Kannattaa heti alkuun hankkia hyvä perstuntuma siitä millaisia arvoja pikselit saavat jollain vakiovalotuksella, ja miten eri venyttelyt, mahdollisesti automaattiset, saavat ne näkymään ruudulla.
Taustataivas on tietysti yhtä kirkas ja yhtä kohinainen vakiomittaisessa valotuksessa riippumatta onko kuvassa kirkkaita tähtiä. Havaittujen erojen on siis pakko johtua venytyksestä.
Pienempi kennokaan ei voi aiheuttaa vinjetointia vaan sitä on kuvatasolla optiikan sanelemana tietty määrä. Pienellä kennolla ongelma itseasiassa pienenee, koska otetaan talteen vain pieni palanen siitä keskeltä, kirkkaalta alueelta. Jos se keskialuekaan ei ole täysin tasainen, vaan siinä on ihan pienikin määrä vinjetointia, niin automaattivenytys kyllä paljastaa sen lähes yhtä julmasti kuin isommallakin kennolla: Jos kuvan tummin kohta (nurkat) asetetaan mustaksi ja kirkkain kohta (joko keskiosan taustataivas tai sitten kuvan kirkkain tähti) asetetaan valkoiseksi, niin vinjetointi kyllä näkyy kuvassa aina. Vaikkei se todellisuudessa olisikaan kovin suurta.