutta kun samaan saumaan tuli muutto maalta kaupunkiin, niin harrastus otti tämän myötä takapakkia ja putken potentiaali jäi käyttämättä. Liian raskas siirreltäväksi, kun tein putken viemäriputkesta Dobson-jalustalle. Myin tuon pois ja hankin tilalle kevyempää kalustoa. 7/10

Leica APO Televid 77 - hieno lintukaukoputki, jotä käytin vuosikaudet lintuputkena 20x / 32x suurennuksilla ja kuvausputkena digi-scopingissa (Nikon CoolPix 4500 pokkarilla). Kuvaltaan, ladultaan ja ominaisuuksiltaan mainio laite päiväkäyttöön, mutta turhan heikko tähtikäytössä: liian vähän apertuuria ja suurennusta ds-kohteisiin, lisäksi päiväkäytössä mielestäni erinomainen kuvalaatu tippui tähtitaivaalla vain hyväksi eli en pitänyt laitetta enää hintansa arvoisena. Myin pois aktiivisemmalle lintuharrastajalle, 8/10.

SkyWatcher 150mm F15 MCT Ensimmäinen ostoputkeni puhtaasti tähtiharrastukseen. 150/1800mm MCT oli hyvä korvike 200/1200mm Newtonille paljon aiempaa kevyemmässä paketissa. Ja tässä tuli mukaan myös GoTo-jalusta. Vau, kuinka helppoa oli etsiä kohteita taivaalta aiemman tähtihyppelyn sijasta! Tällä putkella myös ensimmäinen havainto tähden Airy diskistä (kaunista!), kun sain putkeni kollimoitua (!) kuntoon :grin:  En silti tehnyt tuolla kovin ahkerasti havaintoja, mutta yritin kuvata Kuuta ja planeettoja, kunnes laitteen rajat tuntuivat tulevan vastaan ja teki mieli suurempaa laitetta. (Noh, enpä omistanut tuolloin mv-video-ccd-kameroita tms. välineistöä, jolla olisin saanut putken kyvyt täysin käyttööni.) Paljon kaukoputkea halpaan hintaan, mutta kehno tarkennus eli mirror flop tuli tutuksi, samoin pitkä jäähtymisaika ennen havaintoja, myin tuon pois kun ryhdyin taas suuremman putken kasaukseen. Kokonaisvaikutelmaksi 8/10.

Santel 180mm F10 MCT - venäläinen laadukas MCT, joka jäi omassa käytössäni väliinputoajaksi. Iso 300/1500mm Newton vei vapaa-ajan ja olin ostanut tämän MCT:n huonossa kollimointisäädöissä halpaan hintaan suhteessa laatupotentiaaliinsa. Kehnohko alkuperäistarkennin, joka riitti visuaalikäyttöön (jota en ennättänyt tekemään). Myin pois tarpeettomana... 7/10 vaikka optisesti voisi olla 9/10 oikealla omistajalla/oikeassa käytössä.

300mm F5 Newton  - itse tehty peilikaukoputki, jälleen... mutta nyt tämän foorumin ja Internetin oppien mukaan tehtynä. :grin: Tämän piti olla äärimmäisen hyvä visuaaliputki, jonka kuva haastaa kalliit APO-putket yms. laatulaitteet ja millä pyyhkii sitten SCT-putket alas pöydältä. Noh, tulihan siitä sellainen eli putkesta tuleva kuva Orion Optics UK:n 1/10 lambdan peileillä ja Televuen okulaareilla oli tosi hienoa katseltavaa, jos vain olisi pimeitä havaintopaikkoja tämän hyödyntämiseen. Tämän lisäksi tälle "järkäleelle" piti saada kelvollinen jalusta, jonka hankkimisen jälkeen tähtikuvaus (visuaalikäyttöön ajatellulla putkella) vei miehen mennessään ja tästä tuli monen vuoden pituinen "projektii", joka ei oikein kunnolla valmistunut koskaan. Hieno optiikka huonossa mekaniikassa ja väärässä käyttötarkoituksessa putken suunnitteluun nähden. Piti siis saada kaukoputki, joka sopii nykykäyttööni isoa, taipuilevaa, jatkuvaa kollimointia vaativaa Newtonin roikaletta paremmin. Näin aidosti kuvaukseen tarkoitettu ostokaukoputki kutsui taas verkkokauppaan... (ISO 300/1500 Newton odottaa aikaa parempaa varastossa.) 7/10 (kuvaukseen) tai 9/10 (pelkään visuaaliin).

GSO 250mm F8 RCT - kiinalainen Ritchey Chretien kaukoputki, jollainen ostetaan kun ei haluta käyttää liikaa rahaa kelvolliseen laatu RCT-putkeen (mikä maksaisi 2-3x tällaisen kiinalais RCT:n hinnan verran). Kelvollinen optikka suunnitteluvikaisessa mekaniikassa, RCT-kollimoinnin vaikeus/vaativuus yllätti, vaikka luulin jotain jo osaavani... :embarrassed: Kiinteat peilit/pitimet, mitkä eivät juuri taipuile säätöasennoistaan (näin kuvittelin), vaativatkin parannuksia putken hentoon mekaniikkaan, kun RCT-kollimoinnin oppii saamaan 100% kuntoon. Opettavainen kokemus ja nyt tiedän miksi laatu-RCT:n hinnat ovat niin korkeita kuin ne ovat. Tälle kiinalais RCT:lle joko 7/10 (tehdaskunnossa) tai 9/10 (putkea tarpeeksi tuunaten ja osia vaihtaen).

TS APO Triplet 80/480 - kiinalainen F6 linssiputki. Pienelle APO-linssiputkelle löytyy aina käyttöä nopeaan katseluun, hentoinen tarkennin, mikä on riittävä kun pikkuputkelta ei vaadi liikoja. Samoin jalustakiinnitys on rakenteeltaan liian heikko, mutta ei tähän hintaan muuta voi odottaakaan. Mutta nopeaksi käyttöputkeksi ok! Siis 8/10.

Tuosta voinee päätellä etteivät käyttötarpeet ja käyttökaukoputket ole aina kohdaneet tällä suunnalla. Eikä yksi kaukoputki käy käy kaikkeen käyttöön, joten noita tuntuu kerääntyvän nurkiin riesaksi saakka suhteessa Suomen havaintokelien määrään. En ole silti omistanut mitään todella huonoa kaukoputkea koskaan, joten en antanut seiskaa huonompaa arviota kaukoputkistani. Jatkakaapa listaa tähän alle ja kertokaa jos olette (olleet) todella tyytyväisiä johonkin kaukoputkeenne ja miksi. Tuskin olen ainoa harrastaja, joka on kierrättänyt kaukoputkia tässä mittakaavassa eli jaetaan mielipiteitä :smiley:
- Timo Inkinen

VP

#1
Pistetäänpäs aloittelijan mietteitä omista putkistani. Molemmat olen ostanut käytettynä täältä foorumilta.

Orion UK 200/1200mm f/6 Newton
Loistovehje, kuva kirkas ja terävä. Fokuseri hieman kummallinen, ei ole 1,25" eikä 2" vaan jotain siltä väliltä. Kuitenkin adapterilla saa 1.25" okulaarit kiinni. Eikä vinjentoi pahasti joten voipi tuolla kuvatakkin. Kollimointi pysyy kovasta kyydistä renun takapenkillä kunnossa.
Haittapuolena on tietysti paino, kömpelö käyttää ja kuljettaa sekä vie tilaa autosta. Tosin näkymät on kyllä olleet joka kerta sen arvoisia. Ostin tähän vielä lisäksi Baaderin "Q-turretin", okulaareja ei nyt tarvitse vaihtaa niin voi helposti katsoa yksityiskohtia ilman lisäsäätöä.

Skywatcher 150/750P f/5 Newton
Tässäkään ei ole valittamista, kontrasti ei ehkä ihan yhtä hyvä kuin 20 senttisellä ja tietysti pienemmän peilin myötä kohteet ei ole aivan yhtä hyvän näköisiä. Tosin kuljetettavuus aivan eri luokkaa.
Fokuseri on omaan makuun liian löysä, tuntuu lipsuvan silloin tällöin kun kamera on kiinnitetty. Onneksi kiristysruuvvi pelastaa, tätä ongelmaa ei ole Orionin putkessa lainkaan.
Harmi vain että fokuserissa ei riitä vara tuohon Baaderin härpäkkeeseen, tämä tosin johtuu siitä että pääpeiliä on siirretty syvemmälle kuvauskäyttöä ajatellen. Niin ja iso plussa SW:n pikkuputkelle on se että apupeilin kehikko on syvemmällä putken sisällä. Orionin tötterössä se on aivan iholla ja sitä saa varoa ettei vahingossa "kollimoi" putkea uudestaan. :)

Kumpaankin olen ollut tyytyväinen, SW:tä olen käyttänyt myös Astrotracin päällä ja hyvinhän tuo tuntuu seuraavan.

--
Edit 18.12.2015
Ei kahta ilman kolmatta, linssiputki tuli jokunen kuukausi sitten taloon ja tässä hieman käyttökokemuksia:

Putkilo on siis TS Imaging star 70mm f/6.78 quadruplet ED. Kun sain putken ensimmäistä kertaa kouraan jämäkkä rakenne tuntui heti. Ainut säätö jonka jouduin tekemään oli fokuserin kiristäminen, nyt kestää pystysuorassa vaikka 1D mark III joka painaa 1,3 kiloa ja silti fokuseri ei tahmaa lainkaan. Isona plussana näen myös sen että koko fokuseri kääntyy. Joten jos sommittelua pitää viilata se onnistuu ilman uudelleen tarkentamista. Flatfield on tosiaan nimensä ansainnut, en ole vielä flatteja tarvinnut ollenkaan. Kuvanlaatu on myöskin hyvä. Piirtää skarpisti, loistava kontrasti widefield -tiirailuun ihan jo visuaalikäytössäkin. Vastavalosuoja saisi ehkä olla pidempi, tosin en tiedä voiko se tuota pidempi olla tuommoisessa putkessa ilman vinjentointia?

Paljon hyvää putkessa siis on, mutta haukut tulee "ylilaadukkaasta" alumiinisesta linssinsuojuksesta. Aivan liian tiheät kierteet tuossa, saa veivata tovin ennen kuin lähtee irti. Myöskin säilytyslaukku on heppoisen oloinen, muovia ja ei jotenkin vastaa putken laatua millään lailla. Myöskin putkessa ei ole erillisiä pantoja jotta sen voisi helposti tasapainottaa tai kiinnittää esim. Newtonin kylkeen.

jperala

#2
Laitetaan hieman vanhemmasta putkesta pieni "arvostelu". Mekaanisesta puolesta 8

Meade 628 150/1200mm newton, putki fiberliteä Meaden 1977 ja 80 luvun alussa käyttämää ainetta tuubeissa. Jäykkä, mutta pinta rikkoutuu herkästi, vaatii isot prikat kaikkien kiinnitysruuvien alle, kuitenkin 30 vuotiaaksi kyseinen yksilö erittäin hyvässä kunnossa, ainoastaan pääpeilin kiinnityskohdissa painaumat ruuveista kun ei ole prikkoja käytetty. Pää ja apupeili pyrexiä, pääpeili 1/10w voisi odottaa hyvää jälkeä.

Pääpeilin säätö helppoa, kolme jousitettua siipiruuvia ja kolme lukitus ruuvia. Apupeili hieman haastavampi, 5 pisteen kiinnitys. Peilin kiinnityspaikkoja pari, visuaalikatsomiseen takimmainen ja valokuvausta polttotasosta varten peiliä siirretään eteen päin.

Tarkennin normi 1.25, aika pitkä liikkeinen sellainen, liikkuu ihan jouhevasti putsauksen/öljyämisen jälkeen. Etsin ja tarkennin tehty Japanissa, mutta putki valmistettu in USA, etsin 8x50, 0.965" okulaarille, vaatii kulmaprisman joka valitettavasti puuttuu. Tarkennin on kokonaan metallia, ei muoviosia.

Tositoimiin ei ole vielään päästy, päivitetään sen jälkeen.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

jperala

#3
Hieman päivitystä Meaden putkesta ja käyttökokemuksia.

Nyt on päässyt auringonpilkkuja ja kuuta kurkkimaan niin pystyy hieman antamaan palautetta, hyvillä okulaareilla jälki on huikeaa. Pääpeili ei välttämättä oli millilleen oikeassa kohdassa kun puuttuu keskimerkki mutta ei ole pettymystä tuottanut, tarkka ja yksityiskohtainen kuva. Okulaareina koku ja vixenin tuotteita ja ero sw perus okuihin on silmin nähtävä :).

Jos jotain muuttaisin niin tarkennin olisi kiva saada alennusvaihteella, mutta tällä hetkellä tarkoitus pitää alkuperäisessä kuosissa. Polttotasolta kuvaamiseen hommattu Olympus E-PL7 kamera ja T2 sovitin.

Jalusta vaihtunut TAL-2M tolppajalustaan jossa seurantamoottori RA akselille, tässä jalusta joka ei hätkähdä kovin helpolla, tukeva kun majakka :)
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

jperala

Instruscope 76.2/1250mm F16, 1978.

Tuollainen linssiputki sitten seuraavana käsittelyssä, aloitetaan itse putkesta.

Tämän ikäisessä tuotteesta ei muovia löydy mistään, putki tukevaa metallia, samoin linssipesä ja huurreputki. Tarkennin myös kokonaan metallia. Tarkennin toimii sujuvasti kun pesee yli 30 vanhat liimat pois ja rasvaa systeemin uudelleen, kyseinen tarkennin alunperin 0.965" okulaareille mutta tähän löytyy holkki 1.25" okulaareille joka ruuvataan alkuperäisen tilalle, helppoa kun lapsen teko :)

Lasitavara on OK laatua, voi jopa sanoa hyvää joten näiltä osin ei voi puhua halpisputkesta. Tämä siis 2 linssinen akro eikä pafletilla kutistettu yhden linssin viritys.

Jalusta, mikä on varmaan putken heikoin lenkki. Matopyörissä vapaalikettä jonkin verran vaikka kuinka kiristelisi pultteja ja muttereita, jalat puisia ja nämäkin kannattaa kiristää kunnolla niin pääsee eroon ainakin osasta vapinoita. Pienellä kunnostuksella jalustasta saa käyttökelpoisen, mutta siihen se jääkin näiltä osin.

Laatu okulaareilla jälki on hyvää, suosittelen sijoittamaan näihin muuten voi olla pettymys ja hyvä putki jää kaappiin pölyä keräämään.

Jos tällaista itselleen haluaa niin kaupasta voi olla aika turha hakea, käytettyinä putkahtelee aina välillä, pieni varoitus näitä yritetään myydä ihan älyttömillä hinnoilla, älkää missään nimessä maksako yli 200€, priimakuntoisesta 150-200€ varmaan "kelvollinen" hinta, tämäkin voi osalle olla liikaa. Kallein mitä itse olen nähnyt oli 450€ :)

Jos osaa itse kunnostaa niin hinta ei välttämättä ole enään kynnyskysymys, pienillä muutoksilla, okulaarit, 1.25" adapteri niin tästä saa hyvän harrastevälineen.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

tomppa

Celestron CPC 800 XLT


Kerronpa hieman itseäni jo jonkun aikaa erittäin hyvin palvelleesta putkesta. Ensin hieman fyysisestä olemuksesta; putki on suhteellisen painava, jo pelkästään kolmijalka painaa 10 kg ja putki + haarukka yhdistelmä 20 kg. Tästä on tietenkin hyötynä tukevuus, kuva ei tärise katsottaessa suurellakaan suurennuksella. Putken kolmijalassa on vatupassi, jonka avulla jalusta saadaan tasattua. Fyysisesti jalusta on hyvin muotoiltu, ja kantokahvat ovat juuri oikeassa paikassa. Tunnelma on ehkä hieman muovinen, mutta on helppo huomata, että kyseessä on laadukas laite.

Kaukoputken mukana tulee Celestron Nexstar - käsiohjain, jota on helppo käyttää. GPS lataa paikkatiedot yleensä muutamassa sekunnissa. Itse käytän Auto - two star aligmentia, jossa putki ohjataan ensin johonkin tähteen, sitten kohdistus, valitaan toinen tähti ja putki kääntyy itse tähän tähteen. Lopuksi kohdistus ja olet valmis hakemaan kohteita. Goto on tarkka, vaikkakin tarkkuus riippuu toki siitä, kuinka keskelle kohdistat tähdet ja mitä suuntausmenetelmää käytät. Putkea voi myös käyttää manuaalisesti ilman virtaa, mutta parhaimmillaan putki on Nexstarin kanssa.

Optiikaltaan CPC on erinomainen. Pystyn helposti näkemään 5-6 Saturnuksen kuuta, sekä erottamaan M51:n spiraalihaarat. Suurennusta laite kestää yleensä näissä Suomen keleissä sen 200x, jolla alkavat planeetat olla todella mukavan kokoisia. Parhaimmillaan olen käyttänyt 400 kertaista suurennusta Saturnukseen seeingin ollessa 1. Näkymä oli paras, mitä olen koskaan nähnyt millään kaukoputkella. Polttoväli on pitkä, 2 metriä. Se on sekä etu että haitta, mm. Pleijadit eivät oikein mahdu kokonaan näkökenttään edes 40mm okulaarilla. Toisaalta planeettoja on mukava katsella tällä putkella. Syvän taivaan kohteisiin putki soveltuu myös hyvin, Goton avulla on hauska testata putken erotuskykyä pieniin galakseihin. On kuitenkin huomattava, että Schmidt-Cassegrainin heikkous tulee esille juurikin himmeissä kohteissa. Kontrasti on heikompi kuin samankokoisessa Newtonissa. Suosittelen myös polttovälin lyhentäjän hankintaa, helpottaa etenkin laaja-alaisissa kohteissa.

Tarkennus tapahtuu C8:ssa pääpeiliä liikuttamalla, on myönnettävä että "image shift" on välillä ehkä hieman häiritsevä, mutta siihenkin tottuu. Kollimointi on helppo ja nopea toimenpide. Huurtuminen oli aluksi usein riesana, mutta siihen on onneksi olemassa helppo ratkaisu, huurreputki. Putken mukana tuleva 40mm okulaari antaa 51x suurennoksen ja on laadultaan erinomainen. Putki toimitetaan myös Fastar-apupeilillä, mielenkiintoinen mahdollisuus valokuvauksesta kiinnostuneelle. Järkkärin kanssa putken läpi onnistuvat noin 30sek valotukset ilman wedgeä. Planeettakuvauksessa C8 on erittäin hyvä väline, tältäkin foorumilta löytyy monta upeaa esimerkkiä.

Huonoja puolia? Ensinnäkin hinta. Putki on kallis, itse sain putken ostettua 1670 eurolla, mutta sittemmin hinnat ovat nousseet jopa yli 2000€. Toiseksi putkea ei saa kovin helposti erotettua jalustasta, joten joudut pitämään ne yhtenä pakettina. Itselleni tämä ei ole ongelma. Celestron CPC 800 on kuitenkin kokonaisuutena erittäin hyvä putki ja juurikin jokapaikanhöylä. Putkella onnistuu vähän kaikki, myös DS-kuvaus, kunhan hankkii wedgen. Suosittelen lämpimästi jokaiselle tämän hintaluokan putken hankintaa suunnittelevalle.  :smiley:

jperala

SW 102/500 linssiputki, putki tuli ostettua az-3 jalustalla ja alkuperäisessä kokoonpanossa, eli 1.25" osilla ja 2" tarkentimella. Näillä putki oli ihan OK, tarkennin klappasi hieman ja näkymät ihan siedettävät vähän paremmalla okulaarilla. Alussa kävi jo selväksi että tuossa asussa putki ei tule olemaan kovin pitkään, klappi tarkentimessa oli häiritsevä.

Ensimmäisenä tilattiin TS tuplanopeus fokuseri, speksattu 4kg painolle ja tämän kaveriksi TS 30mm jatkopala, vixen 2" diagonaali ja lopuksi hyperion 3.5mm ja 21mm okulaarit + SW 2" 2x ED barlow. Jatkopala tarvittiin koska focuseri on lyhyempi kun alkuperäinen eikä tarkentanut enään.

Nyt puhutaan jo täysin eri putkesta, kuva kirkastui ja parani selkeästi, focuseri ei taipuile vaikka yrittäisi sitä väännellä. Painoa ei kuitenkaan ole kuin putkella juurikan mitään joten ei vaadi jalustalta tavattomia. Hyperionit ja barlow antaa hieman pelivaraa ja putkesta saadaan useita eri suurennoksia, 3.5mm antaa 142x suurennoksen jolla planeetat on myös havaittavissa. Lisäksi barlow elementin voi ruuvata irti ja kiinnittää suoraan okulaarien perään, varsin joustava paketti.

Jalusta ei ole mitään ihmeellistä, mutta tekee työnsä. Paras ominaisuus on ehdottomasti putken helppo siirtely, tavarat kainaloon ja pihalle. Vanha newton putki meni myyntiin koska pystyin tällä linssiputkella hoitamaan kaiken tarvittavan ja paljon helpommin.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

jperala

Sky-Watcher 120/1000mm

Nyt on tullut sen verran putkea pyöriteltyä että uskaltaa jotain sanoa, edullinen halpis luokkaan kuuluva linssiputki jolla saa varmasti vastinetta rahoilleen tai sitten kohdalle on sattunut hyvä yksilö.
Putkeen laitettiin tietysti heti TS crayford focuseri vanhasta putkesta ja etsimen virkaa hoitaa 8x50 suora putki. Mekaanisesti hyvin valmistettu, mitään sanottavaa en ole löytänyt.

Optiikka on hyvä, siis hintaluokassaan. Värivirhe on varsin pientä, visuaalikatselussa ei haittaa ja valokuvauksessa voi näkyä hentoa sinireunaa, kuva on terävä ja täynnä yksityiskohtia varsinkin kuuta katsoessa, okulaariksi voi heittää käytännössä mitä haluaa, 5mm (x200) ei aiheuttanut kuvassa mitään puurotumista tai ongelmia. Orionin sumu näytti hienolta, sumun muoto hyvin näkyvillä ei ollut vain utuinen pläntti. Vaatii EQ-5, esim. Neq 3-2 kärsii putken alla selvästi ja vaativampi käyttö vaatii hyviä hermoja. Olen kuusta saannut kuitenkin ihan kelvollista kuvaa tälläkin jalustalla.

Suosittelen kaikille jotka hakevat edullista yleisputkea, taipuu moneen mutta missään ei huippuluokkaa, mutta hintaluokassa varmasti hyvä vaihtoehto.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Tane

Tähän voisi jo lisätä jonkun putken ennenkuin unohtuvat...

Terävin kuva oli varmaan APM superapossa 107/700. Eipä siitä voi sanoa jääneen Astreyan apo triplet 160/1200 linssin, valovoima ja erotuskyky isommalla aukolla parempi. Kuten kuvista näkee yhtään "oikeaa" apo putkea minulla ei ole ollut, miten sitä köyhällä mutta linssejä olen koettanut hamstrata ja sijoittaa Skywatcherin ja omatekele tuubeihin.

Ja asiallinen on myös tuo 300 f/3.7 newton etenkin kuvaajan osaavissa käsissä...

Celestron C14 oli valovoimaisin ja oikea monitoimi putki jos vain jalusta-asiat on kunnossa. Pitkä polttoväli jota saa monin keinoin muunneltua lyhyemmäksi tarpeitaan vaativaksi.

Katadioptrisista näppärin on ollut Vixenin 200/1900 maksutov. Kevyt, ei huurru etulasi kun sitä ei ole jne...

On vielä ollut joku putki ja niistä joskus lisää.
Celestron C14,

Tane

Tuohon vielä Vixen ja pari muuta kun ei saa samaan viestiin kuin neljä kuvaa kerralla.

Ensimmäinen kaukoputkeni oli SW 120f5 Startravel. Helppo siirreltävä vaikka AZ-3 jalustalla mutta tietenkin värivirhettä joka ei haitannut kylläkään syvätaivashavaintoja, toki näkyi kuulla ja planeetoilla. Tuota putkiosaa vähän pitensin ja vaihdoin sen APM 107/700 superapo linssin niin päästiin niistä ylimääräisistä väreistä.

SW 300/1500 oli hyvä kaikessa, paitsi liikuteltavuudessaan...Jupiterilla todella luonnolliset värit.
Celestron C14,

Tane

 Oli vanhan kertausta koettaa taas alkusyksystä isommalla newtonilla. Kyseessä Robtics 12" f/4 kuvausnewton. Aika sama on kuin GSO:n tutumpi versio. 88mm apupeili mutta isompi 3,5" tarkennuslaite. Tämä vaatii alleen ainakin Eq-8 tason jalustan, jo pelkkä putki painaa 20 kiloa, mutta kevyesti jalusta sitä liikutteli tukenaan pari kymmenen kilon vastapainoa. Kollimointi on suhteellisen lyhyellä f/4 polttovälillä tarkkaa mutta hauskaa kun jujusta saa otteen. Meni pari viikkoa pilvien rakoja kytätessä mutta lopulta pienikennoisella Atik-16 ic:llä tulivat tähdet pyöreiksi aina kuva-alan reunoja myöten jopa ilman reduseria.
Muuten hyvä mutta taas se sama vika kuin jo aikaisemmilla yrityksilläni valovoimaisemmalla kokoonpanolla. Yhdeksän tuhannen asukkaan taajaman keskus on valosaasteineen myrkkyä näille yrityksille ja niin tyydyn edelleen mehupilli(15 sm apertuuri)linjalle.

Ketjussa on aiheena kaukoputket mutta menköön pika-arvio SW Eq-8 mountistakin. Otin keväällä 1200mm polttovälillä linssiputken ja Altair planeettakameran kanssa tunnin kokeen ilman autoguidausta. Aivan alinna on koostettu kuva siitä. Napasuuntaus on kohdallaan niin mielestäni seurasi hyvin, pieni parinminuutin jakson sivuttaisliike.
Celestron C14,

Tane

 Kohta vuosi mennyt tälläkin ketjulla ja aika päivittää...Eipä ole tapahtunutkaan kummempia joten pysytään menneissä: Kesällä 2017 hommailin tuossa edellä näkyvälle 300/1200 newtonille dobson jalustan. Se oli vanha jäännös 300/1500 GSO dobsonista ja pienellä vaivannäöllä muokkasin lyhyemmälle putkelle. Oli jo vuosikymmenen vaihteesta kokemusta vastaavasta viritelmästä 250/1200 putkella. Eli sen saa vaihdettua Eq jalustasta samantien dobson jalustalle ja päinvastoin. Mahtuu vielä auton takapenkille...Arvio: 8/10.
12" dobson on ollut jo vuoden käytössä täällä lähistöllä toisella ahkerammalla visuaalihavaitsijalla...
Celestron C14,

jperala

Laitetaan tänne omasta pikkuputkesta myös, Dan Beam OKKK 60/910mm linssiputki eq jalustalla. -70 tuotos, yllättävän laadukas pikkuputki. Kyseessä japanissa valmistettu kaukoputki, jota myyty useilla eri merkeillä. Laadullisesti hyvää tavaraa, jalusta on tukeva ja laadukas, ota itsessään myös hyvää lasia keulalla ja tukeva kokonaisuus. Kuu ja planeetta hommiin erittäin hyvä jos haluaa pikkurahalla harrastaa.

Putki on noin 1m pitkä joten pientä onkivapa efektiä tulee kun hienoliikuntoihin koskee, rauhoittuu kyllä ja varovasti kun kääntelee niin ongelmaa on minimaalinen. Tässä pystyy adapterin kanssa käyttämään nykyaikaisia 1.25" osia ja niitä myös suosittelen. Parasta näissä on se että näistä ei tarvi maksaa juurikaan mitään, adapteri ja okulaarit varmaan suurin menoerä omaan on mennyt noin 100€ ja sisältää laadukkaan kulmapeilin ja 3 hyvää 1.25 okulaaria + kaukoputki.


SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson