M16 Kotkasumu

Aloittaja PetriKe, 08.08.2007, 11:25:38

« edellinen - seuraava »

PetriKe

Päätin kokeilla, miten tarttuu tämä matalalla liihotteleva Kotkasumu CCD:lle. Kohdehan on tosi haastava täällä Suomessa ja nousee korkeimmillaankin vain n. 15 asteen korkeudelle horisontista etelä-Suomessa.

Aloitin valottamisen hämärissä Ha-suotimella, kun taivaalta pystyi paljain silmin hädin tuskin erottamaan Altairin. Siitä jatkoin 40 minuuttia 2 minuutin osavalotuksilla, kunnes kohde alkoi painua horisontissa puiden taa. Kuvattu ilman seurannan korjausta AP:n jalustalla, STL-kameralla ja 8" SCT-putkella. Lopputulos yllätti positiivisesti. Täytyy ilmeisesti yrittää tallentaa vielä lisää fotoneja tästä hienosta sumusta.



Kuvassa on valotusta 22 minuuttia. Ensimmäiset kuvat piti jättää pois, koska olivat aivan liian vaaleita. En venyttänyt (=en pystynyt) kuvan histogrammia enempää, koska esiin olisi tullut vain lisää kohinaa.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Vesa Kankare

Ei ollenkaan huono ottaen huomioon kohteen matalan sijainnin! Seeing ei nimittäin varmaan päätä huimaa näin kuumien päivien jälkeen noilla korkeuksilla. Tätä ois kyllä kiva kokeilla itsekin. Mulla on vaan tosi pieni havaintoikkuna noille korkeuksille.
Vesku
www.vkastronomy.com

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Vesa Kankare - 08.08.2007, 13:41:42
Ei ollenkaan huono ottaen huomioon kohteen matalan sijainnin! Seeing ei nimittäin varmaan päätä huimaa näin kuumien päivien jälkeen noilla korkeuksilla. Tätä ois kyllä kiva kokeilla itsekin. Mulla on vaan tosi pieni havaintoikkuna noille korkeuksille.

Tätä kuvatessa ulkolämpötila oli vielä 19 astetta, joten kameran jäähdytyksestäkään ei saanut kunnolla irti kuin -10 astetta. Sekin oli omiaan lisäämään kohinaa entisestään. Pitäisi päästä vähän pitempiin yksittäisvalotuksiin, niin kohteen signaali ylittäisi kohinan kunnolla. 7 nm Ha-suodin kun vaatii f/10:llä piiiiiiiiiiitkiä valotusaikoja. Värejä en edes haaveile kuvaavani, kun sininen luultavasti katoaisi ilmakehään.

No, voipahan kuitenkin sanoa, että on tätäkin tullut yritettyä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

kimiza

Jaahas, että nyt arkeen on astunut lopullisesti tämä tällainenkin... Että pitäisi koneen ääressä istuskella ja ihailla tänne tulevia mustavalkoisia ja värillisiä kuvia toisista maailmoista. ::) Hieno kuva, ja hieno kohde. Aluksi tuota kuvaa katsellessa tuli mieleeni, että ehkä Kotkasumu onkin saanut nimensä noiden reunojensa mukaan (vrt. Mozilla Thunderbird -sähköpostin logon ukkoslinnun asentoa), mutta sitten muistin että tuo pikku sumu muistuttaa lentävää kotkaa. Jaajaa.

Kuva on mukavaa vaihtelua niihin Hubblen ottamiin. Maan pinnalta ja etenkin Suomesta otetuksi tuo on todella hieno.

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Jorma Kim - 08.08.2007, 23:28:50
Kuva on mukavaa vaihtelua niihin Hubblen ottamiin. Maan pinnalta ja etenkin Suomesta otetuksi tuo on todella hieno.

Kiitos Jorma! En löytänyt Googlettamalla ainuttakaan Suomessa otettua kuvaa tästä kohteesta. Varmasti niitäkin löytyy. Jos jollain foorumilaisella on, niin voisi liittää mukaan.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

kimiza

Lainaus käyttäjältä: Petri Kehusmaa - 22.08.2007, 17:24:18
Kiitos Jorma! En löytänyt Googlettamalla ainuttakaan Suomessa otettua kuvaa tästä kohteesta. Varmasti niitäkin löytyy. Jos jollain foorumilaisella on, niin voisi liittää mukaan.

Nooh, siltä varalta että menin puhumaan läpiä päähäni (että Suomessa on otettu kuvia tästä kohteesta aiemminkin), niin korjataan seuraavanlaiseksi: "...ja Suomessa otetuksi tällä hetkellä oikein ainutlaatuinen." Ja päivä on pelastettu...

PetriKe

Jatketaanpa tätä reilun vuoden vanhaa juttua uudella kuvalla. Kalusto sama kuin edellisellä kerralla eli AP900GTO, STL11K sekä 8" Meade SCT. Otin 11 kpl 5 minuutin osavalotuksia ilman seurannakorjausta ja jalusta näyttää toimivan oikein hyvin :) Vielä kun saisi otettua muutaman väriruudun, niin voisi saada tästä jonkinlaisen värikuvan. Kohteen deklinaatio on haastavat -13 astetta.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 26.07.2008, 20:01:18
Mut tota jos toi kerta sijaitsee kilven ja jousimiehen rajalla, niin voisko sen nähdä Jupiterin luona joskus puolenyön aikaan etelä-suomessa? Ja näkyykös paljon silmin?

http://www.maa.clell.de/Messier/E/m016.html
"Star cluster M16 and the Eagle Nebula are best seen with low powers in telescopes. A 4-inch reveals about 20 stars in an uneven background of fainter stars and nebulosity; three nebulous concentrations can be glimpsed under good observing conditions. Under very good conditions, suggestions of dark obscuring matter can be seen to the north of the cluster. The Eagle nebula is best seen on photographs, but larger apertures and nebula filters (O-III) may help to trace some detail visually. The dark pillars can be seen in large amateur instruments (12-inch up)."

