Kirjoittaja Aihe: Kadonneeksi luultu Beagle 2-Marslaskeutuja löytyi MROn kuvasta  (Luettu 6668 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Mare Nectaris

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1462
  • Jaa - ja sinulla on kaikki
Joulukuun 19. päivänä 2003 ESA:n Mars Express –luotaimesta irtautui kohti Mars-planeetan pintaa Beagle 2-laskeutuja (Wikissä suomeksi ja englanniksi). Hieman yli 33 kiloisen luotaimen oli tarkoitus laskeutua joulukuun 25. päivä, avata aurinkopaneelinsa ja ottaa yhteyttä. Laite kuitenkin katosi, ja sen luultiin tuhoutuneen.

NASAn Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) on nyt onnistunut löytämään Beagle 2:n ja paikallistamaan sen laskuvarjon ja suojakuoren. Tämä merkitsee, että laskeutuminen onnistui, eli laskuvarjo ja pomppusuojat toimivat tarkoitetulla tavalla. Luotain myös laskeutui hyvin tarkasti aiotulle alueelle. Avautuvista aurinkopaneeleista kuitenkin vain 2 tai korkeintaan 3 on osittain auennut. Luotaimen radioantenni oli sijoitettu aurinkopaneelien alle niin, että niiden kiinnijääminen esti radioviestinnän.

Laite oli aikanaan valmistuskustannuksiltaan erittäin edullinen, ja sen kadottamista seuranneessa tutkinnassa mm. arvosteltiin mekanismien vähäistä testaamista. Projektin onnistuminen on kuitenkin nyt tehdyn löydön perusteella ollut erittäin lähellä.

Katoamisen seurauksena laskeutumisprotokollaa muutettiin yleisesti niin, että luotaimeen säilytetään radioyhteys koko laskeutumisen ajan. Nyt löytynyt laite on ollut Marsin pinnalla jo vähän yli 11 vuotta, joten sen heräämisestä tai yhteyden saamisesta siihen ei ole enää toiveita.

Asiasta uutisoi BBC.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Poissa T. Öhman

  • Ryhmäaktiivit
  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 322
    • Hieman Kuusta
Tämä pääsi Yle Puheen neljän uutisiinkin, mikä tietenkin oli oikein hienoa. Jotenkin vaan itse kieroutuneilla korvillani kuulin toimittajan painotukset ja sanavalinnat niin, että oli jännää, että se löytyi Marsista, eikä niinkään, että se löytyi Marsista  :azn:

Teemu