Havaintokohteet ja havaitseminen > Aurinko

Ympäristön valoisuusmittaukset auringonpimennyksen aikana

(1/4) > >>

MarkoM:
Tässä tulevaan auringonpimennykseen valmistautuessa muistin, että olen joskus lukenut ympäristön valoisuuden mittauksesta auringonpimennysten aikana. Joitain kirjoituksia aiheesta löytyikin Googlettamalla (pari mainintaa tälläkin foorumilla).

Innostuin ajatuksesta, joten hankin Biltemasta noin 30 euron valoisuusmittarin, jolla valoisuutta voi mitata joko Luxeina (Lux) tai Footcandeloina (Fc). Lisäksi pohjasta löytyy jalustakierre, joten mittarin voi kätevästi laittaa vaikka kamerajalustalle, jolloin sekä mittausasento että -paikka pysyy vakiona. Virtalähteenä toimii normaali 9V:n paristo, mikä on plussaa (joissain mittareissa käytetään 12V:n kameraparistoa, joita ei saa ihan joka paikasta).Tarkoitus olisi aloittaa mittaaminen hieman ennen pimennyksen alkua (vertailumittaus), kirjata lukemat 10 minuutin välein pimennyksen loppuun saakka ja tehdä Excelillä graafi valoisuuden muutoksista.

Parasta tässä havaintotavassa taitaa olla se, että vaikka itse pimennys jäisikin pilviverhon taakse niin mittauksiin sillä ei pitäisi olla kovin paljon vaikutusta (ellei sitten pilvisyyden määrä ja paksuus vaihtele mittausten aikana merkittävästi). Oletetavasti mittari kannattaa joka tapauksessa sijoittaa varjon puolelle tasaisemman mittaustuloksen takaamiseksi...

Lauri Kangas:
Ajattelin itsekin jatkaa kirkkausmittausperinnettä, tällä kertaa tällaisella anturilla: http://www.ebay.com/itm/BH1750FVI-Digital-Light-intensity-Sensor-Module-For-AVR-Arduino-3V-5V-power-/400364282994

Voisiko ehdottaa ketjun uudelleennimeämistä kirkkausmittaustarkoituksiin? Luin viikko sitten ketjua 2011 pimennyksestä ja oli hauskaa palata vanhojen viritysten pariin. Meinasivat vaan pimennyspäivänä sekoittua varsinaisiin pimennyskuviin, joita tänäkin vuonna saadaan toivottavasti paljon.

pnuu:
Minä ajattelin mittailla samalla CHDK-pokkarimenetelmällä kuin viimeksikin, mahdollisesti tällä kertaa kahdella eri kameralla.

Timo Kuhmonen:
Tuo luksimittari voisi olla hankinnan arvoinen, sillä voisin myös mitata sisällä huoneen valaistustason - missä monitori ja kuvankäsittelykone on. Selvitän, jos pääsen tuona päivänä mittailemaan.

Lauri Kangas:
Prototyyppiä:
Laudan päässä siis luksianturi ja lämpömittari, ja boonuksena vielä taivaan lämpötilan anturi josta voi vähän arvioida pilvisyyden vaikutusta mittaukseen.

Tähän tarttisi laittaa vielä muistikortinlukija, mutta ihmeekseni ei miljoonalaatikosta löydy yhtään microSD-korttia. Tuo loggaisi sitten itsekseen paristosähköllä koko päivän jossain sopivassa paikassa, joka on vielä keksimättä.

Mittauksen aloituksen kellonaika pitää merkata ylös käsin. Laatikossa olisi myös GPS-moduuli, josta ajan saisi paljon paremmin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta