TV Radian

Aloittaja maalari, 26.01.2015, 21:54:41

« edellinen - seuraava »

maalari

Moi! Tietääkö joku kertoa onko Tele Vue Radianeja useampaa mallia, "vanhaa" ja "uutta"? Katselin vain kuvia niistä ja esim. 6mm okulaaria oli yhdellä ja kahdella otteen helpottamista varten olevalla "kumirenkaalla". Onko ko. okulaarista jollain noin muutenkin kokemuksia, onko hyviä okuja?

Kiittäen,
Lauri
Takahashi FS-60Q, Skywatcher Skyliner-250PX - 254/1200mm; Okulaarit TeleVue, Takahashi. Swarovski 8x30 CL Companion.

MarttiM

TeleVue Radianin malleista en tiedä, mutta sitähän pidetään tarkkakuvaisena okulaarina, joka soveltuu hyvin planeettahavaintoihin. Katseluetäisyys on hyvä, samoin näkökenttä. Ulkomaisilla palstoilla jotkut väittävät sen häviävän tarkkuudessa niukasti hyville ortoskoopeille, mutta toisaalta Radianilla on, kuulemma,  mukavampi katsella kuin perinteisillä planeettaokulaareilla. 
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

MarttiM

Lisättäköön vielä edelliseen viestiin, että TeleVuet valmistetaan kaukoidässä, josta ne lähetetään Yhdysvaltoihin (New Yorkiin) laatutarkastukseen ja sieltä sitten jälleenmyyjille. Tällä tietysti pyritään minimoidaan riskiä, että huono yksilö tulisi markkinoille. Kyseessä on siis premium-luokan merkki, mikä tietysti tarkoittaa myös hintavia tuotteita.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

Timpe

Hyviä ovat, mutta nykyisin Radian mallisto on korvattu paremmilla Deloksilla. Nämä D:t ovat samaa teknologiaperhettä kuin Ethokset ts. niiden suunnittelu on selvästi jo 2010-luvulta.
Radianien pfd-ohjekirjanen näyttää kuvassa tuon kahden kumirenkaan mallin, mutta kaikki omat 2008 jälkeen ostetut Radianit (6/8/10/14) ovat yhdellä kumirenkaalla varustettuja. Erinomaisia okulaareja Kuun havainnointiin (tasainen, laidasta laitaan terävä kuva hyvällä 20mm katseluetäisyydellä), mutta planeetoilla saattaa tulla joillekin kiusallisia heijastuksia silmän pupillin / Radianin etulinssin väliin (harmittavin piirre omassa käytössäni F5 Newtonilla). Katselen itse tosin vain hyvin vähän noiden läpi, kun pilvetön tähtitaivas kutsuu lähinnä tähtikuvaamiseen...

PS. Televue ei ole tehnyt yhtään huonoa/keskinkertaista okulaaria ts. sijoitetulle rahasummalle saa aina hyvän vastineen. Televue on brändinä vähän niin kuin Leica/Swarovski/yms. huippukaukoputket noissa lintukaukoputkissa... :smiley:
- Timo Inkinen

maalari

Ok, monet kiitokset vastauksista!!

Lauri
Takahashi FS-60Q, Skywatcher Skyliner-250PX - 254/1200mm; Okulaarit TeleVue, Takahashi. Swarovski 8x30 CL Companion.