Voinet unohtaa tämän näkemisen 90mm putkella eli parempi keskittyä nauttimaan Petrin upeasta kuvasta...  :D
- Timo Inkinen

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 26.07.2008, 20:01:18
Sairaan hienoja kuvia. :D Mut tota jos toi kerta sijaitsee kilven ja jousimiehen rajalla, niin voisko sen nähdä Jupiterin luona joskus puolenyön aikaan etelä-suomessa? Ja näkyykös paljon silmin? Anteeks nyt, kun mä kyselen ja kyselen mutta noita sumuja en osaa oikeen ettiä niitä vielä.  >:(

Tämä ei varmaankaan ole paras sumu aloittaa visuaalihavaitsemista. M16 sijaitsee kovin alhaalla horisontissa, eikä sen näkymisaikaan ole vielä kunnolla pimeää. Käytin kuvatessani erityistä vety-alfa suodinta, joka auttaa saamaan kohteesta paremman kontrastin irti ja näin kuvassa on ihmeen paljon sumun yksityiskohtia.

Paljon ylempänä etelätaivaalla puolenyön maissa sen sijaan näkyy M27 (Nostopainosumu) sekä M57 (Lyyran rengassumu). Näitä kannattaa yrittää visuaalisesti havaita, tosin M57 on taivaalla kulmamitaltaan (=kooltaan) kovin pieni 90mm putkelle.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Kotkasumun kanssa on se ongelma, että mitä pitemmälle tässä mennään kohti pimeitä öitä, sitä matalammalle se laskeutuu. Kahden viikon päästä kohde on puoliltaöin etelä-lounaassa n. 13 asteen korkeudella. En jaksa uskoa, että saat siitä tuolta korkeudelta mitään näkyviin 90mm putkella.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 27.07.2008, 15:12:24
Ok kiitos tiedosta. Aion kait ostaa joskus myöhemmällä talvella jonkun peiliputken, ehkä enintään 20-millisen. Missä hintaluokassa ne suunnilleen pyörivät? En nyt ala hötkyilemään, enkä sitä ole vielä moneen kuukauteen ostamassa. Eka haluan kuitenkin odottaa pimeämpiä aikoja, ja todeta, miten hyvin tällä näkee kohteet.

Kyllä mä tällä hyvin oon tähdet nähnyt ja muuta nähnyt, mutta isompaa tarvitaan varmaankin aika useissa sumuissa.

Oletko jo lukenut aiheesta täältä?

http://www.astronetti.com/putkifaq/index.htm
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Ihan Offtopic- vinkkinä, jos olet kiinnostunut pimeistä sumuista, niin Kotkan tähdistön Gamma tähden länsipuolelta löytyvät pimeät sumut B142 ja B143. Pysytään edelleen aiheessa "Kotka ja sumukohteet", mutta nyt 90mm putkellakin on hyvät mahdollisuudet löytää tämä tähdetön alue taivaalta runsastähtisen Linnunradan alueelta ja ylempää kuin tämän ketjun Kotka-sumun hento harso...  :D
    ks. http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A29019332 Constellations: Aquila 'the Eagle'
"Contrasting with the starfields of the Milky Way are the dark nebulae of B142 and B143. When viewing conditions are good, they can be seen just over a degree west of gamma Aquilae with binoculars or small telescopes, as dark patches obscuring the stars. B142 has the same angular displacement as that of a full moon and is shaped rather like the Greek letter Epsilon, hence its name the 'E Nebula'."

Linkissä kuva Kotkan "pään" alueelta.
(B142:n sijainti löytynee tämän avulla, mutta itse kohde ei näy (tietenkään) samalla tavoin visuaalisesti kuin pitkään valotetuissa tähtikuvissa. Toisaalta olen nähnyt tämän itsekin sangen pienellä 10cm Newtonilla :))
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 28.07.2008, 00:36:54
Ok eli onkos noi siis ihan altairin vieressä? Kun en oikeen tunnista vielä gamma-tähteä..

Lähellä. Gamma Aql on se "kotkan pään" ylin tähti nimeltään Tarazed. Katso sumun paikka oheisesta Stellarium-ohjelman kaappauskuvasta ja vertaa tätä edellisen viestini alemmasta linkistä löytyvään kuvaan. B142/143:n paikka on helppo löytää, mutta kohde vaatii pimeän taivaan näkyäkseen (tai no, oikeammin ollakseen näkymättä taustataivaan tähtien keskeltä, kun on kyse pimeästä sumusta ;)).

PS. Jatkot voinee hoitaa vaikka visuaalihavaitsemisen alueella, niin ei sotketa "M16 Kotkasumu" aihetta tämän enempää.
- Timo Inkinen

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: TMKK - 29.07.2008, 10:27:14
Juu yritän ettiä sen parin päivän päästä.

Voipi olla pikkasen liian valoisaa vielä. Pimeät sumut tarvitsevat todella pimeän taivaan, jotta ne erottuvat. Kyseinen sumu on parhaimmillaan syyskuussa uuden kuun aikaan kaukana kaupungin valoista kiikareilla katsottuna.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

PetriKe

No tässä nyt aika rubunen väriversio. Kyllä on todella haastavaa saada kunnon värit noin matalalta aikaan. Sininen tahtoo olla pelkkää kohinaa. Kokonaisvalotusajaksi tuli 160 minuuttia.



Täällä ISO
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa