Akkuadapteri 1000D:hen

Aloittaja Juhanitee, 23.01.2014, 13:29:39

« edellinen - seuraava »

Juhanitee

Järkkäri tähtikamerana ei ole akkunsa vuoksi kovin kätevä kiinteään käyttöön. Mobiiliolosuhteissa se on paikallaan, mutta kotipihassa kuvatessa tulee herkästi mieleen kiinteä sähkönsyöttö pakkasen hyydyttäessä varsinkin kiinalaiset halpisakut. Akkuadaptereita saa valmiina kaupastakin eikä ne ole edes kovin kalliita. Aina ei kuitenkaan jaksa tilailla ja maksaa rahteja vaikka rouvalle saisikin samalla pikkuisen karkkipussin. Kotikutoisen adapterin väsäily ei ole kovin vaativa suoritus ja ohjeita on varsinkin ulkomaisilla saiteilla runsaasti. Tehdäänpä nyt yksi ohje kotimaisellekin.

Aihioksi tähän otin halpisklooniakun joka kestää pakkasessa kameran sisällä noin varttitunnin. Akku vain rohkeasti puukolla auki, mutta puukon terällä ei kannata puhkoa tai muutenkaan tökkiä sisällä lymyävää kennopakettia.



Tässä kohden tulee panna merkille pikkuisen piirilevyn kulmiin merkityt B+, B- ja BC -kontaktit joihin akkupaketti on kiinnitetty. Varovaisuudella, ja särkemättä piirilevyä, akkupaketti juotellaan irti näistä.



Piirilevyn kontakteihin B+ tulee ulkoisen virtalähteen Plus-napa ja B- vastaavasti miinus. Johdon ulostuloa varten leikataan puukolla reikä kuoreen. Muista leikata se oikeaan paikkaan. Akun pesässä ei ole tilaa vedellä johtoja ulos muualta ja kameran akkupesän kannen on mahduttava kiinni.

Jos kameran tai softan "kojelaudassa" pönöttävä "Low Batt" -ilmoitus ei haittaa, voit hypätä seuraavan kohdan yli.

Kamera ei piittaa sähköisesti muusta kuin että akun äärimmäisssä navoissa on sähköä ja keskimmäinen T-napa kertoo sille vähän jotain infoa. T-napaa ohjaa akun sisällä oleva pikkuinen lastu, joka tarvitsee toimiakseen ns. kaksipuoleista sähköä. Tätä varten akkupaketin väliulosotto on kytketty BC-paikkaan. Jos käytössä ei ole kaksipuoleista sähköä antavaa virtalähdettä, voidaan tämä väliulosotto järjestellä parilla vastuksella. Kuormat tai kulutukset olisi toki hauska tietää jotta voisi optimoida tarpeeksi jämerän ja silti virtalähdettä riittävän vähän kuormittavan kytkennän. Ohitin tämän optimoinnin kytkemällä 680 ohmin vastukset B+ navasta BC-napaan sekä B- navasta samoin.



Kun sisälmyksiä on ronkittu riittävästi, voi akun sulkea. Pikkuinen piirilevy ei pysy paikoillaan ihan itsestään, joten sen voi liimata kiinni tai täyttää kotelon vaikka telttapatjan palalla.



Aluksi kotelo kannattaa vaikka teipata kevyesti kiinni ja kokeilla toimiiko. Jos toimii niin liimaa vaan sitten. Toimintaa kokeillaan syöttämällä johtimiin 8 voltin tasajännite huomioiden sen napaisuus. Tämä tulee huomioida jos vermeissä muuten on käytössä 12V nimellisjännitteiset vermeet.

Nyt avaruusCanoni on valmiina koitoksiin.






Kettu-Pekka

Hyvä ohje, olis tarkoitus ittellekkin rakentaa tämmöinen adapteri. Mutta millä opilla saisi kätevimmin tehtyä tuota 8V tasajännitettä? Ei oikein ole valmiina löytynyt moisia muuntajia.

7.5 volttia kyllä löytyy mutta toimineeko tuo sillä?

Meade-mad

Kannattaisiko virtajohtoon laittaa diodit varmistamaan oikea napaisuus?

Jännitteen alentajakaan 12V -> 8V suoraan johtoihin ei liene vaikea toteuttaa. vaikkapa jonkin puhelimen autoadapteria hyödyntäen, jos elektroniikka-askartelu ei muutoin ole oma juttu.

Kaikkiaan on hieno juttu hyödyntää muutoin kierrätykseen joutuvaa materiaalia.

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas